Elchock på flyget i säkerhetens namn

Det amerikanska företaget Lamperd Less Lethal har ett nytt koncept för flygsäkerhet på gång. Det rör sig om ett armband som det är tänkt att alla flygpassagerare ska ha på sig (och som låses på plats). Inte nog med att armbandet övervakar hur dess bärare förflyttar sig på flygplatsen och via radio sänder information om det till säkerhetspersonalen – den innehåller utrustning för att dela ut en elchock. Just det – elchock. Armbandet kan fjärrstyras, och om någon av passagerarna under flygning får för sig att kapa planet så kan personalen tillfälligt paralysera den personen genom att utlösa armbandets elchock. Ja, det är sant. Till råga på allt har en högre tjänsteman vid det amerikanska Department of Homeland Security offentligt uttryckt intresse för armbandet. Läs mer här i tidningen Washington Times.

För övrigt, här finner du Thomas Bodströms debattartikel i Expressen där han kritiserar FRA-lagen. Den gode Bodström har ju gått och blivit integritetskämpe, bevars.

19 svar to “Elchock på flyget i säkerhetens namn”

 1. Hans J Says:

  Tja…

 2. Martin Says:

  Man skulle ju kunna ha sådana även i andra sammanhang än på flygplan. Det finns många situationer där det skulle vara bekvämt att kunna neutralisera bråkmakare.

  det här skulle vara ett billigt sätt att rädda liv. Exempelvis skulle man kunna stoppa rån genom att bara aktivera rånarens armband på distans. Det skulle kunna frigöra polisiära resurser till att utreda mer avancerade brott och skulle kunna leda till en ökat rättstrygghet.

  Armbanden skulle också kunna användas för att stoppa kvinnofridsbrott. Den som får en restraining order får en varning om att hans armband kommer att aktiveras om han går i närheten av kvinnans bostad (borde gå att lösa med gps).

  Jag tror nog många skulle känna sig tryggare med sådana lösningar.

  Varför är du så negativ till detta? Jag tror att attityden till sådant kommer att ändras när vi får ett 9-11 i Sverige. Men för min del slipper jag gärna det. Vi kan lära oss av andra länder istället. Finns tekniken borde den användas.

 3. SixDays/Antikristen Says:

  @Martin…är du på riktigt eller.

  Du kanske borde läsa en grundkurs i it-säkerhet till att börja med. Om man har ett sånt armband kommer man alltid att kunna stänga av det/neutralisera det. Sen finns risken att man hackar signalen och vem som helst kan utlösa det.

  Om en person dör för att det utlöses, vem är skyldig då? vem ska ta ansvaret?

  Det är idioter som du som ser till att vi kan få terrorattacker i sverige, troligen sitter du hemma och tycker att ex. ”svartskallarna” i ronna (alla de boende där ute) som ”bråkar” med polisen (för att de blir trakasserade) ska ha såna armband, Helst ska de väl skjutas och helst vill du väl ha tungt beväpnade poliser som bara går in och slår ned allt och alla så fort nån kritiserar dem. Det är sådant som skapar terrorister. Du kanske borde läsa på lite så inser du det.

  Sen skriver du ”Det skulle kunna frigöra polisiära resurser till att utreda mer avancerade brott och skulle kunna leda till en ökat rättstrygghet.”

  Det skulle definitivt inte leda till ökad rättssäkerhet, rättstrygghet finns det mig veterligen inget som heter, men du verkar knappt literat så jag förlåter dig.

  Rättssäkerhet går åt två håll, inte bara ett som du verkar tro. Hela rättsapparaten bygger på att polisen inte är korrupt, men gissa vad: svenska polisen mördar ostraffat, svenska polisen våĺdtar, svenska polisen misshandlar och förfalskar bevis. När detta sedan kommer fram i ljuset så är det ingen som döms och ingen som tar ansvar, även om de avrättat folk med nackskott. Det är dessa du vill ge rätten att dels GPS övervaka som du säger och dels elchocka folk, möjligen till döds.

  Avslutningsvis så borde du läsa på lite om kvinnofridsbrott och falska anmälningar, så kanske även ett pucko som du inser hur många som felaktigt skulle få en sådan runt armen eller foten.

 4. Populisten Says:

  Det är onekligen inget fel på kreativiteten när det gäller att göra pengar av amerikanernas överdrivna terrorskräck. Undrar när förslaget att alla flygpassagerare ska sövas innan fligthen kommer?

 5. Hans J Says:

  @Populisten:

  ”Flighten”?
  Är väl lika bra att ta även tåg och bussresenärer också?

 6. hermes Says:

  Populisten,

  Jag hade inta bangat det.

  Fan va gött att slippa allt och bara köra en fete-siesta och vakna upp på endhållplatsen.

  Mycket schysstare än elchocker.

 7. Bosse J Says:

  Våra politiker skulle behöva sådana när de inte följer den demokratiska ordning vi trodde vi hade i det här landet.
  En fjärrkontroll till varje medborgare skulle nog fortare än kvickt ändra på deras arroganta och nedsättande attityd till befolkningen.
  Eller hur? 🙂

 8. opassande » Blog Archive » Lite spännande länkar Says:

  […] nu ska det införas elchock-armband på flygplan. Det är kanske bra att man blir mindre benägen att flyga, det är ju faktiskt ganska […]

 9. harning Says:

  Jag har visserligen för länge sen gett upp att komma till USA och flyg i det hela taget tycks snart en saga blott för oss som inte vill låta oss registrera var som helst, när som helst och hur som helst – men konsekvenserna av ett sådant armband får mig ändå att må illa.
  Om jag inte godtar Bosse J förslag förstås – låter hur trevligt som helst tycker jag. 😀

 10. Populisten Says:

  Hermes, på långflygningar skulle det inte vara helt fel. Jag brukar dock inta ordentligt av de sömn- och bedövningsmedel som bjuds.

 11. Someone Says:

  Men vilket oerhört praktiskt nytt sätt att kapa flygplan på detta kan bli. Det räcker med att lyckas ta över kontrollen över systemet på teknisk väg så har man ett mycket effektivare vapen än en pistol i tinningen på piloten.

  Kapning handlar om gisslantagande. Med detta system så blir passagerarna direkt kontrollerade, ungefär som en beväpnad kapare per passagerare. Strålande.

 12. måns Says:

  Låter som en utmärkt idé! Snart kan vi se fram mot att alla vi medborgare får bära dessa armband på permanent basis. Låt oss kalla detta för ”frivilliga kvalitetsmedborgarmärket” – vi som har rent mjöl i påsen kan stolt bära denna kvalitetssymbol för frihet. Kvarstår diverse suspekta element med asymmetriska intressen, som vi lätt kan identifiera. Ett stort steg för mänskligheten – framåt…marsch!

 13. geson Says:

  bra sätt att stoppa tanke-brott med lite utveckling.
  också kan man ge ”avtryckaren” till präster (för de vet väl vad som är rätt och fel). kul grej till lärare, alla elever blir tysta så fort.
  det där med att zappa politiker låter dumt, alla är inte liberala, alla är inte emot storebror. och om man fixar något sånt måste man nog fixa in en ”cooldown”, så att inte gudrun & co ligger och skakar dygnet runt.

 14. Bosse J Says:

  @geson

  Tänkte inte på de! 🙂

 15. hermes Says:

  Fan va gött om man hade tryckt in armbanden på hela befolkningen. Då kan man vara säker på att ingen går mot rött eller ställer till med några som helst problem.

  Låt oss också dra på alkolås på alla bilar eller ta på oss hjälm och diverse skydd när vi går ut på en promenad. Säkerhet är det viktigaste, vad som helst kan hända!!

  Låt barnen också växa upp i en klinisk lab för att erhålla den mest bakteriefria omgivningen så de inte blir sjuka eller riskerar att bli utsatta för sjukdomar, i alla fall tills de blir vuxna

  ”låt oss ha full kontroll över hela befolkningen så att de är säkra..”

  Vem är det som ännu inte har fattat att säkhetetsbullshiten är endast till för att motivera statens facisstyre?

  vakna!

 16. Josef Boberg Says:

  Hmmm… – KallocainSamhället är på G… 🙂
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kallocain

 17. strangeloop Says:

  Det intressanta är hur man rättfärdigar detta med att resenärer slipper bära runt på biljetter, samma argument som för tumscanners på Arlanda.

  http://strangeloop79.blogspot.com/2008/04/homeland-security-vill-mrka-illegala.html

 18. Gunke Says:

  Direkt farligt, ponera ett systemet ballar ur och folk får massor med zappningar som leder till spasmer, en rak höger på din medresenär kan ju leda till ett typ veritabelt fotbolls läktar bråk fas på flyget!

  Får piloten också ett band? 🙂

 19. Gunke Says:

  Lyssna på pärs pdcast intervju med GW Persson där dividerar de om jusst
  maximum säkerhet kontra demokrati och frihet tycker de summerar det ganska bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: