Lägg ned FRA, ställ generaldirektören till svars!

Nu avslöjar SVT:s Rapport att Försvarets Radioanstalt, FRA, under ett antal år har ägnat sig åt olaglig spaning i det civila telenätet. De ska ha massinsamlat data om telefonsamtal, mail, sms och ip-nummer, lagrat informationen och sedan gjort sökningar i den.

Den väntade ändamålsglidningen har alltså inträffat redan innan FRA-lagen antagits. Värre än väntat, faktiskt. Vad blir slutsatsen?

Att rösta igenom Lex Orwell på onsdag är naturligtvis inte möjligt. Mera lämpligt känns att lägga ned FRA i sin nuvarande form och ställa generaldirektören till ansvar för lagbrotten. Kanske ska han åtalas. Samt i nästa val låta de politiker som drivit på för Lex Orwell på känna på en lämplig reaktion. Låt dem betala priset för sitt förakt för medborgarna.

Du finner en lista med epostadresser till alla i riksdagen här. Mejla dem och kräv ett NEJ till Lex Orwell. Här finner du Sveriges nya FRA-anpassade nationalsång – ”Du gamla, du ofria”. Sprid den och bilda opinion! Finns även som ringsignal.

SvD1 SvD2 SvD3 AB1 AB2 AB1 AB2 AB3 SvD1 SvD2 SvD3 SvD4 DN1 DN2 DN

24 svar to “Lägg ned FRA, ställ generaldirektören till svars!”

 1. Malin Says:

  Det är så otroligt beklämmande att jag faktiskt nästan börjar böla. Frihetens stamort på jorden – bah!

 2. Johan Says:

  Eftersom det inte har funnits någon lag kan det väl inte ha varit olagligt, eller….?

 3. Nils2 Says:

  Din lista med mailadresser kommer väl till pass. Sedan ca 1 timme är det ”(500) Internal Server Error” när man försöker lista partiernas riksdagsledamöter på riksdagens hemsida.

 4. Farmorgun Says:

  Det tjänar inte mycket till. Jag har försökt kommunicera med de riksdagsmän, som bor i vår kommun Norrtälje. Med mager framgång. Göran Pettersson (m) som också är fullmäktigeledamot har fått två mejl, utan resultat. Det var först när jag gick in på hans blogg
  http://dinledamot.blogspot.com/2008/06/den-elektroniska-kommunikationen-r.html
  och skrev en kommentar som jag fick ett svar och dessförinnan hade jag naturligtvis läst hans motiv för ett Ja. Jag replikerade då att jag förstod att han som f d försvarsanställd (tills hans regemente las ned) såg till deras intresse men att jag hade hoppats att han som riksdagsman även skulle väga in andra intressen – integritet m m Bara det att jag börja känna obehag när jag sitter här och engagerat skriver för ett NEJ räcker för att tänka sig in i vilket samhälle vi kommer att få, vilket Mårten Schultz försökt få dem att förstå. Redan nu börjar islamofober vädra morgonluft det såg jag på en blogg där bloggaren talade om behovet av att göra något för att hjälpa polis och brandkåren i Malmö – några timmar senare uttalade sig en brandman upprört om att inget görs för att hjälpa dem i deras jobb – man har väntat på det i sju år nu! Men just för tillfället känner jag att jag nu gjort allt vad jag förmått varför jag nu lägger allt i högre makters händer. Redan de gamla grekerna visste att Hybris kommer att straffa sig på ett eller annat sätt.

 5. steelneck Says:

  @Johan: I detta fall krävs något som kallas positivt lagstöd. Det förklaras nog lättast så här: Allmänheten får göra vad som helst så länge det inte är förbjudet, men för staten gäller det omvända, att den inte får göra någonting utan att lagen uttryckligen tillåter det, dessutom har det framkommit genom prejudikat i den europeiska domstolen att det också behövs en god motiveraring där kränkningen av medborgaren uppvägs av nyttan för medborgarna.

  Artikel 8 i den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna (som också är inskriven i svensk grundlag) säger:

  1. Var och en har rätt till skydd för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin
  korrespondens.

  2. Offentlig myndighet får inte ingripa i denna rättighet annat än med stöd
  av lag och om det i ett demokratiskt samhälle är nödvändigt med hänsyn
  till den nationella säkerheten, den allmänna säkerheten eller landets
  ekonomiska välstånd, till förebyggande av oordning eller brott, till skydd
  för hälsa eller moral eller till skydd för andra personers fri- och
  rättigheter.

  Så kontentan är, åtala de misstänkta förbrytarna! Ge inte misstänkta brottslingar utökade befogenheter! – I synnerhet inte i tron om mer ”säkerhet” Plonk..

  Att inte vara övervakad är att vara fri. Oskyldighetspresumtion är det som skall gälla. De som nu vill övervaka oss alla utan någon som helst brottsmisstanke finns det nu tom. konkreta brottsmisstankar emot.

 6. Hejdå, FRA! « Ur hjärtat Says:

  […] Andra bloggar om samma ämne: Pär Ström […]

 7. Farmorgun Says:

  Det låter som en perfekt gummiparagraf sedan lagen införts.

 8. Henrik Sjöholm » Rättsröta borde stoppa FRA-lagen Says:

  […] Henrik Alexandersson, Johan Ingerö, Per Ankersjö, Hultin, Anna Troberg, Folkpartiet i Nacka, Pär Ström, Pophöger, Strange […]

 9. Johan Says:

  @steelneck: Point taken.

 10. Alexandra Mattersberger Says:

  Nu blir det för mycket med den övervakning , har vi ingen friehet i Sverige
  är all människor terrorister

 11. Daniel Says:

  Vart vänder jag mig för att änmäla och stämma FRA? Det är dags att så många som möjligt går och gör det men vissa kan behöva en spark i ändan och lite hjälp på vägen.

 12. Nu får det vara nog med Försvarets Radioanstalt » Selig.se Says:

  […] aktion av en ren händelse är lite angeläget just nu. Vad praktiskt. Som tur är har vi dock Pär Ström som tillhandahåller en Word-dokument med e-post-adresser till alla […]

 13. Inte konstigt att SD kommer in i riksdagen. | El Rubio talar Says:

  […] vill ha rätt att kontrollera allt som alla gör. Att FRA gång på gång meddelar att de redan – i strid mot lagen – avlyssnar oss gör inte saken bättre. Inte heller att regeringen är så avlyssningskåt så de […]

 14. Kamikazepolitiker - till vilken nytta? « Ur hjärtat Says:

  […] också: Anna Troberg Henrik Sjöholm Thomas på Selig.se Pär Ström Rick Falkvinge Janne […]

 15. R.R Says:

  Jag är helt med, ner med FRA! Det är helt jävla otroligt att en sån organisation har fått existera och tjuvlyssna på oss, och nu ska de dessutom få ännu mer befogenheter om lagen går igenom. Ett jävla skämt, den här frågan håller på att förstöra vår integritet och demokrati totalt.

 16. Mulle Says:

  knas_jedi@hotmail.com

 17. Jeremiah Foster Says:

  Yes! This is the only sensible proposal. We need to find out why the Swedish state has been actively listening to Swedish citizen’s private communication. For what purpose? To provide further information to the American / English project Echelon? We need answers now.

 18. Kim Philby Says:

  Lägg ned FRA och MUST och hela försvaret. Lägg ned polis, brandkår och krisberedskapsmyndighet. Lägg ned Kustbevakning, sjöräddning och statsisbrytarna också när man väl är på gång.

 19. Dennis Nilsson Says:

  Till ”Kim Philbys ande”.

  Ifall du inte vet om vad som händer här i jordelivet, så är det svenska försvaret nästan nedlagt, och det av en borgerlig regering.

 20. Anna Troberg » Kräv regeringens avgång om de inte omedelbart stoppar FRA-förslaget i papperskorgen! Says:

  […] rök FRAs tredje och sista liv Lägg ner FRA, ställ generaldirektören till svars! Över 100 politiska karriärer tar slut på onsdag 1+1 dag kvar tills riksdagen kan stå upp för […]

 21. Kamikazepolitiker – till vilken nytta? « [ri-sajklat] Says:

  […] har läst följande i samma ämne: Anna Troberg Henrik Sjöholm Thomas på Selig.se Pär Ström Opassande Rick Falkvinge Janne Lindgren Hultins tankegångar Johan Ingerö . . . . […]

 22. En studie i svensk fundamentalism « Tanja Bergkvists Blog Says:

  […] nya grundlagen efter valet kan hitta en lista på allas e-postadresser från 2008 i sista stycket här. Trots allt var det bara 11 ledamöter som deltog i debatten den 27 maj om den reformerade […]

 23. Cavatus Says:

  Missa för allt i världen inte denna svenska journalists träffsäkra samtidsanalys. Krönikorna finns här:

  http://www.korta.nu/jc

  Hade hennes penna varit ett svärd hade huvuden rullat i svensk politik! Hon är, mig veterligen, den första svenska journalisten som törs lämna den politiskt korrekta mittfåran.

  Spekulationerna har nu tagit fart om VEM denna svenska journalist är som äntligen vågat ta bladet från munnen. På gotiskaklubben.wordpress.com är spekulationerna i full gång …

 24. Michael Says:

  Vidriga politiker jävlar slit huvudena av dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: