Nu står riksdagsledamöternas heder på spel!

På onsdag röstar riksdagen om huruvida brevhemligheten ska avskaffas i Sverige. FRA-övervakningen är en gigantisk integritetskränkning, ett avskaffande av det fria och demokratiska samhälle som politikerna är satta att försvara. Försvarets Radioanstalt får möjlighet att kartlägga hela våra liv.

Ett antal borgerliga riksdagsledamöter är egentligen starkt kritiska till FRA-lagen. Ifall dessa böjer sig för partipiskan, och röster mot sin övertygelse, säljer de sin heder. Det visar i så fall att de sätter sin egen karriär framför Sveriges bästa.

En sådan riksdag kan vi både ha och mista. Ett gäng knapptryckare som kostar oerhörda summor. I så fall kan egentligen hela riksdagen ersättas med omröstningar med de sju partiledarna, som får röststyrka enligt senaste valresultat.

Riksdagsledamöter, sälj inte er heder för karriärens skull! Ifall FRA-motståndarna i riksdagen gör det, och släpper igenom Lex Orwell, kommer jag och många med mig att överväga att rösta blankt i nästa val.

Här kan du ladda ned eller beställa min senaste skrift om övervakning, Integritetens lilla röda (en argumentsamling och en ideologisk diskussion). Här kan du bli abonnent på mitt epost-nyhetsbrev Big Brother Bulletin som handlar om det senaste inom övervakning. Det kommer ungefär en gång i månaden och är ofta källa till nyheter i mainstram-media.

AB1 AB2 AB3 SvD1 SvD2 SvD3 DN1 DN2 DN3

20 svar to “Nu står riksdagsledamöternas heder på spel!”

 1. Annica Says:

  Det jäser bland folk och kokar över på bloggar och insändarsidor. Få inlägg handlar om fördelar med massavlyssning a la FRA. Både SÄPO och polisen avstyrker dessutom. Flaggar för det meningslösa i lagen och överdrivna hotbilder.
  Röstar alliansen genom det förslaget röstar dom mot dokumenterad kunskap, ignorerar varningssignaler och opinionen.
  Men, som (c) Fredrik Federley erkänner i en intervju i Svd, paritpiskan svider och karriären är viktig.

 2. Ocsar Says:

  Det är för mig omöjligt att fortsättningvis rösta på en regering som inför detta. Kom ihåg att såväl tidigare chefen för SÄPO och tidigare Rikspolischefen är starkt emot och förklarat att det strider mot grundlagens anda. Kom vidare ihåg att all avlysning för brottsbekämpning annars kräver beslut av domstol. Varför skapa en sidolinje dit regering, SÄPO och Polisen kan ringa och beställa avsyssning enligt principen ”RING SÅ LYSSNAR VI”. Riksdagsledamoter, ta ert förnuft till fånga!

 3. Kalle Says:

  Fatta att det inte finns resurser att läsa milijarder mail vem skulle läsa dem?

  Inte polisen vem då

  Man kommer att söka på vissa kombinationer av ord och blir det för många träffa så kan ingen människa läsa dem.

  Om terrorister kommer och spränger T centralen som i London och man skulle kunna ta dem eller förhindra det via SÄpo och FRA. Så tycker svenska folket att det är OK.

  eller om man efter en terror attack skall sätta dit en emorm mängd resurser typ 200 miljoner eller mer för att utreda så kan det med detta system kanske bara kosta 2o miljoner då man har tekniks bevis som ingen korkad försvars advokat kan trolla bort.

  Om Polisen som lägger ner 10000 tals brotts undersökningar varje år
  skullle via LEX klara ut 5000 av dessa så tycker vi att det är ok. Varför läggs den ner jo resursl brist dålig arbets ordning

  och inget register att leta i.

  Om man sedan av misstag råkar läsa vad du mailat eller mina mail vem bryr sig .

  Jag vet att jag inte är kriminell so whats the fucking problem.

  Det kommer inte att finna resurser att jaga eller att sitta och läsa allas mail som exvis innehåller order IB eller regeringen.

  Vem skulle läsa mailen???

 4. Niklas Says:

  har alla kriminella börjat blogga?

  De mesta ser endast det sämsta med saker. Tänk på de som är utsatta för kriminellas handlingar. de behöver hjälp. Vi behöver hjälp

 5. R.R Says:

  Svar till Kalle:

  Nej, om man är duktig medelsvensson som lyssnar blint på vad som är politiskt korrekt, då kommer man antagligen inte lida av denna lag. En helt annan sak blir det för källor t ex då källskyddet försvinner, fildelare eftersom man med stor sannlikhet inom kort kommer utnyttja tekniken för att även sätta dit dessa personer och de som har avvikande åsikter såsom t ex högerextremister. Nästa steg är väl att man kan bli dömd för HMF eftersom man sitter och skriver på ett forum på internet.

  Svar till Niklas:

  Ska vi vara laglydiga ska denna lag inte få existera alls eftersom den strider mot grundlagen, svårare än så är det inte. Försök inte vinkla till det att det är kriminella som vill ha bort lagen, det är regeringen som är kriminell och bryter mot lagen om man röstar igenom det här.

 6. Bladet Says:

  Jag förstår mycket väl argumenten ”Vem skulle läsa era mail”, jag förstår även tanken med att man skall kunna läsa elektronkiska dokument för preventivt bruk. Mitt problem är att lagen är totalt verkningslös. Låt oss säga att du är en terrorist som nu skall spränga våra centraler i småbitar, skapa kaos och förstörelse eller vad det nu kan vara. Även om terrorism kan uppfattas som korkat, så är personerna bakom sällan sådana. Dom skulle snabbt upptäcka är att skicka allt elektronisk information krypterat. Vilket skulle innebära att FRA aldrig skulle hitta informationen som dom febrilt vill föreställa oss att dom letar efter. Även om det skulle vara möjligt för FRA att dekryptera, så skulle det ta allt för lång tid att dekryptera informationen om det överhuvudtaget går.
  Men i lagförslaget sägs det att dom skall leta efter sökord, Dessa sökord finns att finna i den krypterade informationen och kommer därför inte heller att upptäckas. Jag är ganska säker poå att FRA redan vet om detta, vilket i sig ställer frågan ”Vad är det då FRA letar efter? och som dom lägger en sådan rökridå runt?”. I slutändan kommer det vara vi vanliga medborgare som blir registrerade.
  Som du säger, jag är en helt vanlig medborgare utan några kriminella handlingar, dom är inte intresserade av mig!…Nä, kanske inte, men den dagen du t.ex har kontakt med en gammal vän från lågstadiet som uppenbarligen är mer intressant för FRA så återskapas hela ditt förflutna, det skickas runt till andra säkerhetstänkande institutioner/organisationer och där man helt plötsligt har ditt liv blivit utstakat, vart ända telefonsamtal osv osv.
  Tyvärr är dom andra säkerhetstänkande organsationerna inte speciellt noga med att bevara din sekretess, och dom har också brist på pengar, så i nästa steg så säljer dom din information till företag som kanske vill anställa dig eller där du är idag anställd. I nästa sekund står du utan jobb utan pengar och utan förklaring. Detta scenario kanske låter lång sökt, men det är tyvärr inte speciellt långsökt och väldigt realistiskt!.

 7. Thomas Says:

  Instämmer helt i Per Ströms analys av det politiska utfallet av en Lex Orwell-lag: ett betydande antal liberala borgerliga sympatisörer kommer att rösta blankt eller bojkotta nästa riksdagsval i protest mot Alliansen.
  Att partier som kallar sig liberala överhuvudtaget ens kan fundera på att föreslå en Lex Orwell är i sig skrämmande.

 8. Det går en skarp skiljelinje mellan politiker och folket på Internet | Kulturbloggen Says:

  […] Andra bloggar om samma ämne: Medan storebror lyssnar Nu står riksdagsledamöternas heder på spel! […]

 9. LibeRatio Says:

  Kan tänka mig att oppositionen är överlycklig, oavsett utfallet av onsdagens röstning. Alliansen framstår, med rätta, som demokratins och det öppna samhällets dödgrävare. Det finns många socialdemokrater och vänsterpartister som gärna hade röstat för lagen, men som nu med ro kan lämna över bödelsyxan till de borgerliga. Hade Reinfeldt varit smart hade han dragit tillbaka lagförslaget med hänvisning till att de har ”lyssnat till foket”. De borgerliga partiledarna har verkligen skitit i det blå skåpet. Inte nog med att de vill rösta genom en lag som hör hemma i en totalitär stat, de använder också väldigt diktatoriska metoder mot sina partikamrater.

 10. GÖKTRALLARE Å INTEGRITETSHAVERISTER I ROSENBADSPUPPAN-LEX ORWELL « OSÄKERHET OCH TYSTNANDET Says:

  […] Ett stort tack till Pär Ström. Du öppnade upp en ny värld för mig. Din bok har hedersplatsen i mitt hem! Och tack till Er andra för ert engagemang och inspiration underbart att läsa och se! […]

 11. Ulf Lindqvist Says:

  Alltför länge har vi avlönat alltför många riksdagsmän som (på ett av landets bäst betalda halvtidsjobb) inte klart kan motivera sitt stora antal.
  Skulle t ex EU proportionellt ha lika många representanter som Sveriges riksdag skulle EU-parlamentet bestå av ca 15 000 ledamöter.
  Dags nu att med kraft jobba för en halvering av antalet ledamöter och gärnas en halvering av all statlig myndighetsverksamhet. Den har växt till absurda proportioner tack vare världens högsta skatter. Riksdagsmännen kan numera anses ingå i den statliga byråkratin och borde, när den nu önskar torpedera vår personliga integritet, utsättas för en mycket hårdhänt granskning och effektivisering.

 12. John Smith Says:

  Mycket bra skrivet!

  Men varför rösta blankt, när man kan rösta på Piratpartiet, som kämpat emot FRA-lagen i år?

 13. » 2 dagar kvar… projo’s blog: En personlig blog om integritet- och sexualitetsfrågor Says:

  […] JMB, Magnus Andersson (c), Rick Falkvinge (pp), Christian Engström (pp), Sundevall (c), HAX, Per Ström, Osäkerhet och […]

 14. Martin Says:

  Om FRA har den teknik som krävs för att ”övervaka” folk.
  Då används den självklart nu också.
  Ända skillnaden är att vi Svenssons inte vet om det…

 15. opassande » Blog Archive » 1 dag kvar tills riksdagen kan stå upp för svenska folket Says:

  […] Birger Schlaug, Svensson, Erik Laakso, WitchBitch, Anna Troberg, Basic Personligt, Anders Mildner, Pär Ström, Isobels text och verkstad, The Pale Green Woman, Caught in the act, JMB, blogge bloggelito, Rick […]

 16. SILENTIUM! ATT STÅ ANSIKTE MOT ANSIKTE MED OSÄKERHET-LEX ORWELL « OSÄKERHET OCH TYSTNANDET Says:

  […] Birger Schlaug, Svensson, Erik Laakso, WitchBitch, Anna Troberg, Basic Personligt, Anders Mildner, Pär Ström, Isobels text och verkstad, The Pale Green Woman, Caught in the act, JMB, blogge bloggelito, Rick […]

 17. Rätt ska vara rätt det får inte bli fel « WitchBitch Says:

  […] Birger Schlaug, Svensson, Erik Laakso, WitchBitch, Anna Troberg, Basic Personligt, Anders Mildner, Pär Ström, Isobels text och verkstad, The Pale Green Woman, Caught in the act, JMB, blogge bloggelito, Rick […]

 18. DEN NARCISSISTISKA POLITIKER-KULTUREN, LEX ORWELL « OSÄKERHET OCH TYSTNANDET Says:

  […] Birger Schlaug, Svensson, Erik Laakso, WitchBitch, Anna Troberg, Basic Personligt, Anders Mildner, Pär Ström, Isobels text och verkstad, The Pale Green Woman, Caught in the act, JMB, blogge bloggelito, Rick […]

 19. TRAFIKANTBRUS OCH ASSISTANS FRÅN TINDRA66 « OSÄKERHET OCH TYSTNANDET Says:

  […] Birger Schlaug, Svensson, Erik Laakso, WitchBitch, Anna Troberg, Basic Personligt, Anders Mildner, Pär Ström, Isobels text och verkstad, The Pale Green Woman, Caught in the act, JMB, blogge bloggelito, Rick […]

 20. Anna Troberg » Varför är FRA-förslaget så viktigt för regeringen? Says:

  […] tills riksdagen kan stå upp för svenska folket Varför är FRA-lagen så viktig för moderaterna? Nu står riksdagsledamöternas heder på spel! Gräsrötter gör uppror mot FRA-lagen Sveriges eget Stasi Dagen hade inte skrivit om FRA-lagen om […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: