Nästa steg blir fejkade e-fotspår

SvD skriver om en polismiss, där en oskyldig människa av misstag togs för barnporrbrottsling. Polis stövlade in i hans hem hem, chockade fru och barn, och tog med sig man och dator. Ett dygn senare släpptes han. Orsak: polisen hade fått fel IP-nummer. Den oskyldige mannen var först väldigt lättat. Sedan, enligt tidningen, väldigt förbannad.

Det kan man förstå. Dessvärre lär detta inte vara den sista gången något i den här stilen händer. Det är en av de risker som följer med elektronisk bevisning, och därmed ett argument mot olika former av polisiär insamling av människors elektroniska fotspår.

Men det kunde varit ännu värre. De elektroniska fotspåren kunde varit fejkade. Loggfiler kan ju ändras av den som sitter på rätt plats och har rätt kompetens. Att bli oskyldigt utpekad för ett grovt brott på grundval av falska elektroniska fotspår måste vara en mardröm, eftersom det torde vara oerhört svårt att bli trodd och rentvådd. ”Det står i datan” är tyvärr ett argument som slår det mesta.

För övrigt – lyssna här på min nya version av Du gamla, du fria – inspirerad av ”storebror”.

17 svar to “Nästa steg blir fejkade e-fotspår”

 1. LArs Says:

  ”Sedan, enligt tidningen, väldigt förbannad.”

  Han tycker förstås att det är bättre att misstänkt brott inte utreds?
  Polisen kommer alltid göra fel, men hellre det än att dom inte gör något alls.

  Jag har blivit inkallad på förhör angående ett butiksrån en gång (min cykel hade använts för att hålla upp affärens bakdörr), inte fan blev jag förbannad för det. Men det var förstås 1991 innan ordet kränkt införst i svenskan.

 2. Rent mjöl « Basic personligt Says:

  […] Precis som Pär Ström precis påpekade, så visar historien om det felaktiga tillslaget i onsdags hur lätt det kan bli […]

 3. Sofia Says:

  Ja tänk om en man blir oskyldigt anklagad under en eftermiddag!! Där ligger ju alla utnyttjade barn i lä, herregud, misstänka en MAN för barnpornografibrott, nu har det väl ändå gått för långt.

  Tycker inte du också Pär Ström att det borde vara förbjudet att misstänka sexualbrott – ja, att misstänka män alltså, de är ju inte kollektivt ansvariga och detta är ju ändå inte Nordkorea – och istället införa en slags frivillig anmälan av brott, som Radiotjänsts vänliga påminnelser om teveavgiften ungefär? Med en sådan frivillig anmälan kunde alla dom dumma männen (ja, de är nog inte så många förresten, de här över 100 männen som köpte sex av en förståndshandikappad sexslav enligt samma tidning som du citerar är ju ett jätteovanligt undantag, du kan säkert lätt skrapa ihop 100 kvinnor som gjort samma sak senaste månaden) själva anmäla sig till polisen. Då kunde ju alla oskyldiga jättesnälla män slippa att få händerna smutsiga av det här som faktiskt inte alls angår män överhuvudtaget utan är en sak för kvinnor och barn att ta hand om själva.

 4. Elias Says:

  Sofia:
  Jo, vi skall uppnå rättvisa såvida det kostar oskyldigas liv.

  argumentet hör hemma i en diktaturstat,
  inte ett rättsamhälle där demokrati är etablerat.

  Du får läsa lite mer historia,

  det finns praktiska exempel på vart samhället leder någonstans när staten låser in oskyldiga.

 5. Elias Says:

  Lars:

  Tycker faktist det luktar lite granna i från dit påse, är du säker på att du har vitt mjöl i påsen?

  kan du komma hit så får jag titta i din påse?

  Va? vill du inte?

  det e ju inte så farligt,

  Kom hit så får jag titta..

  nähe, du vill inte visa mig?

  Då måste du ha allt utom vitt mjöl i påsen….

  ————-
  Logisk tänkade hade inte varit fel för att beräkna vart vitt mjöl i påsen mentaliteten leder någonstans.

 6. LArs Says:

  Elias:

  Vad svamlar du om?

  Mitt inlägg gällde att i ett rättsamhälle kan det hända att en oskyldig utreds.

  Eller du kanske menar att polisen FÖRST ska säkerställa att en person är skyldig och sedan utreda om personen är skyldig? Fixa det om du kan.

 7. Sonja Says:

  det var ju klart han blev arg eftersom han var oskyldig, men hur skulle polisen ha gjort annorlunda ifall dom trodde han var skyldig. ge honom enchans att göra sig av med datorn?

 8. Fredrik Says:

  Jag har en personlig åsikt angående allt sparande av IP-adresser och liknande som man gör.

  JAG TYCKET DET ÄR FÖRDJÄVLIGT.

  Kanske tror nu någon att jag inte har rent mjöl i påsen, nej så är det inte
  utan det är så att de som vill vara anonyma, och då menar jag
  ”helt anonyma” de kan vara det på internet och utan att kunna spåras alls.

  Många som arbetar med datorer, som jag, vet detta, och börjar man jaga personer direkt på IP-adresser så kommer snart dessa avskyvärda personer som håller på med typ barnporr att också lära sig hur man gör för att inte synas (DET ÄR JU INTE BRA).

  Jag tycker man skall slopa all loggning och överlåta arbetet till polisen när misstankar föreligger, sedan får polisen gärna för mig sätta in hur mycket avlyssning som helst, (telefon,bredband,video,lasermicrofon, o.s.v)

  / FREDRIK

 9. MattD Says:

  Jag ser fram emot när Sofia och hennes kille släpas bort av poliser eftersom man hittat knark i hennes lägenhet. Vadå, du har inte knark hemma? har du ju visst, polisen har sagt det och visat upp en påse pulver som en kriminalare hittade när han undersökte din säng. Alla vet ju att ni knarkare ljuger och hittar på massa saker, det är klart det inte planteras bevis i det moderna Sverige. brott måste ju utredas och unga studerande ska fan inte vara undantag.

 10. oscar Says:

  Att de griper ”någon” för att deras IP adress har routats mot en ”ful site” öppnar tyvärr dörren för att många fler oskyldiga kommer att hämtas in. Alla som surfar bakom en brandvägg visas ut som samma IP-nummer och med tanke på antalet öppna nätverk som finns att logga in på så betyder det att alla som har ett öppet nätverk riskeras att hämtas in. Att logga in på öppna nätverk anses av många som OK (se http://www.laneye.com/intraang/undersoekning.htm) och de som inte har skydden igång har knappast någon loggnig heller. Jag lovar att jag inte har gjort det men visst har det varit frestande att logga in på grannens snabba och öppna router för att slippa hittas av filmbranchens lakejer om jag skulle vilja ”tanka film”

 11. Elias Says:

  LArs,

  I ett rättsamhälle kan man inte lägga fram ett system som garanterat ger oss misstänkta som egentligen är oskyldiga.

  Vore som att jag ville komma till jobbet snabbare med bilen.
  Då kör jag i 200 km i timmen utan att bry mig om hur mycket människor som jag dödar på vägen.

  Jag kan inte då skydda mig bakom argumentet ”jag måste verkligen komma till jobbet snabbare, detta är viktigare än att oskyldiga dör”

  Det är just därför man arbetar stenhårt för att hitta en misstänkt som verkligen har gjort brottet, så man slipper trackassera oskyldiga medborgare.

  I det här fallet presenterar herr Ström att just Polisens arbetsmetod är inte säkert för att hitta rätt misstänkt. Oskyldiga kan fallera och de bör ändra sin metod och ge fan i att trackassera oss medborgare.

 12. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro Says:

  Du står upp för integriteten Pär. Tyvärr behövs det många fler som gör det, främst bland våra ”folkvalda”….

  Tack!

 13. Björn Felten Says:

  Klara Niemöller-vibbar här, när man läser vissa kommentarer.

  LArs, det är väl en jävla skillnad mellan att få en vänlig inbjudan till polisen för att klargöra vissa fakta, och att det kommer ett antal konstaplar inrusande, inför vettskrämd fru och barn (och förmodligen nyfikna, skvallerbenägna grannar), och släpar ut dig och alla dina datorer (med frugans och barnens mail och annan personlig info i sig).

  Försök för fan att uppbåda lite empati! 😦

 14. LArs Says:

  Björn Felten:

  Ja det är klart det är en stor skillnad.
  Det enda jag menar är att polisen är människor och sådana gör fel oavsett stödsystem.

  Men jag ser hellre att det utreds en person för mycket än en för lite.
  Sen är jag lika mycket emot övervakningssamhället som vem som helst. Hade gärna huggt ned lite fartkameror om det inte kommit nya till stora skattekostnader.

 15. Rikard Says:

  LArs, vad det här handlar om är inte polisens rätt att utreda eller ens göra fel i undantagsfall (regleras av tjänstefel osv). Vad det handlar om är att, som flera innan påpekat, ett IP-nummer inte är ett bra underlag för husrannsakan ens om det är rätt IP-nummer.

  Självklart kan man inte koppla en person till ett IP-nummer. Självklart kan det bli fel när polisen hämtar ut vem som haft ett visst IP-nummer. Ju fler elektroniska ”bevis” som man tar till, desto fler fel kommer det bli.

  Din mobiltelefon var påslagen i närheten av ett överfallsbrott. Husransakan. Din bil med GPS var i närheten av ett bankrån. Husransakan. Ett IP-nummer [likt ditt] spred barnporr. Husrannsakan. Du reste förbi en biltull straxt före en smitningsolycka. Husrannsakan och bilen i beslag. Du reste och registrerade ditt RFID-försedda kollektivtrafikkort på samma tunnelbana som det var ett personrån på. Husrannsakan. Du tog ut pengar ur en bankomat i samma kvarter som en misshandel ägde rum samma tid. Husrannsakan.

 16. LArs Says:

  Jag är emot i princip all form av övervakning och fasar för de exempel som RIKARD nämner.

  Det enda jag ville kommentera var dagens mode att bli kränkt av allt och inget. Förvisso inte roligt att få hemmet vänt upp och ned.

  Kan motvikten till alla förslag vara en hårdare lag kring bevis såsom i USA, där husrannsakan är mer reglerat?

  Idag kan ju faktiskt polisen begå brott för att få fram bevis som sedan får användas i en rättegång, det hade inte gått i USA.

 17. Johan Says:

  Det är ju bara att läsa detta så ser man vad som händer

  http://hd.se/angelholm/2009/01/29/aengelholmare-oskyldigt-utpekad/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: