”Sminkad” FRA-lag är sminkat monster – stoppa nya versionen!

”Kritikerna vann”, basunerar media ut nu när det ser ut som om FRA-lagen skickas på återremiss till försvarsutskottet för att kompletteras med ”integritetsgarantier”. Media drar fel slutsats. Det är bara en politisk fint mot oss medborgare. Gå inte på den. Ett sminkat monster är fortfarande ett monster.

Exakt vilka kompletteringarna i ”Lex Orwell” blir är något oklart i skrivande stund, men det som nämnts är främst att Datainspektionen ska få i uppdrag att granska FRA:s avlyssning, att en parlamentarisk kommitté också ska kontrollera den, och att formuleringarna för vad FRA får spana efter ska stramas upp. Kanske får FRA ett integritetsombud. Det sägs också att det ska bli två myndigheter, en som ger tillstånd till avlyssning och en som kontrollerar verksamheten.

Detta är i det stora hela ointressanta marginaljusteringar. Hela grundidén kvarstår, att FRA ska få massavlyssna människors kommunikation utan brottsmisstanke. Läsa epost och sms, lyssna på samtal, se vilka sajter vi besöker, upprätta ”sociogram” (kartor över vänkretsar). Och så vidare. Detta är lika absurt som tidigare. Det strider fortfarande mot FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, artikel 12. Det kommer fortfarande att skapa ett samhälle präglat av självcensur och oro. Det kommer fortfarande att göra människor rädda för att kontakta journalister om missförhållanden. Med mera…

Nu är det meningen att fråga ska behandlas i expressfart. Det har vissa likheter med att kuppa igenom lagen. Riksdagen kan komma att rösta igenom den sminkade FRA-övervakningen redan ikväll eller imorgon!

Jag föreslår att du genast skickar ett mejl till riksdagsledamöterna och påpekar att en sminkad FRA-lag inte gör någon skillnad. Vi ska inte gå på den vanliga politiska finten att de ändrar ett uselt förslag lite i kanten och så plötsligt ska vi tro att det är bra! Du finner epost-listan till alla riksdagsledamöter här.

För övrigt, här finner du diverse material för integritet, mot storebror, från oss på Den Nya Välfärden. Tag del, och sprid! Kampen mot storebror har bara börjat!

Försvarets Radioanstalt i media: SvD1 SvD2 SvD3 SvD4 AB1 AB2 AB3 AB4 AB5 DN1 DN2

10 svar to “”Sminkad” FRA-lag är sminkat monster – stoppa nya versionen!”

 1. JMB » Arkiv » Lex Orwell 1.1 - Håll fast vid NEJ-linjen! Says:

  […] uppkoppling resten av dagen och har redan riktigt bråttom så jag tänkte helt fräckt låta Pär Ströms senaste inlägg representera min åsikter om FRA-utvecklingen. Trots eventuella påklistrade […]

 2. Annica Says:

  Sminkad FRA lag- är man förvånad? Den vanliga svenska oförmågan att ta ställning i laddade frågor. Neutraliteten under kriget, ett tredje alternativ i kärnkraftsomröstningen etc.

  Intressant och positivt är dock svenska folkets protester. Och hur lätt de mobiliserades av de unga föräldrarna Nilsson via webben. 350 000 unika besökare på några dagar.

  För att inte tala om Ströms och tiotusentals andra bloggar som tagit upp ämnet. Dissidenternas makt, skulle sociologen Habermas sagt. Den har politikerna grovt underskattat. Liksom tillförlitligheten till sitt datasystem som kollapsade när medborgarna försökte kontaktade sina företrädare i riksdagen.
  Det är snygg demokrati.

 3. Johan Says:

  I DN säger Fredrick Federley att han ”är övertygad att detta inte bara är kosmetiska förändringar.”

  Jovars, och sin övertygelse måste man ju i alla fall någon gång följa. Själv har jag av allt detta blivit övertygad om att Federley och Annie Johansson är ryggradslösa hycklare som icke förtjänar ett uns av respekt och som jag hoppas hädanefter inte ens kommer att betros med suppleantplats i bostadsrättsföreningens festkommitté. Återigen har det visat sig vad som är viktigast, karriären eller övertygelsen.

 4. FRA-Lagen - Fortfarande inget nytt i sak Says:

  […] Mer i olika bloggar: Jinge, stationsvakt, Pär Ström, Cattis, Löwdin, Laakso, Svensson, Peter Karlberg,  Trotten, Kulturbloggen,  […]

 5. Lassese Says:

  Denna sminkning kom nog bara till för att Federley och de andra kritikerna skall ”rädda ansiktet”, kunna möta sina väljare och hävda att just DE var de som ordnade till förändringarna som skall skydda folket från 1984-samhället.
  I grunden är det ju ändå samma verksamhet som skall bedrivas… med den skillnaden att myndigheterna lovar att övervaka sig själva…
  denna självövervakning har ju tidigare visat sig vara helt värdelös.
  I datoriseringens barndom fick ju inte uppgifter mellan olika myndigheter samköras… Sedan har detta med tiden luckrats upp och nu sker samkörning på bred front.

  Om inte alltför länge kommer nog försäkringskassa, A-kassa, skattemyndigheter, kronofogde att rutinmässigt begära ut uppgifter från denna massövervakning. Så har det alltid funkat tidigare och så kommer det att funka nu.

 6. tommyhjalmarsson Says:

  Hur ska man kunna se ett mönster i all denna E-mail trafik, man kommer ju inte uttrycka sig i klartext. När man står mitt i ett händelse förlopp så är de svårt att se ett mönster. När man ser på händelsen historiskt då är det lätt, men försent.

 7. DEN NARCISSISTISKA POLITIKER-KULTUREN, LEX ORWELL « OSÄKERHET OCH TYSTNANDET Says:

  […] Heja! Vad gäller den anpassade lagen om övervakning lagen Lex orwell så är jag helt enig med Pär Ström som idag inte skräder orden. Och en folkrättsexpert har nu tagit klivet in i […]

 8. Shastra Says:

  Statens kvävande famn har ju funnits som fenomen ganska länge i Sverige, vilket inte är så konstigt med tanke på de många åren med socialistisk riksdagsmajoritet. Men att det skulle bli en borgerlig regering som kramar bort den sista millilitern av återstående privatliv, det hade jag aldrig väntat mig. Vad sjutton ska man rösta på nu då? Finns det ens något mikroparti i Sverige som på allvar står för sånt som personlig integritet, äganderätt och yttrandefrihet?

 9. Yarly Says:

  Shastra, kolla in piratpartiet.
  Namnet låter lite oseriöst, men de delar din åsikt inom de punkterna du nämnde.

  Angående FRA-lagen hoppas jag på lite folkligt agerande inom kort.
  Tyvärr är den här frågan nog inte tillräckligt viktig för att välja bort en regering som stödjer den… Vi som inte vill bli övervakade får väl ta och skramla ihop till en krypterad proxyserver eller något…

 10. Emmi Says:

  Vi kommer mer än 250 år tillbaka. only remmber it

  The Fight for Control (1608-1783)
  In 1755 deprtation of Acadians began. ” The inhabitans sadly… abandoned their homes. The women, in great distress, carried their… children in their arms. Others pulled carts with their household effects and crippled parents. It was a scene of confusion, despair, and desolation,wrote col.Jon Winslow, in charge of the first embarkation.
  Needing loyal settlers, Britain lured several thousand New Englanders north with offers of free land.
  Farmers and craftsmen took over fields the Acadians once tilled; fishermen settled along Nova sootia´s Atlantic coast.
  With the end of the Seven Years´War in 1763, Britain was awarded virtually all of Canda but would soon face colonial revolt to the south. By the end of the American Revolution in 1783, some 40,000 Loyalists had fled north.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: