Storebror löper amok i Tyskland

En präktig skandal har börjat rullas upp i Tyskland. Det statliga telekombolaget Deutsche Telekom, Tysklands motsvarighet till Telia, har använt sina egna loggfiler över vem som ringt vem för att spionera på bland annat anställda och journalister. Åklagare har inlett förundersökning mot bland annat bolagets förre koncernchef Kai-Uwe Ricke och förre styrelseordförande Klaus Zumwinkel.

Enligt de första pressuppgifterna om skandalen genomfördes spionaget under 2005 och 2006. Nu har det emellertid visat sig att det pågått i åtta år. I syfte att ta reda på vilka personer inom bolaget som läckte information till pressen använde sig ledningen för Deutsche Telekom av de så kallade trafikdata, alltså den lagrade informationen om vem som ringt vem och när. Hundratusentals telefonsamtal gicks igenom med datgorer, och de uppringda telefonnumren matchades mot telefonnumren för kända ekonomijournalister.

”Uppdraget kom från högsta nivå och var godkänt av dåvarande koncernledningen”, säger Rapph Kühn, chef för detektivbyrån network.deutschland som fick i uppdrag att genomföra spionaget, till affärstidningen Handelsblatt. Bland annat uppdagades det genom spionaget att löntagarrepresentanten i styrelsen, Wilhelm Weger, ringt upp reportern Reinhard Kowalewsky på tidskriften Capital omedelbart efter ett viktigt styrelsemöte.

Ett annat detektivföretag som anlitats är Control Risks Group (CRG). I ett dokument därifrån, som kommit till Financial Times Deutschlands kännedom, fanns en lista med 80 namn som var föremål för snokandet. Bland dessa fanns styrelsemedlemmar, sekreterare och chaufförer i Deutsche Telekom liksom rådgivare och advokater.

Enligt den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung finns information som tyder på att inte bara data om telefonförbindelser användes i Deutsche Telekoms spionage. Även information om styrelseledamöters och journalisters bankaffärer ska ha gåtts igenom. Dessutom ska loggfilerna från mobiltelefonsamtal ha använts för att utarbeta rörelseprofiler för vissa personer. Det innebär att mönstret för deras geografiska förflyttningar kartlades.

Kommentar:

Jag är inte förvånad. Stora databaser utgör en närmast oemotståndlig lockelse för allehanda nyfikna.. De drar till sig ”snokar” som en öppnad syltburk drar till sig getingar en varm sommardag. Det är därför man i största möjliga utsträckning ska låta bli att lagra känslig information.

Jag undrar hur Thomas Bodström känner när han tar del av denna skandal. Han var ju en av de mest pådrivande i Europa för det så kallade trafikdatalagringsdirektivet, som tvingar telebolag att lagra samtalsuppgifter om alla sina kunder. Det handlar ju om precis den sorts information som missbrukats av Deutsche Telekom.

Att ställa sig frågan om detta skulle kunna hända i Sverige är onödigt. Svaret är självklart ja. Om våra kära folkvalda fortsätter marschen in i övervakningssamhället kommer vi att få vänja oss vid sådana här avslöjanden. Och människor kommer att bli allt räddare för att kontakta journalister om missförhållanden…

3 svar to “Storebror löper amok i Tyskland”

 1. Joakim Says:

  Här har vi ytterligare en tysk avlyssningsskandal. Historien om BND:s avlyssning av en journalist hos der Spiegel har tydliga kopplingar till FRA och s.k. aktiv signalspaning, dvs dataintrång.

  Återigen besannas farhågorna om att underrättelse- och säkerhetstjänster inte bryr sig om lagar. Trots att tyska BND har ett betydligt striktare regelverk än det FRA kommer att få, så kan alltså sånt här hända.

 2. syrrans granne » “de ändamål som motiverat lagens tillkomst skall respekteras” Says:

  […] framtiden används i något helt annat syfte. Allan Widman har uppenbarligen aldrig hört talas om ändamålsglidning. Eller om […]

 3. Allians för storebror leder till blankröster « Pär Ströms blogg Says:

  […] Här kan du läsa ett tidigare inlägg på denna blogg som beskriver den övervakningsskandal som nu rullas upp i Tyskland, och som utgör en föraning av vad vi nog kommer att se även i Sverige. Ett avskräckande exempel. Här kan du ladda ned eller beställa min nya skrift Integritetens lilla röda. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: