Hyckleriet om FRA blir allt mer motbjudande

Nu har flera borgerliga politiker gått ut i media med krav på att regeringen bör ”göra upp med socialdemokraterna” om FRA-lagen. De ser bekymrade ut i TV och talar om vikten av personlig integritet.

Vad är det för trams. Socialdemokraterna vill ju också ha FRA-övervakning. Det har de velat hela tiden, hela idén väcktes i försvarsdepartementet under Leni Björklunds (s) tid som försvarsminister.

Om regeringen skulle ”göra upp med socialdemokraterna” om FRA-lagen skulle inget av betydelse förändras. Lite justeringar av reglerna och kontrollinstanserna men det skulle fortfarande handla om massavlyssning av svenska folket utan brottsmisstanke. Och regelverkets detaljer är inte så intressanta för oss som helt enkelt saknar förtroende för FRA och dess vilja att följa reglerna.

Let´s face it: Sveriges politiska etablissemang har – över huvudet på medborgarna – bestämt sig för att medborgarna måste avlyssnas. Den överenskommelsen omfattar alla riksdagspartier utom v och mp. Så sluta hyckla, kära politiker, sluta se bekymrade ut, sluta hylla den personliga integriteten. Det är bara pinsamt.

Exp1 Exp2 Exp3 Exp4 DN

13 svar to “Hyckleriet om FRA blir allt mer motbjudande”

 1. opassande » Blog Archive » FRA-debatten har inte tagit semester riktigt ännu Says:

  […] och etiska brott det spekulerats om att politiker kan göra sig skyldiga till, har bevisats vara riktiga farhågor. Vi ska inte oroa oss för kontrollsamhället, sägs det, eftersom statliga överhuvuden är […]

 2. Magnus Persson Says:

  Mycket bra skrivet, kunde inte sagt det bättre själv…

 3. populisten Says:

  Det finns förstås vissa indicier på att Bodström ville och vill ha en betydligt mer smaklig lag med krav på enskild prövnng innan avlyssning och så vidare. Ska bli intressant att se om sossarna mejslar ut en klar ståndpunkt framöver.

  ”Breda uppgörelser” är bland det mest vederstyggliga som finns. De är det slutgiltiga beviset på att den politiska klassen ser sig som en enhet frikopplad från medborgarna. Om partierna har olika åsikter så stå då för dem och gör dem till valfråga i nästa val! I min enfald trodde jag att det var det vi hade val til…

 4. cnab Says:

  Helt rätt, Pär. Men du glömde ett parti till som är det enda som tar grundlagsfrågorna och mänskliga fri- och rättigheter på allvar – Piratpatiet. Inget av de sju nuvarande riksdagspartierna respekterasr vår konstitution eftersom den ligger hinder ivägen för ökad politiskt makt. Vår demokrati mår inte bra, Pär:

  Den som den franske 1700-tals politiske filosofen Charles-Louis de Secondat Montesquieu, 1689-1755, skrev är grundläggande viktigt och gäller fortfarande: Ska en demokrati må bra måste lika balans råda mellan statsmakterna – den lagstiftande (riksdagen), den verkställande (regeringen), den dömande (domstolarna) och den granskande (medierna).

  Vad som sker just nu är att regeringen (och för all del även den gamla under Göran P) skaffar sig allt mer ökat inflytande över riksdagen (ex FRA-lagens genompiskning den 18 juni) och över domstolarna eftersom man själv utser landets högsta domare och använder sig av de osjälvständiga ”egna” juristerna i lagrådet. I stället för att Sverige äntligen får en från politiker fristående Konstitutionsdomstol som självständigt ser till att grundlagarna och av Sverige undertecknade konventioner efterföljs av lagstiftarna.

  Och vad gör då den granskande statsmakten? Inte särskilt mycket med undantag av Expressens kampanj som startade för ett par dagar sedan. Enskilda journalister har upptäckt vad som håller på att hända och att obalansen i demokratin bara blir värre och värre. Men de har svårt att nå ut i egna medier eftersom deras chefer, ägarna mest är intresserade av annonsvinster och ger bengen i allt vad publicistik verksamhet heter. Eller så vågar ägarna inte vara politisk besvärliga. Men dom tänkande journalisterna/skribenterna finns där – idag som bloggare på nätet!!! Har med glädje lagt märke till det den senaste månaderna. Så länge det nu går innan maktgalna politiker även täpper till den vägen. Det är inte utan att man tänker på Zimbabwe ….

 5. John Smith Says:

  Mycket bra skrivet, men du missar ju det uppenbara partiet som protesterar mest högljudd mot FRA-lagen och står bakom de flesta demonstrationer du nu ser ute på gator och torg:

  Piratpartiet!

 6. addoshi Says:

  FRA-kören

  http://www.newsday.com/news/opinion/ny-wh-nsawiretapping,0,1906650.flash

 7. Peter Says:

  FRA-argumentationen för och emot… http://www.fra-lagen.org/

 8. John Smith Says:

  Demonstrationen i Malmö den 3 juli 2008.

  Gustav Adolfs torg

  Talare
  Preliminär talarlista
  Start ca 17.15, talen ~2 minuter/talare
  Timbuktu (conferencier)
  Sara Mohammadi från Ung Vänster
  Johanna Nylander (Frihet Fildelning Feminism)
  Daniel Sturesson från KDU
  Erik Hultgren från CUF
  Peter J Olsson Politisk redaktör, Kvällsposten
  Björn Hellberg från SSU
  Demonstrationståg (ca 17.50-18.30) från Gustav Adolfs torg, Södergatan, Stortorget, Lilla torg, Skomakargatan, Södergatan, Gustav Adolfs torg.
  Trafikregler ska iaktagas, hörnet stortorget/lilla torg gås på trottoaren, de som bär megafoner fungerar som demonstrationsvakter
  MUF
  Peter Sunde (brokep) från ThePirateBay
  Hampus Algotsson från Grön Ungdom
  Emil Strand från Liberala Ungdomsförbundet
  Snild Dolkow från Piratpartiet
  Timbuktu (Conferencier)

  http://frapedia.se/wiki/Demonstrationen_i_Malm%C3%B6_den_3_juli_2008

 9. Michael A Corbin Says:

  Det spelar ingen roll vad vi gör så länge stora universitet som Uppsala aktivt stöder U.S.A. och des olika ”kristna” lobby grupper!

 10. vaderkvarn Says:

  Den personliga integriteten, är verkligen viktig. Men den nya fina signalspaningslagen är ju ett förträffligt instrument till skydd för just integriteten. Hur svår är det att förstå det ??

  Ty, om FRA har koll på allt och alla, så kan de omedelbart upptäcka om någon (eller något) skulle hota t.ex. min (eller din) integritet. Och detta helt automatiskt! Hotet skulle kunna avvärjas omedelbart! Även det helt automatiskt.

  Är denna Sköna Nya Värld inte sagolikt vacker?

 11. Guest Says:

  Vad säger ni om det här då?

  http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=200874291225&sectionid=undefined

 12. Dennis Nilsson Says:

  För er som inte kunde vara med på Bananrepublikfesten och FRA-demonstrationen i Stockholm så finns det ett antal inspelningar tillgängliga i form av livestreams på blip.tv.

  http://dennisstartrek.blip.tv

  Kolla in speciellt där Rick Falkvinge blir hämtad av ”FRA-agenter” i slutet av sitt tal. Nu var detta på skoj och inte på riktigt, men ändock blev jag illa berörd.

  Sådana behandlingar är vad vi har att vänta oss, har historien visat oss prov på tidigare, ifall det inte går att få stopp på det här tåget, den här gången.

  Ur optimistisk synvinkel har ingen statsbildning som bygger på de grunderna överlevt särskilt länge.

  Dåliga lagar kan ändras, det har historien visat. Som Mahatma Gandhi en gång myntade; ”First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win”

 13. Peder Grass Says:

  FRA är en förlängd arm från US Homeland Security

  Kolla uppgörelsen/kontraktet på

  Klicka för att komma åt 90057dc9.pdf

  AGREEMENT BETWEEN THE GOVERNMENT OF THE UNITED STATES OF AMERICA AND
  THE GOVERNMENT OF THE KINGDOM OF SWEDEN ON COOPERATION IN SCIENCE AND
  TECHNOLOGY FOR HOMELAND SECURITY MATTERS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


<span>%d</span> bloggare gillar detta: