Hur hittar FRA svenskar bland Hotmail-adresser?

Enligt Centerns nya förslag ska FRA inte få spana på svenskar. FRA ska få koppla in sig på det allmänna telenätet, men kommunikation som ”börjar eller slutar i Sverige” ska inte få avlyssnas eller registreras.

Tanken är god, men tekniken gör det svårt. Och förtroendefrågan ligger kvar som problemskapare.

Det är många gånger svårt att särskilja kommunikation som ”börjar eller slutar i Sverige” från annan kommunikation. Det är visserligen lätt med traditionell telefoni. Men hur gör man till exempel med alla de svenskar som har Hotmail-adress? OK, man skulle kunna sätta en programvara att analysera språket – är det svenska så sker ingen avlysning. Men för det första talar alla svenskar inte svenska. Och för det andra så bygger förfarandet på att FRA tar del av all trafik först och analyserar vad som ska analyseras. Därmed har integritetsintrånget skett även när det inte ska ske.

Detta leder in på nästa problem – förtroendet. Även med centerns nya ”integritetsvänliga” förslag måste all kommunikation slangas över till FRA för analys av vad som är transittrafik genom landet och vad som är helsvenskt. Det innebär att FRA rent tekniskt lätt kan avlyssna även helsvensk trafik. Vi medborgare förväntas ha fullt förtroende för att FRA följer lagar och regler till punkt och pricka, men mot bakgrund av det usla track record som svensk säkerhetstjänst har när det gäller laglydnad känner åtminstone jag ett begränsat förtroende för FRA. Jag tänker på Säpos mångåriga regelbrott i myckst stor skala, och på IB-affären.

Nej, centerns förslag må vara teoretiskt bra men löser inte grundproblemet.

SvD

23 svar to “Hur hittar FRA svenskar bland Hotmail-adresser?”

 1. Mikael Nilsson Says:

  Vi får nog ännu så länge vara öppna för att de menar att ISPerna ska stå för utskiljningen, samt att det gäller endast trafik där *både* sändare och mottagare är utomlands, något som är lättare att avgöra.

  Även om detta är fallet återstår dock en rad problem med lagen, som leder till frågan varför man inte helt enkellt kan riva upp den och börja om.

 2. Tor Says:

  Centern har hittills inte sagt om det är internetoperatörerna eller FRA som ska stå för uppdelningen. Det finns många grundlösa antaganden i omlopp.

  När du läser och skickar mejl via hotmail är du alltid antingen avsändare eller mottagare och skulle enligt centerns förslag (i den mån det är genomförbart) alltså inte avlyssnas.

 3. Martin Olsvenne Says:

  Det är ISP:erna som ska göra urskiljningen. Detta är den uppfattning jag fått från dem jag pratat med i (c). Utgå från det tills vidare i alla fall.

 4. Erik Hultin Says:

  När du mailar via Hotmail så gör du det via din browser, och den finns ju i din dator här i Sverige på en svensk adress.

 5. Enligt Min Humla » Jag är skeptisk Says:

  […] och vad som är utländsk. Självaste Ingvar Åkesson har givit oss rätt på den punkten. Som Pär Ström skriver: Hur avgör man om en hotmailadress används av en svensk? Nej, jag är […]

 6. Tomas Mattsson Says:

  Mikael Nilsson och Martin Olsvenne:

  Nej, nej, tre gånger nej, utgå tills vidare att det INTE är så. Syftet med deras retorik är att skapa en psykologisk försvagning av FRA-motståndet. FRA-förespråkarna har ju farit med lögner och finter under hela denna debatt. Skulle de nu helt plötsligt ha blivit redlighetens riddare. Knappast. Förtroende vinns inte med ett sådant här utspel, det vinns genom att redovisa de tekniska specifikationerna och ett lagstöd för dessa som inte svävar omkring i det blå. Och en sådan ordning kan endast åstadkommas genom att börja om från början.

 7. cnab Says:

  Centerförslaget är ett sidospår och förändrar absolut ingenting. FRA får aldrig kopplas in på kablarna över huvud taget. Oavsett ny kosmetika från centern handlar det fortfarande om MASSAVLYSSNING vilket står i strid med svensk grundlag och internationella konventioner om mänskliga fri- och rättigheter. Intressant är att det nu tydligen finns en spricka i Alliansen om FRA-lagens vara eller inte vara. Centern visar genom dagens utspel att man är emot den lag man själv röstade igenom den 18 juni. Att riksdagsledamöterna inte respekterar demokratin och rättsstaten och visar det så här öppet, är inget annat än rent medborgarförakt. Vilka pellejönsar!

 8. Dimridåer från centern om FRA « Christian Engström (pp) Says:

  […] som skriver om utspelet: SvD, Sydsvenskan, SVT, Rick Falkvinge, Pär Ström 1, 2, Henrik Alexandersson 1, 2, 3, Jinge, Svensk Myndighetskontroll, Opassande, Mary, Enligt min humla, […]

 9. Herpo Says:

  Till Erik Hultin:

  Hotmail servern som skickar dina mail åt dig är fortfarande utomlands.
  Din browser skickar inte dina e-mail. Browsern är en klient och om du använder ett dedikerat mail program(outlook, firebird etc. ) så skickar dom inte heller ditt e-mail, återigen, dom är klienter.

 10. Erik Hultin Says:

  Herpo:
  Snälla nån. Jag vet mycket väl att mailen inte skickas via min browser. Det som hamnar inom räckhåll för FRA med den nuvarande lagen är både surf, mail och allt annat. Vår tanke är att du ska kunna besöka Hotmail.com via din browser utan att bli spårad/avlyssnad.

 11. opassande » Blog Archive » Regeringen Reinfeldt har övertrasserat förtroendekapitalet Says:

  […] bloggar kommenterar: Enligt min Humla, Rick Falkvinge, Christian Engström, Pär Ström, Mina Moderata Karameller, Erik Laakso, Pophöger, stoppafralagen.nu, Oscar […]

 12. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro Says:

  Det är dock värt att även tänka på följande (för Er tekniskt kunniga):

  Hur skulle man tekniskt filtrera bort det här då:

  Jag mailar via Gmail (USA) till min svenske kamrat i Finland (kommunikationen går via HTTPS). Mailet tar från Gmail vägen genom Sverige via SMTP (från amerikanskt IP till finskt IP, d v s transittrafik och FRA läser det)!

  Man vill filtrera bort trafik som berör svenskar. Hur gör man det baserat på käll- eller destinations-IP (på IP-paketnivå) i exemplet ovan? Det gör man inte i det här fallet, och FRA får tillgång till trafiken…. Ajdå…

 13. Pelle Says:

  @Erik Hultin:
  Visst, trafiken mellan dig och Hotmail avlyssnas inte. Men sedan skickar Hotmail ditt mail till adressaten, t ex i Finland. Då går mailet från Hotmail (USA) till Finland – transittrafik – och blir avlyssnat. Med (c)-förslaget blir du bara avlyssnad en gång, inte två som det var från början. Kanske en förbättring, men inte tillräckligt!

 14. Sverigehatare. Says:

  Svenskarna vill vara USA’s dildo.

  Det torde stå klart nu.

 15. ali Says:

  de här är mitt msn an9807@hotmail.com

 16. hema Says:

  Hello I am Ibrahim Khadir
  Strip of Palestine
  I work in the field of graphic design
  Single
  26 years
  I am fun and honest people in love, I honestly look for a girl to be my partner and set up long-term relationship brings us so much and love makes us closer to each other, I hope that you write me a little about yourself I’m waiting for you that I Tketbi
  To throw the best Azevina in the list of friends and tell me the dates for which you’re located where this is my address the other look-hema@w.cn

 17. Marriage Says:

  Hi there to all, the contents existing at this web page are truly remarkable
  for people knowledge, well, keep up the nice work fellows.

 18. coconut oil Says:

  In fact if I can be honest, I am a beauty product junkie.
  On the subject of natural supplements, it is very important to do a
  little research before taking them. Coconut oil is great for relieving eczema
  and dandruff.

 19. sienna Says:

  Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative.
  I am gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 20. página similar Says:

  página similar

  Hur hittar FRA svenskar bland Hotmail-adresser? | Pär Ströms blogg

 21. Adult Toys, Sex Toys, We-Vibe 4 Says:

  We are a team of volunteers as well as starting up a fresh design in this neighborhood. Your website provided us worthwhile data to be effective for. You could have conducted a remarkable job along with all of our complete community may very well be glad to you.

 22. restaurantes en Santiago de Compostela Says:

  restaurantes en Santiago de Compostela

  Hur hittar FRA svenskar bland Hotmail-adresser? | Pär Ströms blogg

 23. shock treatment Says:

  We are a group of voljnteers and opening a new scheme in our community.

  Your website provided us with useful info to work on.
  You have performed a formidable activity and our whole group shall be grateful too you.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: