Idioter jobbar visst även inom EU

En elektriker från Lindome skulle gå in på Skandiabankens webbsida för att betala några reservdelar som han beställt från Tyskland. Transaktionen gick inte igenom, och han ringde banken. Det visade sig att Skandiabanken lagt in en automatspärr mot namnet Ahmad. Elektrikern har bott halva sitt liv i Sverige och lever ett vanligt Svensson-liv, men har det utländska namnet Ahmad Waizy. Det borde han alltså inte ha.

Banken bekräftar att de har en automatisk spärr mot ett antal muslimska namn som finns med på en lista. Den kallas EU:s sanktionslista. ”Som alla andra banker måste vi följa den”, säger Skandiabankens informationschef Lena Hök enligt SvD.

Till slut lyckades Ahmad betala sina reservdelar – men först efter att han tagit bort sitt förnamn från internetformuläret. Det var bankens kundtjänst som tipsade om detta avancerade sätt att lura systemet.

Underbart! Därmed är vår säkerhet mot terrorattentat återupprättad! Visst är det fantastiskt tursamt att det numera finns avancerade säkerhetssystem som skyddar oss mot att bli sprängda i luften!

Skämt åsido: Hur i all världen kan man införa en spärrlista som helt enkelt innehåller ett antal namn som mängder av människor bär, bara för att det finns en (1) suspekt person som har det namnet? Det är som om förnamnet ”Clark” skulle spärras i svenska system bara för att det finns en återfallsförbrytare som heter Clark Olofsson (eller hette, innan han bytte namn). Förutom att det är en förolämpning mot alla vanliga människor som bär de spärrade namnen, och i praktiken en väsentlig inskränkning i deras medborgerliga rättigheter som är fullständigt oacceptabel, är det ju uppenbart för alla som tänker med något annat än tårna att så extremt trubbiga ”säkerhetssystem” inte tillför den minsta säkerhet.

Detta är ett utmärkt exempel på vad som brukar kallas säkerhetsteater (”security theater”) Med buller och bång vidtas drakoniska ”säkerhets”-åtgärder som över huvud taget inte fungerar för att medborgarna ska inbilla sig att de är trygga och därmed återvälja sina kära ledare. Det finns många andra exempel, konfiskationen av tandkräm på flygplatser är ett.

Läs mer i SvD.

6 svar to “Idioter jobbar visst även inom EU”

 1. Ville Says:

  Nädu, dra mig baklänges och banka ur mig alla mina medborgerliga rättigheter. WTF!

 2. strangeloop Says:

  Steget innan ”security theater” kallas ”Falskflagg operation” och innebär att man iscesätter ett terrorattentat eller fabricerar ett hot så att det ser ut som fienden är ansvarig.

 3. Cygnus Says:

  KAN DOM FÅNGA PROFESSIONELLA SKURKAR?

  Låt säga att en organisation verkligen har för avsikt att göra ett hemskt attentat. I så fall, så är det sannolikt att den organisationen vet att använda namn som accepteras av bank-systemet. Ifall bank-systemet stoppar namnet ”Ahmad”, så kommer terrorist-organisationen inte att använda det namnet. Namn ”Henrik” eller ”Mats” passar bättre för verklig organiserad brottslighet.

  Ifall terror-organisationen ifråga inte är professionell nog att komma förbi bankens namn-lista, så är den organisationen knappast professionell nog att lyckas genomföra ett stort och väl-planerat attentat.

  Skurkarna vet att ta sig förbi. Oskyldiga, som inte vet något om terrorism, fastnar däremot.

 4. Gunke! Says:

  Men för fanken! Detta med att spärra folk med fel namn har man ju
  pysslat med i flera år i detta land. På order från USA skall tilläggas.
  Satsterrorism kallas det för i folkmun. Har ni redan glömt bort historien
  med snubbarna från Afrika? Konfiskering av tandkräm! Ja nog är det
  märkligt allt, på Arlanda tog de min nagelsax men sket i att ta min
  pennkniv, jävlars vad bra det funkar! ………Amen!

 5. Henrik Says:

  Kan inte banken öppnar ett konto till Ahmed Hashid, eller någon annans namn, kolla om den finns på EU- lista över misstänkta terrorister. De skickar i realtid från bankens övervakningskamera till SÄPO, FRA, MUST; eller dylikt. Ett larm går på den lokala polisstation, poliserna Anna och Lars, kör till banken, kollar om denna Ahmed Hashid är den farliga terroristen, eller en man i Lindome. Efter förhör med poliserna visas att Ahmed inte är terrorist, han godkänns av banken och får tillåtelse att göra bankaffärer. När den nya terrorlistan från EU kommer, en gång i månaden eller veckan, eller? så kollas om Ahmed Hashid finns på listan, kan göras automatiskt. Så har man löst problem. För tänk om Ahmed Hashid är en terrorist, han har öppnat ett bankkonto, och poliserna Lars och Anna inte ingriper.

 6. Henrik Says:

  Erfarenheter från Nordirland. Den brittiska polisen försökte något liknade i Nordirland mot IRA, UDF; Provos och allt vad de heter, hette. Det skulle bli det som verkligen stoppade våldet. Tyvärr så visade det sig, att de flesta av dem finansierade sin brottslighet med att stjäla lastpallar, typ EUR-pall, sno en lastbil med lite blommor, lätt att avyttra. Terroristerna, som verkligen var terrorister, fanns inte i banksystem. Och det vet EU, men detta är ge folk en känsla av trygghet, som att ta sig skärpet på flygplatser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: