Lögndetektor hos försäkringskassan

Jo, det är sant! Försäkringskassan har installerat en lögndetektor. Inte i Sverige, visserligen, men i Storbritannien testar försäkringskassan en sådan teknik. Det rör sig om den nya sorten, som analyserar rösten och fungerar via telefon. De som ringer för att sjukskriva får sin röst genomgången av en programvara som bedömer om de talar sanning eller inte. Voice Risk Analysis heter produkten om har utvecklats av det brittiska företaget DigiLog. E24 skriver om det här, BBC skriver här, en The London Paper skriver här.

Den här utvecklingen har varit på gång i ett antal år. Jag har tidigare skrivit om en liknande röstlögndetektor från det israeliska företaget Nemesysco, bland annat i min rapport Med storbror i uppfinnarverkstan (kan beställas eller laddas ned gratis här).  Nemesyscos programvara har bland annat testats i kundtjänst hos brittiska försäkringsbolag.

Tuppkammen sväller på storebror. Och vi medborgare lär väl som vanligt svälja argumentet ”Den som har rent mjöl i påsen…”, så att tillvänjningen fortsätter och privatlivets sfär fortsätter att förminskas.

Ett svar to “Lögndetektor hos försäkringskassan”

  1. Vindar av misstro från storebror. - Blogghelvetet.se Says:

    […] https://parstrom.wordpress.com/2008/05/30/logndetektor-hos-forsakringskassan/ […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: