Säkerhetsarbete in real life riskerar att försummas

Sabotageförsöket mot Oskarshamns kärnkraftverk avslöjades inte med något högteknologisk digitalt övervakningssystem där datorer i luftkonditionerade rum avlyssnar hela svenska folket (a la FRA). Det avslöjades i en handfast säkerhetskontroll på plats, där vakter med kemisk undersökningsutrustning upptäckte rester av sprängämnen på en plastpåse. Det belyser risken för en övertro på avlyssning i stil med den föreslagna FRA-övervakningen.

Vi får inte glömma vikten av traditionellt, fysiskt säkerhetsarbete in real life. Vi får inte glömma traditionellt, klurigt polisarbete på platsen för ett brott.  Hightech har blivit mode hos de rättsvårdande myndigheterna, detta slukar stora pengar och risken är stor att traditionellt säkerhets- och polisarbete försummas. Därmed kan den integritetskränkande digitala övervakningen i värsta fall bli kontraproduktiv.

Apropå övervakning, igår släpptes min skrift Integritetens lilla röda, som handlar om riskerna med storebrorssamhället. Ladda ned gratis som pdf/mp3 eller beställ på papper här.

SvD AB1 AB2 AB3 DN

14 svar to “Säkerhetsarbete in real life riskerar att försummas”

 1. Michael Lundahl Karnerfors Says:

  ”Sabotageförsöket”? Ursäkta är det något jag har missat i nyhetsflödet? Var det en konstaterad bomb?

 2. I huvudet på Svenssons! » Jonas: PANG! - Ska säkerheten inte vara högre? Says:

  […] Säkerhetsarbete in real life riskerar att försummas […]

 3. ccima Says:

  53åringen har skakat hand med någon som har skakat hand med … någon som handskats med meth (oren skit). De är vad jag tror.

 4. Peter Andersson Says:

  Han med sprängmedelsrester på kassen kanske hade haft en plastpåsen i samma bagagelucka som han transporterade vapnet i under älgjakten, den senaste hemvärnsövningen eller smällarna/raketerna från sista april…

 5. Nej Says:

  Indikatorn reagerade ju på vissa beståndsdelar av ett sprängämne, nu har många av oss alla komponenter hemma av detta ämne.

  Tror att den kassen hade tidigare burits av en dam som är mån om sitt yttre eller att dom har lite fullt i badrumsskåpet.

  Vilka har inte aceton hemma? Sen har många bra och effektiva blekmedel eller så kallade fläckbortagare för vittvätt hemma, voila och du blir en misstänkt sabotör.

 6. steelneck Says:

  Resultatet brukar skvallra om syftet. Vem tjänar? Vem ville? Vem hade motiv? Klassiska frågor för vilken brottsutredare som helst. Vad ser vi för resultat, vilka kan vi tänka oss som skulle önska resultatet? Ett resultat ser vi genom bara det enkla faktum att vi vet om det. Artiklar i massmedia, massor av dem. Hur påverkas vi? Vem vill det? Vi ser också andra relaterade rubriker, t ex. Saab skall göra Oscarshamn lika slutet som ett fängelse. Dyrt? Ja säkerligen. Oops.. ett tänkbart motiv? Finns det något som talar emot att det inte var någon inom denne snälle helylle-vapentillverkare som ”smittade” svetsarna? Ajaj, det där var ju en teori. I dagens samhälle måste ju teorier avfärdas redan på tankestadiet som blasfemi, ett kletigt stigma som undviks.

  Men vänta nu.. Massmedia tjänar på det, polisen tjänar på det (pengar o anslag), militären tjänar på det, vapentillverkare tjänar på det, vaktbolag tjänar på det, tillverkare av övervakningsutrustning tjänar på det, byggföretag tjänar på det, mjukvaruföretag tjänar på det, och framförallt gynnar det vissa politiska agendor med hjälp av massmedia som kan göra opinionen medgörlig osv.. Vi snackar mycket stora penningvärden här, miljardbelopp. Sedan när har sådana summor slutat att kunna utgöra motiv?

  Är de då så hälsosamt att avfärda teorier som blasfemi redan på tankestadiet?

 7. Björn Felten Says:

  Steelneck, inte svära i kyrkan nu! Det förstår du väl att våra beslutsfattare bara vill oss väl? De vill skydda oss ifrån alla turbanbärare som flödar in i landet med sina sprängämnen fastspända runt midjan, och inget annat.

  Att grogrunden för terrorism skapas uteslutande genom mindre lyckad politik, och alltså därför endast kan bekämpas genom att anpassa sagda politik, det skall vi glömma. Förklara krig mot en -ism har ju aldrig visat sig fungera, men kanske om vi försöker ännu en gång?

  Som jag påpekat tidigare, så har vi i Sverige inte haft någon form av terrorism sedan Nils Dackes dagar — och hans förmenta terroriststatus beror enbart på att han förlorade. Diverse Bulltoftakapning och ambassadäventyr har ju inte haft som mål att förändra det politiska systemet i Sverige, utan att försöka framtvinga frigivning av vissa fångar — en agenda helt skild från terrorism.

 8. Lövet Says:

  Björn F: Har jag missat nåt, om det inte har funnits nån terrorism i Sverige sedan Dacke, vad kallar du då mordet på den jugoslaviske ambassadören och ockupationen av jugoslaviska konsulatet 1971, Sprängningen och morden vid ambassadockupationen 1975, kidnappningsplanen mot Anna-Greta Leijon.

  Sedan har vi det högerestremistiska bombdådet mot två journaliste i Nacka och utöver det en hel bunt med terrordåd som utförs som del av ”vanlig kriminalitet” – t ex bibomber och -bränder i samband med diverse värdetransportrån.

  Jag anser också avlyssningslagen vara helt åt helsike, men det är för att jag anser att vi om vi böjer oss för hotet och blir mer totalitära så har terroristerna vunnit. Jag anser INTE att hotet kan negligeras!

 9. Björn Felten Says:

  Lövet, du glömde Lasermannen och det patetiska brandbombsförsöket mot någon muslimsk(?) lokal någonstans, vilka också klassades som terroristdåd i statistiken. Bara för att man bränner av en bomb eller skjuter en invandrare så har man inte gjort sig förtjänt av epitetet ”terrorist”.

  Terrorism definieras alltså normal en aning annorlunda än så. Sök på nätet och du skall bliva upplyst.

 10. steelneck Says:

  Har ni märkt att krig inte kallas krig nuförtiden, idag heter det konflikt eller något annat förskönande, och det man kallar krig egentligen är något annat. Sanningen hittas också bland de första offren i krig, ja det man i dag kallar krig.

  Skall vi krångla till det ännu mer? Om logiken är att min fiendes fiende är min vän. Vad är då den största hemllighet som kan föreslås? Jo, att vi bara låtsas vara fiender men är vänner i hemlighet. Can fool anyone.

 11. Lövet Says:

  Felten… Det du säger är egentligen att de där vänsterorienterade journalisterna i Nacka bara fått en bomb vilken som helst ”avbränd”?

  Med tanke på hur svåra skador de drabbades av så kanske, kanske jag tycker de förtjänar lite mer empati även från dig.

  Sålänge som vissa förbehåller sig rätten att klassa terrordåd som mer eller mindre allvarliga beroende på vem de drabbar så lär vi nog fortsätta ha spänningar här i världen.

  För egen del är jag som sagt emot Lex Orwell, men inte för att hot saknas eller för att de kan bagatelliseras.

  Än mindre skulle jag ägna mig åt att bagatellisera redan genomförda dåd – det kan ev de som drabbades av dem få göra. Själv anser jag att det är d…t förmätet att sitta och skriva om att ”bränna av en bomb” eller ”skjuta en invandrare” som nån slags dussinkriminalitet.

 12. Anna Troberg » FRA-förslaget - all skit försvinner! Says:

  […] är det faktiskt gammalt hederligt säkerhetsarbete på plats som gör jobbet och det är viktigt att det inte blir eftersatt. Och så länge man pumpar in enorma summor pengar på digitala övervakningen, så hänger det […]

 13. cisyHeigehick Says:

  mesothelioma support and information!
  adenocarcinoma lung

 14. sparkleofficecleaning.com.au.ipaddress.com Says:

  What you posted was actually very logical. However,
  what about this? what if you added a little content?

  I ain’t suggesting your content isn’t solid, but suppose you added something that makes people
  want more? I mean Säkerhetsarbete in real life riskerar att försummas | Pär Ströms blogg is
  kinda plain. You should peek at Yahoo’s front page
  and see how they create post titles to grab viewers to open the links.
  You might add a video or a picture or two to get readers excited about what you’ve written. In my opinion,
  it might make your posts a little bit more interesting.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: