Nedslående möte med regeringens IT-råd

Igår hade vi möte i regeringens IT-råd. Temat för dagen var personlig integritet, och jag var ombedd att göra en dragning om läget som underlag för diskussionerna.

Resultatet var nedslående. Trots att jag i min dragning exemplifierade med ett antal av de mest extrema övervakningsåtgärder som är under utveckling, såsom flygplansstolar som avlyssnar varje passagerares samtal och räknar ögonblinkningar och läppslickningar för att spåra nervositet (ja, det är sant, detta utvecklas), så vek den efterföljande diskussionen inte in på hur integriteten kan räddas.

Flera personer hävdade istället i diskussionen att mot bakgrund av terrorism och våldsdåd så är det nog nödvändigt med övervakning av medborgarna. Även om inte alla stödde den linjen så blev det huvudfåran i diskussionen.

Det är förvånande. Dessa experter borde, enligt mitt förmenande, i större utsträckning se och reagera på riskerna med en alltför långtgående utveckling av den IT-baserade övervakningen av människors privatliv. Att så inte är fallet är oroande för den personliga integritetens framtida ställning.

För övrigt, besök gärna den utmärkta sajten StoppaFRAlagennu. Där finns argumenten mot.

AB

AB2

AB3

18 svar to “Nedslående möte med regeringens IT-råd”

 1. steelneck Says:

  De är styrda av sin egen rädsla, sina egna fantasier om något ont. De är mer rädd för terrorism än för övervakning, så de väljer övervakning. Men mardrömmar är inte mer sanna än vad goda drömmar är, men de handlingar man baserar på dem är verkliga. Det är där man hamnar när man låter sig styras av rädslor istället för visioner om något bättre, man sätter sig i valet mellan mellan två onda ting, istället för att välja mellan gott och ont.

 2. Peter Dahlgren Says:

  Den frihet vi skulle försvara låter vi försvara genom att ta bort den. Det är helt horribelt feltänkt.

  Brottsligheten har minskat de senaste 20-30 åren, till och med drastiskt inom vissa områden (enligt SR P1 Publicerat 080531). Men ett terrordåd vet man ju inte var det kan dyka upp, eller om det dyker upp, så då måste man övervaka alla människor hela tiden, överallt. Lysande.

  Vi monterar ned försvaret eftersom det ”inte finns” några hot samtidigt som vi bedriver övervakning av medborgarna i stället. Vi byter ut ”yttre militära hot” mot enbart ”yttre hot”. Allt blir nyspråk. Krig blir fred och övervakning blir frihet.

  Det är intressant att FRA har en egen nämnd som ska se till att de sköter sig. Men hur jävla naiv får man bli? En statlig myndighet som kontrollerar sin egen verksamhet som ingen ändå har insyn i är ju bara en pappersformalitet utan grund.

  Det värsta är att det ser ut att fortsätta en bra tid framöver. Att enbart avlyssna medborgarna via kabel känns inte som ändpunkten för staten. Terrordåd kan ju dyka upp vid nästa gata. Bäst att införa undantagslagar redan nu, för vem vet, rätten att leva är ju den yttersta friheten…

 3. tindra-annette broström Says:

  Hoppas du/ni engagerade aldrig fastnar i tystnaden och rädslans spiral .Vi fortsätter att kämpa på olika håll.

  Jag tror vi kanske måste bena i den fiskala kostnaden av skattemedel innan någon/ några i folkviljans palats kommer till sans.

  Kan en bombsniffer larma för raklödder på ett kärnkraftverk. Vad ska inte lex orwell larma kunna larma för då?

  På skilda ställen i riksdagen sitter just nu ett antal Komatroll som inte förstår vidden av lex orwell och vad hålosten FRAs PUL samt FUN kan åstakomma för skada..

 4. FRA OCH INTIATIVTAKTIK « OSÄKERHET OCH TYSTNANDET Says:

  […] Om 7 dagar den 17 juni får vi bevittna sedvanlig feghet i Riksdagen, där riksdagsledamöter inte vågar vara autonoma i förhållande till sin egen personliga värdegrund. Jag har precis läst Pär Ströms nedslående rapport från sitt möte med Regeringens IT råd. […]

 5. Arne Says:

  Vi kommer inte att ha något val när det gäller detta och inte om något annat påbud heller efter 12/6 2008 då våran självständighet försvinner med all sannolikhet.

  Se, (skrämmande men tyvärr sant)
  http://www.forgottenhonor.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=17073

  Arne.

 6. Claes Says:

  Har gödslat runt nedanstående till ett antal insändarsidor under dagen. Bara som uppmuntran, Pär – du är inte ensam! (Källor: Oscar Schwartz argumentsamling + egna reflexioner):

  Dina personliga brev kommer att öppnas!
  Dina telefonsamtal kommer att avlyssnas!
  Den här tidningens innehåll kommer att regleras av staten!

  Förbudet att undersöka andras brev och avlyssna kommunikation står skrivet i Regeringsformen, en av Sveriges grundlagar. Dessutom skyddas vår korrespondens av Europakonventionen. Sådana grundläggande mänskliga rättigheter får inte upphävas utan mycket tungt vägande skäl. Ingen har hittills visat att sådana finns.

  Om en myndighet avlyssnar all kommunikation innebär det att både journalisters, t.ex. den här tidningens, olika myndigheters, riksdagens och regeringens kommunikation kommer att avlyssnas. Det säger sig självt att ett sådant system hotar underminera vår demokrati.

  FRA-lagen måste stoppas i riksdagen den 17 juni. Det måste råda maktbalans mellan statsmakterna i Sverige för att demokratin ska må bra: Den lagstiftande (Riksdagen), den verkställande (Regeringen), den dömande (Domstolarna) och den granskande (Medierna). Riksdag och regering ökar sin makt och jurister och journalister låter det uppenbarligen bara hända. De ruskiga förutsägelserna i Karin Boyes Kallocain och George Orwells 1984 är redan här.

  Lek med tanken att Sverigedemokraterna eller Västerpartiet en vacker dag fick egen majoritet i Riksdagen med sjösatt FRA-lag ….

 7. opassande » Blog Archive » 6 dagar kvar tills riksdagen sviker svenska folket Says:

  […] Kenny lex som ritat en underbar illustration, Jonathans blogg, Leiph Berggren, Bloggtidningen, Pär Ström, Basic Personligt, Törnebohms, Edvin Ala, Teflonminne, Claes Krantz, Kopit, Badlands Hyena, […]

 8. Stoppa FRA-lagen - den gäller även dig! « WitchBitch Says:

  […] Attila, Erik Hultin, deep.edition, Sanna Rayman, Jonathans blogg, Leiph Berggren, Opassande, Pär Ström, Basic Personligt, Törnebohms, Edvin Ala, Teflonminne, Claes Krantz, Kopit, Badlands Hyena, […]

 9. Molnen hopas at andra sidan Says:

  […] Hultin, deep.edition, Sanna Rayman, Kenny lex, Jonathans blogg, Leiph Berggren, Bloggtidningen, Pär Ström, Basic Personligt, Törnebohms, Edvin Ala, Teflonminne, Claes Krantz, Kopit, Badlands Hyena, […]

 10. Törnebohms Hotspot » Blog Archive » FRA-lagen 17 juni närmar sig Says:

  […] Kenny lex som ritat en underbar illustration, Jonathans blogg, Leiph Berggren, Bloggtidningen, Pär Ström, Basic Personligt, Törnebohms, Edvin Ala, Teflonminne, Claes Krantz, Kopit, Badlands Hyena, […]

 11. kd Says:

  Om det här handlade bara om personlig integritet och öppenhet då behövde man inte vara så orolig kanske men av storebror-erfarenheter vet vi att man kan lätt manipulera information och lämna falska elekteroniska och datoriserade fotspår för att sätta dit oönskade föremål och det är ingen nyhet.
  Enda skillnaden är att individen har ingen chans att bevisa motsatsen när enda bevismaterialet erhålls av staten och dessutom kan på lagliga vägar säkretesstämplas även för domstolen.

 12. Linus Says:

  Jag tycker verkligen det är skrämmande. Ingen reagerar på det i rädslan om något som de själva anser vara farligare ”kan” inträffa. Problemet är ju bara att inget sådant går att förutspå. För att ta det till en extrem så skulle man kunna säga att universum skulle upphöra imorgon utan att vi vet om det, men inte är världen i panik över en sådan ”what if?”-händelse.

  Jag skulle då själv lägga min fokus på något som är mer konkret. Denna lag till exempel. Den strider mot allt var mänskliga rättigheter, grundlagar och integritet heter men ändå är politikerna så analt drivna att få igenom det.

  Jag har verkligen ingen som helst förståelse för det. Blir inte annat än fly förbannad då jag tänker på vad som verkligen håller på att hända. Ändå pratar man och pushar i sin omgivning och informerar om detta. Någon blir förvånad, någon annan ger en axelryckning, den tredje tycker att det är bättre att ”lämna det i händerna på de som förstår” (aka regeringen *host*). Tystnaden i media och den svenska medelmåttan/likgiltigheten är verkligen skrämmande i dessa sammanhang.

  Richard Slätt skrev för övrigt på sin blogg (http://rattochslatt.blogspot.com/2008/06/att-gra-slut-med-vnner.html) ett så förbannat klockrent inlägg som verkligen beskriver hur jag känner för denna situation och politikerna.

 13. V Says:

  bra blogg. dock är du för ful… tycker du borde ändra bloggens namn till ”sorry about my face”

 14. hermes Says:

  V,

  Spring iväg och köp veckorevyn eller något.

  Här är det vuxna människor som diskuterar.

 15. Josef Boberg Says:

  Hmmm… – FRA-lagen är illa – för att ej säga mycket mycket illa för svenska folket, tyvärr tyvärr… Dock – den är ändå försumbar i förhållande till den pågående ”fördumningsprocessen” av svenska folket – som pågår för fullt med den numera allerstädes närvarande IT-smogen som ”stridsmedel”. Klicka på mitt namn så får Du mera kött på benen om den saken.

  Det möte Du refererar till ovan visar ju rätt uppenbart på att ”denna vansinnigt stupida fördumningsprocess” är på tok för lång gången redan, tyvärr tyvärr…

  Så Karin Boyes boks verklighet Kallocain –
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kallocain – som hon såg början till redan 1940 – lever Wi ju bokstavligt talat med hull och hår i idag 2008, tyvärr tyvärr…

  Personligen har jag hög nivå för förståelse för att hon tog sitt eget liv av daga 1941 – för vem faen skulle orka med leva vidare med en sådan kristallklar vison om framtiden som hon hade 1940 ?

  Dock – vad kan Wi som nu fortfarande andas – och ej ännu har påverkats av den pågående ”fördumningsprocessen” så mycket – konkret göra åt det här ?

  Tja – i mitt mer än 67-årade livsperspektiv sett – så gäller det att i allra allra första hand prioritera att lägga sin egen energi, kraft och förmåga på att så gott det går på alla upptänkliga sätt begränsa sin egen ”fördumningsprocess” – på grund av den av wår MaktElit pådyvlade allerstädes närvarande IT-smogen. Klicka på mitt namn så finner Du lite om hur det är möjligt med mycket mycket enkla medel.

  Mitt andra tips blir att själv försöka inse – när Wi möter människor på t ex möten som Du ovan refererat till – vilka som redan är hopplöst ”fördummade” – och då ej förspilla ett uns av wår egen energi på att försöka övertyga dom om någonting – som dom överhuvudtaget ej ens i sin vildaste fantasi kan föreställa sig har relevans i sak. Dom är ju redan körda – och alldeles oavsett vad dom tituleras som på visitkortet.

  Lyckas Wi med det – så får Wi ju då den energin ograverat över för att lägga den på att via någon eller några andra försöka få gehör för sakfrågan/frågorna.

  Förhoppningsvis finns det fortfarande ett fåtal myndighetsMaktElitare och politikerMaktElitare som ännu ej så gravt har drabbats av den pågående ”fördumningsprocessen” av svenska folket – såväl som i världen i övrigt – så att dom har förmåga att förstå innebörden i den svenska Grundlagen mm.

  Men faen vet – och i så fall är det ju bara att konstatera att Kallocain-samhället är fullbordat, tyvärr tyvärr…

  Ha det… 🙂 /önskar Kallocain-vännen Josef

 16. Törnebohms Hotspot » Blog Archive » Rapport och media om FRA-lagen Says:

  […] Kenny lex som ritat en underbar illustration, Jonathans blogg, Leiph Berggren, Bloggtidningen, Pär Ström, Basic Personligt, Edvin Ala, Teflonminne, Claes Krantz, Kopit, Badlands Hyena, Richard Slätt och […]

 17. Grodan Boll Says:

  Fascinerande hur de drar fram det tunga artilleriet i kampen mot (den väldigt vagt specificerade) terrorismen.
  Vore det inte bättre med riktade resurser mot reella hotbilder?
  Det vore också önskvärt att de gav ett exempel på en sådan hotbild, för jag har aldrig* hört dem nämna en.

  *15-åringar som tankar musik gillas inte som exempel.

 18. Dunder Says:

  Allvarligt, om man går runt och fasar för terrorism i ett land som inte drabbats av något sådant i modern tid och därtill inte heller traditionellt fört någon utrikespolitik som kunde tänkas motivera dylika tilltag mot oss i framtiden, då är man fan så jävla dum att klockorna stannar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: