Anders Wijkman säger att jag ser spöken

Idag skriver kristdemokraternas Anders Wijkman i Expressen och bemöter min tidigare debattartikel ”Stoppa Miljö-Stasi”. Jag varnade  där för att kd-förslaget om individuella utsläppsrätter avseende koldioxid skulle kräva ett formidabelt kontrollsamhälle. Hur kan man annars veta hur mycket koldioxid respektive medborgare gör av med?

Idag skriver Wijkman att jag ”ser spöken på ljusa dan”. Det är inget kontrollsamhälle som kd har i tankarna, skriver han. Istället ska varje medborgare utrustas med ett digitalt ransoneringskort, ett CO2-kort som tydligen i ett minne i själva kortet ska ha information lagrad om hur mycket utsläpp medborgaren har kvar att göra.

Det stämmer att man på det sättet faktiskt kan bygga upp ett ransoneringssystem där staten inte får tillgång till människors resor och inköp. Men samtidigt blir det väldigt krångligt. Det krävs någon slags terminaler där människor kan sätta in kortet när de ska sälja utsläppsrätter till varandra. Vidare måste varje bensinpump och andra ställen där CO2-känsliga saker säljs (såsom resor och vissa produkter) införa ett IT-system och en kortläsare för avläsning av medborgarkortet. En konsekvens av den lokala lagringen av informationen på kortet blir också att den stackare som tappar sitt kort är av med sina utsläppsrätter och kanske inte ens kan resa till jobbet på ett tag (precis som man är av med pengarna om man tappar sin plånbok). Man måste också fundera över vem som tar ansvaret för konsekvenserna om en brådskande iltransport (exempelvis vid sjukdom) omöjliggörs för att bilen måste tankas och det då uppdagas att utsläppsrätterna är slut. För övrigt, hur ska utländska turister och affärsresenärer på tillfälligt besök i Sverige kunna tanka sina bilar och köpa CO2-känsliga varor? Ska de utrustas med ett temporärt CO2-kort när de passerar gränsen? Blir inte det ganska kostsamt att administrera, och riskerar det inte att hämma den turism som genererar viktiga intäkter för Sverige?

Jag tror nog att ifall man skulle införa det här systemet är det en tidsfråga innan man tycker att det blir för krångligt med de digitala ransoneringskorten, och går över till ett databasbaserat system med informationen centralt lagrad. Och då är integritetskatastrofen ett faktum.

Dessutom: Personliga utsläppsrätter a la Wijkman skulle ju i realiteten innebära en ransonering, vilket per definition innebär att marknadsekonomin sätts ur spel. Partnerna på marknaden förhindras ju att fritt köpa och sälja varor och tjänster till varandra. Detta har stor principiell betydelse, och det känns mycket tveksamt om det är rätt väg att gå.

Det finns ju andra sätt att värna miljön. Skatteväxlingar, exempelvis, som styr konsumtionen. Och då menar jag växling när jag säger växling – det totala skattetrycket ska inte öka. Många gånger blir det en skattehöjning när skatter ska användas för att styra människors beteende (som exempelvis när det gäller Stockholms biltullar).

25 svar to “Anders Wijkman säger att jag ser spöken”

 1. Josef Boberg Says:

  Hmmm… – Lite om det ständigt ökande SkatteBelastningsTrycket i mitt kära fosterland Sverige – på
  http://josefboberg.wordpress.com/2008/02/21/skattebelastningstryck

 2. Lakarn Says:

  Personliga kort är ju omöjliga eftersom de blir helt utbytbara, säljbara och dessutom kommer hackas, knäckas, fyllas på och dupliceras lite hur som helst.

  Å andra sidan så har du alla dina pengar insatta på ett konto i en bank. Kort och centraliserad lagring utan integritetskatastrof.

 3. hermes Says:

  haha,

  Anders Wijkman kommer inte vara bland favoriterna i personvalsrösterna på min lista.

  Jag vill gärna rösta på någon som har liten gnutta logisk tänkande i hövet i alla fall.

 4. Populisten Says:

  Men vad bra, förslaget är tillräckligt korkat för att inte riskera att bli verklighet.

 5. Bierman Says:

  Koldioxidhysterin är vår tids stora bluff. Hoppas bara att politikerna inte hinner ställa till alltför mycket skada innan media släpper fram seriösa forskare, dvs inte meterologer, som kan avslöja bluffen.

 6. JOCA Says:

  Ja herrejösses. Det är ju ”bara” att vägra ta i de där ransoneringskorten. Vägra använda dem. Så blir de obrukbara.

 7. Per Welander Says:

  Varför ska kd tillåta denna jetsetstolle Anders Wijkman? Hur ska det gå till när man köper flygbiljetter på Internet? En kortläsare i varje dator? Eller kontroll på flygplatsen vid incheckning? ”Tyvärr blir det ingen resa till Thailand för dig och din familj – dina utsläppsrätter räcker inte. Pengarna för biljetterna får du inte tillbaka”.

  Detta är ett av de mest korkade förslag en politiker kommit med. När dessutom klimathotet troligtvis är en bluff blir det hela ännu tokigare.

 8. Vladimir Says:

  @Bierman

  Ja, det är klart att oseriösa NASA och IPCC inte vet vad dem håller på med. Fram med oljebolagssponsrade lobby-”forskare”, de vet Sanningen.

 9. Caiber Says:

  Vladimir:

  Det finns gott om seriösa forskare som har kollat både NASA o IPCC om Co2 o klimathotet o funnit klara oegentligheter i sätt att mäta jordens tempeeratur, statistik mm. Exempel på två allternativ till de uppgifter som kommer från Goddard Institute for Space Studdies (NASA) o IPCC är http://www.whatsupwiththat.wordpress.com o http://www.climateaudit.org

  Sedan: ”Oljebolagssponsrade lobby-”forskare”” Skärpning! Dåligt argument, som tyvärr återanvänds allt för ofta av klimatkrisens förespråkare. Det är ett fördummande argument som till slut kommer att slå tillbaka mot er själva, när tillräckligt många inser att den globala uppvärmingen inte är ett ”bevisat” faktum. Det är fördummande i den meningen att den som tror sig sitta inne med sanningen buntar ihop en avikande åstikt med ett moraliskt förkastligt sammanhang, o i detta fall så är ”oljelobbyn” utmärkt för syftet – att slippa få sina tunna argument granskade!

  Har du nån koll på den miljard industri som finns i ”miljöprodukter”? Skall vi kalla forskare som stödjer teorin om global uppvärmning för köpta av möiljöindustrin, ”de vet Sanningen”?

  Förstå mig rätt här. Jag gillar att det forskas på att hitta energiformer som kan frigöra oss från att bränna fosila bränslen, det torde bara vara av godo av en mängd olika skäl. Men köper inte oseriösa attityder.

 10. Magnus W Says:

  De publicerande forskarna är slående överens om växthuseffekten men det är inte därför jag är här….

  Utan för att tipsa Per om att de stora felet är att KD INTE har beslutat om att införa utsläppsrätter utan om att utreda och titta närmare på frågan. Har du frågor går det bra att kontakta mig via mail.

  http://westerstrand.blogspot.com/2008/08/tv-kristdemokratiska-debattinlgg.html

  Vänligen
  Magnus Westerstrand

 11. hermes Says:

  tja Magnus,

  Snälla slösa inte skattepengarna på skitutredningar. Sverige står för 0.2% av världens koldioxidutsläpp, det borde räcka för att fatta att du vi inte behöver satsa något inom ämnet.

  Utred istället lite mer om hur partiet kan komma över 4% strecket så alliensen kan få vara kvar i riksdagen nästa mandatperiod.

 12. Bierman Says:

  Jag minns skogsdöden på 80-talet. Den var omöjlig att ifrågasätta eftersom den var vetenskapligt bevisad – av eniga forskare.

  Skogsdöden visade sig senare vara en myt.

  Och samma sak gäller klimatfrågan. Forskarna är eniga, men de har fel igen.

  Bortsett från det så finns det andra skäl att minska oljeberoendet och det ska vi arbeta för. Men det är inte så brådis som pajasmeterologerna vill påskina.

 13. Caiber Says:

  Mins ni det stora svarta rubrikerna på 70-t som skrek ut att vi står inför en stor klimatförändring?

  Då handlade rubrikerna o innehållet om att vi snart har en snålblåsande istid över oss!!!

  Tänk vad fort sättet för oss att gå under kan ändras, men en sak är bestående: De som ”vet” hur det ska gå till verkar vara lika övertygade som vanligt…

 14. Bierman Says:

  Om jag förstår saken rätt så är det faktiskt ganska många forskare som tycker att det finns större anledning att oroa sig för istid än för uppvärmning.

  Men de avfärdas raskt som stollar. Och det är just därför som skenbar enighet uppstår bland forskare i klimatfrågan.

  Vilken forskare som kritiserar den etablerade sanningen i klimatfrågan får några anslag idag?

  Ingen. Bäst att hålla med.

 15. Nisse Says:

  ”Koldioxidhysterin är vår tids stora bluff. Hoppas bara att politikerna inte hinner ställa till alltför mycket skada innan media släpper fram seriösa forskare, dvs inte meterologer, som kan avslöja bluffen.”

  Vissa media släpper nu fram forskare som avslöjar bluffen:
  http://www.thepeoplesvoice.org/cgi-bin/blogs/voices.php/2008/08/22/p28023

  ”A mathematical proof that there is no ‘climate crisis’ has been published in debate on global warming in Physics and Society, a scientific publication of the 46,000-strong American Physical Society.

  Christopher Monckton, who once advised Margaret Thatcher, demonstrates via 30 equations that computer models used by the UN’s climate panel (IPCC) were pre-programmed with overstated values for the three variables whose product is ‘climate sensitivity’ , resulting in a 500-2000% overstatement of CO2’s effect on temperature in the IPCC’s latest climate assessment report, published in 2007.”

 16. Magnus W Says:

  Skrattretande…. dra ut huvet ur sanden och försök läsa något som är vetenskapligt publicerat och granskat….. som klarat lite av tidens tand.

 17. Stig Boberg Says:

  Människan andas ut en hel del koldioxid. Det blir att ta det lugnt. Glöm alla olympiader och liknande som gör att du använder extra mycket koldioxid!
  Hur har miljönissarna tänkt sig att lösa det problemet?

  Tur är väl att förslaget kommer från ”Mp” som väl ingen tar riktigt på allvar!

 18. Stig Boberg Says:

  I förra inlägget skrev jag i sista meningen ”från Mp”. Skall förstås vara ”från Kd”! Som man inte heller behöver ta riktigt på allvar.

 19. Gunke Says:

  Kossornas brakfjärtar var det visst nått problem med ochså har jag hört?!
  Det var visst resonansen i dem som gjorde att isen på sydpolen lossnade och kanade ner i havet, eller nått sånt! 🙂

 20. Peter Says:

  Magnus W: Vem är det egentligen som har huvudet i sanden??
  http://www.populartechnology.net/2009/10/peer-reviewed-papers-supporting.html

 21. FreeBird Says:

  Jo, skulle gissa att i jämförelse med mig använder Wijkman flera gånger mera energi än jag. Förresten om han vill hjälpa miljö, bör har omedelbart begå seppuku. Då blir det noll carbon footprint.

 22. Luxury Spa Breaks Says:

  Hi, I do believe this is a great blog. I stumbledupon it
  😉 I will revisit yet again since i have book-marked it.
  Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help other people.

 23. repair pc Says:

  cool site 😀 I am so looking forward to seeing more posts

 24. Offlineköp registreras av Google | Badlands Hyena Says:

  […] Anders Wijkman (KD) ”personliga utsläppsrätter”, som Pär Ström menade skulle innebära centralt lagrad information om alla inköp alla gjorde. Det skulle bli ett slags ransoneringskort. […]

 25. rubber boots Says:

  rubber boots

  Anders Wijkman säger att jag ser spöken | Pär Ströms blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: