Inte bara TRYCK-friheten är hotad

Med samordning inom Tidningsutgivarna genomför Sveriges dagstidningar idag en kampanj för tryckfriheten, som är hotad. Det är bra. Tryckfriheten är verkligen hotad, och det är mycket bra att mediaföretagen verkligen tar strid och inte bara glider med (som så många andra gör i dagens samhällsklimat, där bekvämlighet och skrapa-varandra-på-ryggen-mentalitet blir viktigare än att stå upp för viktiga principer).

Men det är inte bara friheten för det tryckta ordet som är hotad. Glöm inte internetfriheten. Jag tänker både på friheten att få sprida information och åsikter via internet och friheten att fritt få ta del av den information som andra lagt ut på nätet. Båda är hotade, och för hotet står våra kära politiker (både på nationell nivå och EU-nivå).

Det figurerar ett antal förslag (oftast ännu inte så formella, men tydligt uttalade) från politiker på högsta nivå om hur internetfriheten bör beskäras. Vissa typer av information bör exempelvis inte få läggas ut. Här brukar som murbräcka (för att bryta motståndet) först nämnas sajter som uppmanar till terrorism, men i nästa andetag kommer genast den från början planerade ändamålsglidningen: Sajter med information om hur man begår självmord har på flera håll nämnts som lämpliga att stoppa, exempelvis. I Frankrike vill man förbjuda information på nätet som ”hyllar en onormal smalhet” (alltså smala människor). I Sverige ville dåvarande vice statsministern Bosse Ringholm strax innan (s) förlorade valet stoppa utländska spelbolags sajter (dessa skulle göras oåtkomliga från Sverige). EU:s ”justitierminister” har föreslagit förbud mot vissa sökord i sökmotorer, såsom terrorism, bomb och folkmord.

Begränsningen av informationen på internet föreslås genomföras på två sätt. Det handlar dels om lagar för att tvinga vissa sajter att stänga eller ta bort visst material, dels om tankar på ett paneuropeiskt system som hindrar människor från att komma in på vissa sajter. En europeisk variant av ”den digitala kinesiska muren” (Kinas ökända internetcensursystem).

Naturligtvis ska exempelvis hets mot folkgrupp och vissa andra åsikter fortfarande vara åtalbara. Men vi ska följa den traditionella gången, att väcka åtal om och när åsikterna sprids. Det ska INTE byggas några system som förebyggande tystar vissa röster, vissa åsikter eller vissa ord. Det vore ett stort steg bort från vårt demokratiska system.

AB

3 svar to “Inte bara TRYCK-friheten är hotad”

  1. Elvy Sjögren Says:

    Med andra ord skulle ett sådant inlägg som just detta stoppas eftersom det innehåller just de ”förbjudna” orden..samt alla andra inlägg som är kritiskt riktade mot vissa regimer. Hur enkelt som helst att lägga till några ord till som anses ”opassande” när marken väl är bruten. Har man dessutom koll på vad tidningarna skriver kan man rikta allt i princip åt det håll man vill. Vill man rättfärdiga nya tuffare regler på tex försäkringskassan har man bara några artikelserier i tidningar och tv om ”fusket” med sjukpenningen…eller..har det redan hänt kanske….

  2. Linda Says:

    Det är ju sjukt. Så om jag vill ha information om tidigare skedda folkmord tex. så hindras jag att få den infon..

  3. hermes Says:

    Vore bra om regeringen istället kunde sätta sig ner och hitta en väg att stänga ner endast Aftonbladet utan att kränka yttrandefriheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: