Post- och telestyrelsen anklagar FRA för dataintrång

(Detta är en artikel ur dagens nummer av mitt nyhetsbrev Big Brother Bulletin. Bli abonnent gratis här)

På senare tid har den svenska underrättelsevärlden surrat av rykten om att FRA tolkar det aktuella lagförslaget om signalspaning som att det tillåter så kallad aktiv signalspaning. Det är en förskönande omskrivning för hackning. Aktiv signalspaning är nämligen inte uttryckligen förbjuden i lagförslaget.

Sedan länge använder sig underrättelsetjänster i andra länder av denna aktiv signalspaning, vilket innebär att man bryter sig in i datasystem, tar sig förbi brandväggar, in i lokala nätverk och datorer, planterar spionprogram och liknande. I Sverige har Säpo förordat metoden, liksom regeringsutredningen Beredningen för rättsväsendets utveckling (BRU). Då kallades den för ”hemlig dataavläsning”. En av FRA:s chefer har skrivit om aktiv signalspaning i en artikel i FOI-tidningen (länk nedan), men då ur perspektivet att det gäller att skydda sig mot andras aktiva signalspaning.

För att gå till botten med ryktena kallade riksdagens försvarsutskott FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson till utfrågning i tisdags. Där förnekade han kategoriskt alla planer på att tillämpa aktiv signalspaning. Han sa att han inte tolkar alliansens lagförslag om signalspaning som att den metoden skulle vara tillåten.

FRA har tidigare pekats ut av Post och telestyrelsen (PTS) som en av Sveriges fem värsta förövare när det gäller dataintrång (se länk nr 4 nedan). Sveriges IT-incidentcentrum, som är en underavdelning till PTS, använder sensorer i ett så kallat distribuerat intrångsdetekterings- system för att kartlägga misstänkt trafik på nätet. I augusti 2006 dök FRA två gånger upp på centrumets lista, som produceras helt automatiskt. FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson skickade ett upprört mejl till generaldirektören för PTS där han skrev att ”det är förstås en uppenbart orimlig beskyllning”. Han krävde också en förklaring till varför PTS ”för sådant till torgs”.

FRA-förslaget kommer inte att förändras när det kommer upp i riksdagen i juni, jämfört med när det bordlades för ett år sedan, skriver tidningen Riksdag & Departement. Positionerna mellan blocken är låsta, och inga förhandlingar kommer att ske som det verkar idag. Socialdemokraterna kommer att rösta nej – inte för att de är emot FRA-övervakning utan för att de vill ha vissa andra formuleringar i lagen. FRA-övervakningen som sådan är de anhängare av.

Kommentar: Det där med vissa formuleringar i lagen är socialdemokraternas officiella förklaring till att rösta nej – men man kan ju ana att det också passar bra att opponera sig lite mot regeringen och låta alliansen bära skulden för införandet av en impopulär lag. En annan kommentar är att när FRA lovar en sak måste det ses i ljuset av det usla ‘track record’ som svensk underrättelsetjänst har när det gäller att följa lagar och regler (jag tänker bland annat på Säpos 100.000 olagligt åsiktsregistrerade svenskar och diverse andra olagliga aktiviteter under många år – mer om detta på nedersta länken nedan).

http://www.rod.se/politikomraden/demokrati/FRA-forslag-andras-inte/
http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/datorer/article351864.ece
http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article350250.ece
http://computersweden.idg.se/2.2683/1.76949
http://www.sitic.se/
http://www.stoppa-storebror.se/sapo.htm

(Detta är en artikel ur dagens nummer av mitt nyhetsbrev Big Brother Bulletin. Bli abonnent gratis här)

5 svar to “Post- och telestyrelsen anklagar FRA för dataintrång”

 1. screwball Says:

  Jag ser ingen avgörande skillnad mellan aktiv och passiv signalspaning. Gränsen till det moraliskt förkastliga har man passerat redan när man godtyckligt börjar avlyssna sina medborgare utan minsta misstanke för brott.

  Att hänvisa till sina sökord är patetiskt, det är ett klassiskt exempel på en false positive paradox. Om vi är generösa och säger att deras filter är precist till 95%, så kommer testet ge en positiv träff på 0.05*6000000 = 300 000 svenskar (8 av 10 svenskar använder internet, så sex miljoner är snålt räknat).
  Låt oss återigen vara generösa och påstå att det finns hela 300 individer i landet som utgör ett reellt hot mot rikets säkerhet, terrorister, ledare för organiserad brottslighet osv. Dessa vet visserligen hur man krypterar sin trafik och slipper undan passiv signalspaning (om de ens vågar använda nätet), men om vi ändå är så naiva att vi antar att ALLA dessa skulle fångas in av filtret.
  I det fallet är det fortfarande så att testet som FRA säger är tillförlitligt till 95%, i själva verket är tillförlitligt till en promille.

 2. FRA UTFRÅGNINGEN GAV INGEN KLARTEXT! « OSÄKERHET OCH TYSTNANDET Says:

  […] Att Ingvar Åkesson skulle svara jakande på frågan om FRA bedriver aktiv signalspaning var väl ingen som inbillade sig, hoppas jag. Och att han bestrider med argument som att det skulle vara dataintrång, gör varken till eller från. Då statshackning förekommer. FRA är en av de som fanns på PTS post och telestyrelsen lista för dataintrång. Och att Ingvar Åkesson inte var förtjust i det kunde vi läsa i Computer Sweden för något år sedan. Och vad menas med alternativa formuleringar? Finns det en ovilja till att tala klartext, och i så fall varför?  Pär ström tar upp det här in sin blogpostning idag och även som en del i senaste i BBB bullenti… […]

 3. populisten Says:

  Man ska ha klart för sig att lagar av den här typen primärt varken är till för att fånga potentiella skurkar eller för att ge ett nytt medel för att övervaka vanliga människor (även om de kommer att utnyttjas för det senare). Lagar av denna typ kommer till för att öka vanliga människors känsla av trygghet. Det är därför en poäng i sig att lagen påverkar vanliga människors liv eftersom de då påminns i sitt vardagsliv om att den stora starka snälla staten beskyddar dem från alla otäcka terorister. Tyvärr leder det hela inte till större trygghetskänsla utan mindre eftersom befolkningen istället över huvud taget påminns om terrorism och också kraftigt överskattar risken att råka ut för dess följder. Svaret blir då ytterligare liknande lagar och så skruvar spiralen vidare. Jämför med de larviga små plastpåsarna som man måste bära tandkrämen i när man flyger numer. Finns det nån tänkande människa som på allvar tror att det gör flygandet säkrare? En mycket tydlig och konkret påminnelse om att samhället minsann gör sitt yttersta för att hindra flygplansterrorismen är det dock.

  Att FRAs GD förnekar saker inför Försvarsutskottet betyder noll och intet. Han är väl rimligen en slipad underrättelseman som vet att hålla saker hemliga.

 4. Anonym Says:

  Allting förändrar sig med tiden. se bara denna

  http://www.youtube.com:80/watch?v=PdjcSGo1hJg

 5. Per Says:

  När teknikutvecklingen återigen har sprungit förbi FRA, kommer de kräva att få göra dataintrång. Argumenten kommer vara precis desamma som för kabelinhämtningen:

  1) Alla i branschen gör detta redan
  2) Vi missar massor av trafik annars
  3) Vi behöver råmaterial att byta med andra länder
  4) Det är väl bättre att detta regleras än att vi ska göra något olagligt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: