Ohämmat bilsnokande i frihetens stamort

Polisen i New York City vill införa ett system med automatisk inläsning av nummerplåten på alla bilar som kör in till Manhattan. Dessa bilnummer ska tillsammans med en tidsstämpel och en radioaktivitetesstämpel lagras i en månad. Det handlar om att kombinera tre teknologier – fotografering, automatisk nummerplåtsinläsning och sensorer för radioaktivitet. Systemet ska heta Operation Sentinel, berättar tidningen New York Times här.

Om det förverkligas innebär det att det blir omöjligt att köra bil in till Manhattan utan att det registreras i en polisiär databas. Sedan kan man bara vänta och se vilken ändamålsglidning det blir – användning av informationen för nya syften, längre lagringstid…

Själv anser jag att det är en grundläggande medborgerlig rättighet att kunna röra sig fritt inom sitt eget land i full anonymitet, utan samhällelig registrering av förflyttningarna (med undantag för flygresor). Men det tycker man uppenbarligen inte i frihetens stamort på jorden.

Vad tycker man i gamla Svedala?

5 svar to “Ohämmat bilsnokande i frihetens stamort”

 1. Tetris Says:

  Varför undantag för flygresor?

 2. William T. Says:

  Kommer osökt att tänka på ubåtsfilmen Red Oktober, där den Ryske kaptenen som var på väg att hoppa av med ubåt och allt till väst, talade med en annan officer som drömde om att kunna resa omkring fritt och frågade: No papers? – Yes, no papers.

  Återigen ett exempel på när trygghetsivrandet tar sig så absurda proportioner det slår undan fundamentet för tryggheten. Ändamålet tillåts helga medlen och staten hugger av huvudena på precis de ideal den säger sig vara för. När en människa beter sig sig så, när hennes stat (huvudet) agerar på samma vis mot sin person, så kallar vi dem för psykiskt sjuka, lidandes av någon form av paniksyndrom.

 3. latentenergi Says:

  Jag tycker det är illa nog att 53st vägkameror ska se mig varje dag när jag kör till jobbet. Och så tillkommer ”trängselskatt” kamerorna. Resultat: Fulingar falskskylltar sina bilar och tror sig då även bli straffimuna på vägarna.Men jag hoppas kamerorna är avsedda för att kontrollera väglaget och trafikflödet och inte om jag är sen till jobbet.
  Men de kan ju även visa om jag t.ex. varit på ett politiskt möte m.m., om storebror vill veta.
  latentenergi

 4. Rikard Says:

  Spontant så får jag en impuls att massbyta ut alla plåtar en mörk natt för att skruva sönder deras analyser. Men det finns väl inga mörka nätter i neonskylttäta NYC :/

 5. ST Says:

  Heh, att lärligen (England) har överträffat mästarens (USA) övervakningsiver till den grad att mästeran tar lärdom av lärlingen. :p

  Undrar om inte alla övervakningslagar som tillkommit dom senaste 10 åren nu sett till att IT-säkerhetsindustrin (som rör övervakning och kontroll) har fått så pass mycket luft under vingarna och vädrar tillräckligt med kosing att dom lobbar mer aggressivt för än mer övervakning?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: