FRA – en nod i Echelon för hemligt Nato-samarbete?

Nu redovisar SvD trovärdiga uppgifter om att regeringens egentliga motiv för att driva igenom FRA-lagen i hemlighet är en strävan att avlyssna Ryssland. Detta för att kunna använda uppsnappad rysk trafik för att byta till sig underrättelser från andra länder.

Det börjar klarna. Till skillnad från alla hittillsvarande politiska motiveringar, den ena underligare än den andra, måste man säga att ”this makes sense”. Jag menar inte att det rättfärdigar FRA-lagen, jag menar bara att förklaringen är trovärdig.

Är det alltså så här illa, undrar man: Med hjälp av FRA ska Sverige bli en nod i det globala amerikanska avlyssningssystemet Echelon. I gengäld får vi informella säkerhetsgarantier av Nato. Därmed kan alliansen lugnt lägga ned det svenska försvaret men ändå formellt hålla oss utanför Nato. Simsalabim!

Lite väl konspirationsteoretiskt, tänker kanske en del. Måhända. Å andra sidan hade Sverige ett liknande, hemligt underrättelsesamarbete med Nato under lång tid under det kalla kriget. Under den tiden var vi formellt strikt alliansfria. Ryssarna visste om hur det verkligen stod till, vilket var skälet till att de sköt ned en signalspanande DC3:a och senare en Catalina över Östersjön. Detta hemliga Nato-samarbete förnekades av regeringen och försvarsmakten under många år.

Material: Du finner mina och Den Nya Välfärdens rapporter om ”storebror” här, liksom poddradio-intervjuer och musik (bl.a. en ny FRA-inspirerad nationalsång).

SvD SvD2 SvD3 AB DN

22 svar to “FRA – en nod i Echelon för hemligt Nato-samarbete?”

 1. Access Says:

  Jag känner mig lätt skeptisk.

  Tidigare har de skickat in både försvarsminister och ÖB och andra för att (idiot-)förklara för svenska folket varför de måste avlyssna dem. När inte det fungerat så skrammlar de nu med rysskräcken. Att skrammla med islamistskräcken hade förstås varit alltför icke-pk. Men det är samma princip, funkar säkert för att skrämma tillbaka många borgerliga väljare i den käfthållarfållan.

  SvD:s karta över ”Så här går internettrafiken i världen” är ju lite märkligt, och då inte bara med tanke på att det antagligen finns internettrafik även utanför de röda streck som begränsar sig till USA, Europa och Kina.
  Kartan gäller dessutom bara TeliaSoneras trafik. Nog finns det väl även andra carrier-operatörer? Jag har svårt att tro att ryssar enbart skulle använda TeliaSoneras tjänster. Dessutom kan ju ryssarna knappast vara omedvetna om både FRA-lagen och att deras trafik går genom Sverige, vilket naturligtvis skulle få dem att göra nåt åt saken.

  Nej, Pär, gå inte på ryssvapnet, det känns inte riktigt trovärdigt.

 2. Jan Sjöholm Says:

  ”Lite väl konspirationsteoretiskt, tänker kanske en del.”

  Eller kanske inte, dessutom kan man ha vissa dubier om inte regeringen har börjat att kratta manegen för ett inträde i NATO.

  http://farmorgun.blogspot.com/2008/07/fr-egna-och-andras-behov.html

  Längst ned i kommentarerna.

  Vem vet?

 3. Dissident Says:

  Visst är det så. Man har bara inte kunnat säga det tidigare utan att bli påklistrad ett falskt stigma om att man har teorier om något, men lådan av konsensusverklighet verkar att ha vidgats något de senaste månaderna.

  Det är ju bara att titta på vad som skett militärt i vår omvärld. USAs största militäranläggning idag heter Camp Bondsteel och den ligger inte i USA, den ligger i Kosovo och är den största basen som byggts sedan vietnamkriget. USA har byggt militärbaser i Afganistan, Ungern, Rumänien, Bulgarien, Bosnien, Albanien, Makedonien, Checkien, Estland, Lettland, Litauen och Polen. Ett omgärdande av ryssland som naturligtvis orsakar en motreaktion. Det är på väg att sättas upp tungt misilförvar i Polen och byggas upp ett Cyber defence center i Estland. Väst driver en unipolär agenda som kräver kontroll över McKinders heartland (dikterat av USA), till skillnad från öst som accepterar en multipolär värld med asien, ryssland, europa och nordamerika som dess tyngdpunkter. Vad det handlar om är rätt o slätt nucelar primacy och first strike capability, ja världsherravälde understött av militärt våld av grövsta tänkbara kaliber. Att omringa Ryssland med ”weapons of mass destruction”, det är faktiskt ganska uppenbart vem det är som de facto sprider WMD.

  Under kalla kriget så rådde ju en terrorbalans där det hela helt enkelt var otänkbart genom mutual destruction, men med nucelar primacy så förändras det från otänkbart till tänkbart. Kalla kriget? Näe just det, det tog inte slut, de har bara inte talat om det för oss.. Gissa vad som hände med de där nedrustningsavtalen när Sovjetunionen föll.. just det, de föll också. När så Ryssland gick ned för räkning ekonomiskt under fyllbulten och oligarkerna med Standard Oils ”barnbarn” i ryggen rånade landet, så passade andra sidan på att rusta i en aldrig tidigare skådad omfattning, så mycket att de idag är konkursmässiga. Putin tog över gjorde han vad han såg som nödvändigt, allt från att stänga gaskranar till ett helt land mitt i vintern (de mumlade om NATO-anslutning) till exproprieringar och mord i London med radioaktiva piller. Nu för tiden är de inte på dekis längre, i synnerhet inte med dagens energi-priser eftersom Ryssland är störst i världen på Gas och en gigant i olja, och vapentillverkare av klass upphörde de aldrig att vara.

  Vapenskarammel kring Kina pågår också. Förra sommaren stack kineserna upp tornet på en av sina ubåtar i omedelbar närhet till ett amerikanskt hangarfartyg mitt under en övning som pågick provocerande nära Kinesiska intressen, bara för att sedan försvinna. Signalen var tydlig, era hangarfartyg går inte säkra.. Lite tidigare sköt kineserna upp en rymdraket under stor PR samtidigt som rymdfärjan var uppe, det garanterade att de fick den uppmärksamhet de sökte, och då när de visste att de hade ögonen på sig så sköt de ned en av sina egna gamla kommunikations-satelliter. Återigen en tydlig signal – vi kan skuta prick på era ögon och öron när vi vill.. Allt detta samtidigt som kineserna har ett stadigt pung-grepp på dollarn och USAs hela ekonomi, ja hela världens ekonomi.

  FRA-lagen handlar inte om några imaginära hot, det är bara den straussiska retoriken för att ena röstboskapen, fyller i stort sett samma funktion som skärselden fyllde förr när befolkningen var mer religiös. Sådan taktik att styra folk med hjälp av deras egna rädslor har fungerat utmärkt i tusentals år. Det hela ingår mycket riktigt i omgärdandet av Ryssland. Fundera bara en liten stund på hur mycket resurser det lagts ned sedan 70-talet på att skaffa ögon och öron på världen, vi snackar rymdraketer och satelliter nu. Men på sistone flyttar allt mer kommunikation ned i kabel.. Inbilla er inte att dessa intressen helt plötsligt tappat intresset.. Det hela handlar om att våra politiker dansar efter främmande makts pipa (ja landsförrädare), en makt som vapenskramlar massivt runt om i världen, invaderar andra länder baserat på lögner, sysslar öppet med tortyr, bygger koncentrationsläger, åsidosätter haebus corpus, fängslar godtyckligt osv.. De gör det dessutom antagligen bara för att få sitta med vid bordet och känna sig fin och viktig. Vilka beslut som tas är högst sekundärt. Den tyranniske naturen brukar bete sig så, ”antingen vilja de vara tillsammans med smickrare, som äro beredda att lyda dem i allt, eller också, om de själva ha behov av något, ödmjuka de sig och tveka ej att spela vilken roll som helst för att markera sin förtrolighet, men när de väl ha fått, vad de ville, stå de där som främlingar”

 4. Victor F. Says:

  Att den ryska datatrafiken skulle var orsaken är ett svepskäl som tagits till för att dölja den verkliga orsaken. ”Nyheten” är en planterad nyhet eftersom det verkliga skälet är politiskt för brännhett.

 5. Gyllensköld Says:

  1) ”Dissident” gör det väl enkelt för sig. USA spionerar lika mycket på Frankrike, Tyskland, EU i Bryssel, Indien, Brasilien etc. som på Ryssland. Skillnaden är att EU-länderna ännu inte fattat att USA är en potentiell fiende som alltid sätter sina egna supermaktsintressen först och att NSA i USA spionerar på Europeiska storföretag när dessa konkurrerar om stora beställningar med amerikanska företag.

  2) Rysslands-spåret kan vara en planterad nyhet för att göra FRA-lagen mer aptitlig. Men det kan också vara regeringens första steg för att förbereda en helomvändning. Nu när det ryska spionaget är offentligt och ”avslöjat” blir det ju meningslöst att spionera på rysk trafik. Därför kan Reinfeldt nu riva upp lagen utan att framstå som en förlorare.

  3) Bra Pär Ström att du är tillbaks och bloggar om detta. Jag trodde att du att gett upp och bytt intresseområde.

 6. Magnus Says:

  Är det bara jag eller är snart sagt alla FRA-motståndare här på webben ett gäng konspirationsteoretiker? Det är Bildt som styr Sverige för USA:s räkning. Det är FRA som spionerar för Ryssarna. Det är borgarna som vill styra landet för evigt med hjälp av FRA.

  Är det ingen här som åtminstone skulle kunna tänka sig att det FRA-chefen säger faktiskt kan vara sant? : http://www.svt.se

 7. Kalle Says:

  Magnus: Ja antingen är det bara du eller jävligt många som använder aliaset ‘Magnus’ som tycker att FRA är en helskön grej på precis varenda kommentarsfunktion jag sett de senaste dagarna.

 8. den klagande grannen Says:

  ”“Nyheten” är en planterad nyhet eftersom det verkliga skälet är politiskt för brännhett.” Vilket är då det verkliga skälet?

 9. Svensken på nätet Says:

  Lite konstigt att dom hela tiden kommer med nya förklaringar till vaför FRA lagen behövs och vad den ska användas till.

  Yttre hot, missiler i Afghanistan, ryssarna, grov brottslighet
  Hela tiden något nytt.

 10. Hampus Eckerman Says:

  Nja, att Ryssland är föremål för spaningarna från FRA har sagts i flera av riksdagsdebatter som föregått lagstiftningen, bl.a av Anders Björck. Dessutom är det en av punkterna i svaret från försvarsutskottet. Så det här har nog varit ett av skälen hela tiden. Hur viktigt kan vi bara spekulera i.

 11. Anonym Says:

  http://svt.se/content/1/c6/64/73/07/oa-1973-0502-ib-synnergrenakt_hi.asx

 12. Intensifier » “Det globala nätet” och uppmaning till pressen att börja med aktivism Says:

  […] Odenberg och Reinfeldt vill nationens bästa. Det här handlar om hybris, kanske för att bli en nod i Echelon. Jag gillar inte Hitlerjämförelser, men de står som spön i backen just nu. Desperation. Mycket […]

 13. Farmorgun Says:

  Jag tror att du har rätt i dina antaganden. För mig började allt klarna sedan jag fått tips om och läst en artikel av Mikael Nyberg i Aftonbladet i oktober 2006 rubricerad Carl Bildts roll i USA:s krig, innan han utsågs till utrikesminister. Med Sveriges utrikesminister så djupt insyltad i detta moderna krig, förstår jag varför svenskar här hemma och i Afganistan kan vara i fara för något vansinnesdåd av en eller flera fundamentalister. Sedan är det uppenbart att statsministern och möjligen även Folkpartiets ledare vill göra FRA till en höger-vänsterfråga för att spräcka sammanhållningen i den opinion som vi tillsammans lyckats skapa på nätet. Och då passar det att skrämmas med ryssen. Men, du har en poäng att det också handlar om Nato, vilket kan förklara varför vår riksdagsman Göran Pettersson (m) arbetar så envetet för att Sverige ska gå med i Nato. Jag kan tro att han otrivs med dubbelspel, då han är för ett ledarskap som vågar visa vägen!

 14. Ingvar, Ingvar, Ingvar … « Arga bloggen Says:

  […] följdfråga blir då; vad menar Åkesson med demokratier? Konstitutionella monarkier som Sverige, republiker som USA? Räcker det med att det förekommer demokratiska val? Vilka kriterier skall uppfyllas för att FRA […]

 15. Ingvar Åstrand Says:

  Jag ser FRA-kuppen som en förberedelse för att under Echelon kontrollera och censurera internets webb- och bloggsidor.

  Jag kan se på min site-counter att jag haft besök av FRA fem gånger och av Echelon två gånger och av Rikspolisstyrelsen två gånger.
  Varför?
  Jag driven ingen politisk diskussion — eller?

  Jag har gjort en viktig grundläggande fysikupptäckt och utvecklat den intressanta och relevanta enhetsteori som alla fysiker söker.

  Tyvärr är denna enkla och begripliga enhetsteori pinsam för det vetenskapliga brödraskapets prestige.

  Jag får inte publicera min forskning och är avstängd från de flesta debatt-forum. De främsta fysikerbloggarna har blockera mig.
  Flera fysiker har sagt att de ska göra allt för att stoppa mig.
  T.ex. har Forskning och Framsteg raderat alla mina kommentarer sedan ca 15 år.
  T.ex. var fysiker vid Stockholms Universitet mycket imponerade av mitt föredrag, men spottar nu åt mig för att skrämma mig och säger att de inte vill riskera sina forskningsanslag.

  P1 sände för några år sedan från bokmässan och Prismaförlaget bad lyssnarna att skicka ifrågasättande manusförslag.
  Jag fick veta att deras expert Hans Uno Bengtsson sagt att han fått ”skrämselhicka” och avrådde förläggaren.
  En kort tid efter detta hade han tillsammans med en DN.s Bojs och en annan sk.vetenskapsjournalist och en (hans) psykiater skrivit en helsida i DN och att den som ifrågasätter vetenskapens konsensus är mentalsjuk.

  Denna bevakning innebär censur, och jag har massor med nytt material som jag inte törs visa för att jag är rädd att min webbsida stängs.

  Både när det gäller den moderna fysiken och klimatspekulationerna så har messmedia lurats av lobbande vetenskapskändisar att stjäla sanningen och vilseleda den skattebetalande allmänheten.

  Vetenskapens begriplighet och sanning och den naturvetenskapliga utbildningen är inte viktig för det korrumperade konsensus-kameraderiet.

  FRA är inte bra !

 16. Ingvar Åstrand Says:

  En mening ovanför blev ofullständig men det framgår förstås att jag sände ett manusförslag till Prismaförlagets redaktör (Stuart) som avråddes av H.U.B.
  Naturligtvis har jag även kontaktat de flesta kända vetenskapstidskrifterna

 17. Gunke Says:

  Istället för att bara beklaga dig om detta publicera då din enhetsteori
  här på denna blogg då så får vi se om den raderas eller inte.

 18. Trottens Betraktelser » Ryssarna FRA-lagens mål Says:

  […] Den Onödiga Samtiden, Mad World, Ung Vänster, Arga bloggen, Jörgen, Christermagister, Pär Ström, Personalist, Oscar Swartz, Opassande, Svensson, Gabrielle, Säfflemannen, David, WitchBitch, […]

 19. mikael Says:

  Teknologier som utvecklas för nya informationstekniker är syntetisk telepati. Teknologin kan i framtiden användas till mycket. Här är min summering av dagsläget.

  FAQ Syntetisk Telepati

  · Syntetisk telepati är en medicinsk avbildningsteknik, direktkommunikation mellan hjärna och en för ändamålet designad dator.

  · Syntetisk telepati togs fram i USA och Sovjetunionen under slutet av –80 talet. Målet var att kunna avslöja strategiska beslut hos motparten i krig. Systemen var mobila och användbara på begränsade avstånd. Maktballansen i dagens samhälle är förändrad, nya hotbilder i form av terrorism, återfallsförbrytare, narkotika -och människohandel gör att teknologin nu är av större nytta för civilt bruk. Syntetisk telepati utvecklas därför sedan 2007 av neuroforskare och neurotekniker för en mängd framtida applikationer.

  · Syntetisk telepati är en teknologi som utvecklas oerhört snabbt just nu, forskare i andra länder varnar för teknologin och efterlyser en etisk debatt i ämnet innan det är för sent. Den etiska debatten behövs för att du med tankeläsningsmetodiken kan komma att dömas för ett brott som du aldrig begått, bara tänkt på. Ytterligare ett etiskt problem är att hjärnan saknar en brandvägg.

  · Syntetisk telepati är en dator kopplad till ett satellitbaserat optiskt multi radarsystem med GPS funktion och mönsteridentifieringsteknologi. Tillsammans med elektromagnetiska vågor söker, fångar, identifierar, transporterar och resonanssätter sensorer med nanoteknik hjärnans neuroner/tankemönster. Teknologin kommer då den är fullt utvecklad kunna resonanssätta tankar så att tankar hörs av andra.
  Kommunikation till hjärnan sker genom att tal omvandlas till tankemönster och skickas till hjärnan. Hjärnan uppfattar mönstren som en röst genom att utnyttja akustik genom frekvensdiffrentiering ifrån t ex blodomloppet, frekvensdifferentiering kan också användas ifrån omgivande ljudkällor för att förstärka volymen.

  Tankemönster är individuella som fingeravtryck varför datorn behöver en inlärningstid, datorn lär sig ett visst antal ord sedan räknar datorn matematiskt ut resten av hjärnans språk i tankemönster. Programvaran kan identifiera och återskapa allt ifrån hela meningar till språkets enskilda ljudkomponenter, fonem. Systemet kan med mönsteridentifiering söka upp en hjärna på så kallade ”signaturmönster” till exempel ord som är förknippade med brottslighet. Ledande datortillverkare inom hjärnavbildning och kommunikation med hjärnan är IBM, speciellt ändamålsenlig är Blue Gene. En sådan dator finns t ex hos Stockholm Brain Institute, placerad på KTH´s parallelldatorcentrum. I all annan neuroforskning använder neurforskarna bilder som ”input” i hjärnan.

  Troligen är det samarbetet med USA som ger svensk forskning möjlighet att utveckla syntetisk telepati, inputen som används är sensorteknik som kan producera röster som endast den som rösten är adresserad till hör. Sensorn kan eventuellt tillhöra USA´s försvar och vara olaglig i Sverige

  · Enligt egna upplevelser utvecklar Sverige tillsammans med USA just nu syntetisk telepati med global access.

  Vad kan syntetisk telepati användas till?

  · Syntetisk telepati kan i medicinskt syfte underlätta kommunikation och rehabilitering av personer med hjärnskador.
  · Syntetetisk telepati kan ligga till grund för hjälpmedel till personer med kommunikationsstörningar i nervsystemet.
  · Syntetisk telepati kan med diagnostikprogram ställa exakta diagnoser på hjärnan.
  · Syntetisk telepati kan användas som lögndetektor, tanken kan inte ljuga som munnen kan göra.
  · Syntetisk telepati kan med globala sensornätverk identifiera och övervaka terrorism och återfallsförbrytare. (home land security systems)
  · Syntetisk telepati med lögndetektorprogramvara kan användas vid preventiv brottsbekämpning och som stöd för domstolar.
  · Syntetisk telepati kan användas vid t ex rasolyckor, gruvolyckor, terrordåd mm för att kommunicera med instängda offer.
  · Den medicinska avbildningsteknologin kan användas i enklare sensornätverk, kontinuerliga mätningar av relevanta mätvärden på en hjärna kan ge larm före ett sjukdomsförlopp, t ex stroke eller infarkt.

 20. Robin Says:

  Jag vet inte om jag håller med om att det är ett led av att man ska kunna avlyssna ryssland.

  Jag tror däremot fullt ut att USA drar full nytta av detta, och kan hända att detta även ger oss möjlighet att avväpna oss själva och får beskydd av nato, självklart det ger ju USA den världövervakning de vill ha och det älskar ju dem, som är den självutnämnde världpolisen, med profitsyfte!

  Jag var till en början inte ett dugg konspiratoriskt lagd, sen gick jag ut gymnasium och vidareutbildning med något som kallas källkritik i ryggsäcken. Alla medier som är större än lokalortstidningen (i världen) ägs genom dotterbolag och dylikt av en skara personer på ca 50 personer eller något sånt. Det läste jag i en faktabok och fick verifierat av en dokumentärfilm. Dock lyckades de inte luska ut vilka personerna var, utom ett par av dem. Så de nyheter som når fram till oss är ju redan färdiga subjektiva handlingar, inte alltid kanske, men det skulle lika gärna kunna vara.

  Sen tycker Jag att det är självklart, se bara senast när de ville kriga i Irak, från beslut till aktion över ett par dagar. Och att USA vill offra vanliga människors liv för att ockupera Irak i avseendet mänskliga rättigheter köper jag inte. Tycker inte USA gjort sig kända som förespråkare av human rights direkt. Oljan eller annat var väl orsaken. Profit och återigen profit. Tror hela övervakningsproblematiken sträcker sig lika långt. De vill kunna spåra ipn via våra internetleverantörer för att sätta dit pirater, men inte i någon stor grad alls t.ex. barnpornografi.

  Sen apropå här i sverige till exempel där vi har FRA, säpo, och´mer traditionell avlyssning av polisen/militär för att sätta åt kriminella.
  Vad jag ska komma till är en egen erfarenhet:

  Jag var eller är väl fortfarande socialist. Jag var på ett par demonstrationer både mot nazism och kapitalism med mera i mina yngre år. Men jag gjorde aldrig något olagligt, inte mina vänner heller. Trots det har jag blivit besökt av SÄPO som vägrade uppge vad jag hade med dem att göra, och de ställde inga egentliga frågor man kunde svara på heller. Sen har en mobiltelefon blivit avlyssnad i min ägo, detta märkte jag genom att mitt mobilbatteri över en natt började ladda ur mer än dubbelt så snabbt, bytte sedan både batteri, samma problem, bytte mobil och leverantör men behöll numret. Fortfarande samma sak.
  Dessutom kunde man jämt höra ett klart brus hela samtalen. Vilket i kombination men batteriurladdningen är klara tecken på att telefonen är avlyssnad. Men för att se om det verkligen var så, i det skedet var det säkert över 1,5 år sedan jag ens varit på en demonstration eller dylikt, provade jag och en kompis som också tidigare var politiskt engagerad en grej.

  Jag ringde helt enkelt upp honom och sen låtsades vi ha något fuffens för oss, inte rakt ut vi pratade ‘dåligt kodat’ för att verka som att vi hade något för oss. Sen möttes vi på det ställe vi pratade om på telefonen. Och vi möttes av agenter! Sjukt, det var verkligen surrealistiskt att bli stoppad, aggressivt av kostymbeklädda män ur en svart bil alternativt grå, det var mörkt ute, rätt vanlig modell mercedes skulle jag tro, vanlig personbil, fast med tonade rutor.

  Vad jag skulle komma till är att det är fruktansvärt obehagligt, för jag är verkligen en snäll person som aldrig skulle göra olagliga saker, även för vad jag tror på eller på grund av sådana här saker jag just pratat om. Men det känns helt klart inte kul, och det verkar som om nästan hela världen håller på att bli ett spelbräde för stasi-liknande metoder fast ur en kapitalistisk grogrund och inte kommunistisk, såvida man kan kalla stalin och hans gelikar för sanna kommunister. Jaja tack för mig.

  Apropå konspiration överhuvudtaget vill jag tipsa om två filmer!

  Den ena är Bloodline som handlar om katolska kyrkan och mer eller mindre är en verklighetens da-vincikoden.

  Och den andra är 9/11 Loose Change, som handlar om WTC.

  Och en personlig reflektion av mig om nu Irakkriget var en aktion i USAs War on Terrorism, så tycker jag att Iraks folk fick betala ett dyrt pris med en skyhög siffra civila döda, ett sjusiffrigt nummer, i relation till WTC där det dog vadå? 3000 personer, om ens det.

  Jag har dragit många paralleller till profittsyften och det finns en svensktillverkad dokumentär som heter Surplus – Terrorized into being consumers, vilken också är häftig, som behandlar köpbegäret och manipulationen om att alla ska ha alla saker och märken och så vidare.

  Jag har nu läst igenom mitt inlägg och förstår att jag kan låta väldigt konspiratoriskt lagd och att jag sitter hemma och ruttnar och skyller allt som är fel på andra. Men jag vet inte hur jag ska kunna försvara min tro på vad som egentligen sker här i världen. Men jag har både fått höra och se mycket som talar mer i den riktningen. Och motståndet till sådana påståenden har alltid varit tafatta och obevisade. Men världen och folket verkar ju följa media och svälja det dom ser!

  Tack för mig

 21. effortless english la gi Says:

  effortless english la gi

  FRA – en nod i Echelon för hemligt Nato-samarbete? | Pär Ströms blogg

 22. formstack Says:

  formstack

  FRA – en nod i Echelon för hemligt Nato-samarbete? | Pär Ströms blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: