Tolgfors för svenska folket bakom ljuset

”Det går inte att massavlyssna svenska folket”, säger försvarsminister Sten Tolgfors idag i SvD.  Massavlyssning är inte tekniskt möjligt, inte juridiskt möjligt och inte heller praktiskt möjligt”, säger han.

Tolgfors lurar svenska folket (som den politiska klassen så ofta gör). Rent bokstavligen har han visserligen rätt, eftersom manuell telefonavlyssning i masskala är alltför personalintensivt för att ens FRA ska kunna genomföra det. Men Tomhylsan väljer att glömma olika former av automatisk registrering.

Detta är exempel på vad som ÄR möjligt att göra i masskala:

– Låta programvaror analysera vem som kontaktar vem (via exempelvis telefon eller epost) och sedan låta programvarorna automatiskt uppdatera en databas över människors vänskapsrelationer. Kartor över vänkretsar kallas sociogram i underrättelsekretsar.

– Låta programvaror gå igenom enorma mängder skrivna meddelanden på jakt efter vissa nyckelord, och sedan låta programvarorna automatiskt upprätta dabaser över vilka människor som använt vissa ord.

– Låta programvaror gå igenom människors surfande, och sedan låta dessa programvaror automatiskt upprätta databaser över vilka människor som besöker vissa typer av sajter. Det kan röra sig om politiska sajter, exempelvis.

Gränslinjen går mellan manuell och automatisk övervakning. Det stora storebrorshotet kommer från automatisk övervakning. Tomhylsan låtsas bara om att det finns manuell övervakning.

7 svar to “Tolgfors för svenska folket bakom ljuset”

 1. Farmorgun Says:

  Alla teknikkunniga måste anta utmaningen att hjälpa regering och riksdag att finna ett alternativ till den metod, som FRA-lagen bygger på, när det gäller behovet av åtgärder för rikets säkerhet. Jan Björklund (fp) börjar nu retoriskt fråga motståndarna till FRA vad vi har att komma med istället. Jag har hittills haft svårt med att kalla människor vid öknamn, men när jag läste artikeln i Svenskan, var rubriken på dagens blogg given – Tomhylsan förtjänar sitt öknamn.

 2. Danro Says:

  Farmorgun

  Jag förstår inte varför vi ska komma med ett alternativ som FRA förespråkarna accepterar.
  Bevisbördan borde vila på den som vill införa nya och omfattande intrång i den personliga integriteten att visa att dessa dels är nödvändiga, och dels gjorts så begränsade och rättssäkra som möjligt.
  Enligt mig har de inte ens påvisat någon konkret nytta med eller eller tvingande behov att införa ett sådant här system.

  Vad det gäller själva effektiviteten hos övervakningen så är tyvärr det system FRA rimligen kommer att införa (och som beskrivs i det här blogginlägget) nog det mest effektiva som är möjligt med rimliga resurser. Automatisk filtrering och kartläggning som skickar ”intressanta” personer vidare för manuell granskning.
  FRA har lång erfarenhet av signalspaning och är knappast inkompetenta. De kommer säkert att göra det mesta möjliga av de möjligheter de nu fått.

 3. zen Says:

  Det är direkt fånigt, de som stiftar lag för massiv övervakning av samtliga svenska medborgare måste först lägga fram sunda och giltiga argument för att en sådan lag är nödvändig, så har ännu inte skett! De politiker som röstade igenom denna lag skall motivera dess existens först och inget annat. Jag lyssnade till hela debatten och den enda som kom ens i närheten av ett någorlunda bra skäl till arför vi behöver en sådan lag var en moderat tjej som ansåg att den gamla lagen var föråldrad och att singalspaning måste bli teknikneutral, en majoritet av den information som FRA är intresserad av färdas numera i kablar (nätet) nämligen. Ingen statistik eller annan data som bevisar att det också faktiskt är så presenterades dock.

  En möjlig framtid om vansinnet tillåts fortsätta, FRA system har blivit allomslutande och allvetande, vi kallar den numera för FAR, den är omnipotent. Bikten är helt automatiskt givetvis, inte alls tvingande.

  Vem är Gud?

 4. drf Says:

  Ovanstående talare:
  Jag kan som motståndare till FRA-lagen erkänna att det finns ett bakomliggande syfte och godkänt mål med lagen, problemet är bara att det syftet och det målet inte går att uppnå med hjälp av lagen och på grund av att internet är uppbyggt på det sätt det är uppbyggt.

  FRA-lagen har ett syfte likt det som gestaltas i Minority Report, att förebygga terrorism. Jag vill helst inte ha terroristdåd i Sverige men det är heller inget vi har någon stor risk att utsättas för. Sverige är en liten fotnot i världsboken, ett litet skitland i sammanhanget, vi är ingen stormakt, vi är därför inte heller det självklara målet för global ilska och handlingar grundade på denna ilska.

  Därför kan jag inte godkänna att min personliga integritet kränks så komplett som den kommer göra om FRA-lagen aktiveras. Jag ser helt enkelt inte att den kollektiva nyttan överväger den kollektiva uppoffringen. Den dagen någon kan påvisa en kollektiv nytta som gör detta så ska jag offentligt ta pennan i hand och skriva under, men jag har mycket svårt att se den dagen framför mig, ens i fantasin.

  Riv upp skiten, sälj superdatorn, gör något vettigt för pengarna istället.

 5. Erik Says:

  Per,

  Jag vill bara tippsa om ett utmärkt inlägg ”CIA och Bruce Schneier – Varför FRA lagen INTE KOMMER ATT FUNGERA!” på http://uddebatt.wordpress.com/. Källorna är alltså CIA och Bruce Schneier (”säkerhets guru”) som på ett mycket bra sätt förklarar varför det hela INTE kommer att fungera även om man vill att det skall fungera och tekniken finns.
  Erik

 6. Mary Says:

  Alla efter samma manus just nu…

  http://minamoderatakarameller.blogspot.com/2008/07/har-alla-samma-manus.html

  som Pär skriver i sitt nästa inlägg. Ena dagen si och andra dagen så… Det är skumt.

 7. Pelle Says:

  Pär skriver ”Låta programvaror gå igenom enorma mängder skrivna meddelanden på jakt efter vissa nyckelord, och sedan låta programvarorna automatiskt upprätta dabaser över vilka människor som använt vissa ord.”

  Detta är sant men det är lätt att gå mycket längre än så. Med hjäp av tekniker som t.ex. Latent Semantic Indexing och liknande är det fullt realistiskt att indexera alla människor och deras kommunikation, samt söka i detta, på ett mycket mer utstuderat och träffsäkert sätt än med att bara söka på diverse nyckelord (någon slags Booles sökning).
  LSI/LSA bygger på korpuslingvistik, statistik och linjär algebra. Tekniken gör det tekniskt möjligt att upprätta index som omfattar miljarder poster och söka i detta i realtid. Samtidigt är det den ”underliggande semantiska innebörden” som modelleras, snarare än förekomst av vissa nyckelord. En sökning på något viss område eller ord kan ge ”närliggande” träffar som ”handlar om” samma sak, trots att det uttrycks med andra ord, eller till och med är skrivet på ett annat språk. Tekniken är nästintill helautomatisk (unsupervised) och kan skalas upp till att täcka all vår kommunikation utan att ställa orealistiska krav på hårdvara.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Latent_semantic_analysis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: