Mer okey med sexuellt övergrepp mot man än mot kvinna

Att sticka in fingrarna i en sovande kvinnas underliv är våldtäkt. Det anser Högsta domstolen (HD) i en dom på tisdagen. Den som däremot ”onanerar” en sovande man gör sig i stället ”bara” skyldig till sexuellt tvång. DN skriver här om saken.

Detta är ett aktuellt exempel på hur män ofta får en sämre behandling i rättsväsendet än kvinnor. Män måste tåla mer. Många gånger är rättsväsendet också överseende när en kvinna har begått ett brott.

Riksåklagaren är kritisk mot den mildare domen när det gällde övergreppet mot mannen. Han anser att även det borde ha klassificerats som våldtäkt.

Annonser

14 svar to “Mer okey med sexuellt övergrepp mot man än mot kvinna”

 1. Hans Engnell Says:

  Det är upprörande. Men ett ännu större problem är att inget av dem borde klassas som våldtäkt. Våldtäkt ska innehålla misshandel, våld eller hot om våld (6:1 BrB) och vara ”jämförbart” med samlag. Det tycker jag inte att man kan säga att dessa två övergrepp är. Våldtäktsbegreppet urholkas av sådana här domar.

 2. Anonym Says:

  Med viss erfarenhet av praktisk tillämpning av frågeställningen skulle jag utan tvekan beskriva de båda gärningarna som likvärdiga. Utifrån det antagandet så misstänker jag att allt inte har beskrivits av media.

  Ett typexempel på det är när Högsta domstolen avhandlade Tumbafallet, se följande

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article209180.ab
  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=58360&a=984249
  och
  http://umea.expressen.se/nyheter/1.968133/41-aring-domd-for-valdtakt

 3. Anonym Says:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article209180.ab

 4. Lars Says:

  Jag håller med Hans Egnell, nu för tiden verkar det mesta kunna klassas som våldtäkt. Det urholkar hela begreppet vilket inte gynnar någon. I de aktuella fallen borde det ha blivit grovt sexuellt ofredande eller liknande. Och naturligtvis är brottet mot mannen respektive kvinnan likvärdiga och ska straffas därefter.

 5. Mannen Says:

  En artikel om ett övergrepp på en pojke, det spelar ingen roll om historien är sann eller ej, det viktiga är psykiaterns uttalande. Psykiatern påstår att pojken inte blivit utsatt för ett sexövergrepp!!!!

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article228148.ab

  Citat ur artikeln följer:
  ‘När han kommit halvvägs hoppade någon på honom och slog honom till marken. Det var ganska mörkt och innan Kristian hade hunnit fatta vad som hänt honom låg han på mage, fasthållen av två tjejer.
  – De andra började slita av mig byxorna. De var väldigt aggressiva och våldsamma.
  – De hade något föremål, jag vet faktiskt inte riktigt vad det var. Men de våldtog mig analt. Och en av tjejerna sa: ”Nu ska du få känna hur det är.” ‘ ….
  ”Psykiatern Tomas Eriksson, med stor erfarenhet av att behandla våldtäktsmän, vill inte ens kalla brottet mot Kristian för en våldtäkt.
  – Det Kristian råkade ut för var snarast en misshandel som skulle efterlikna en våldtäkt, säger Tomas Eriksson.”

 6. Anonym Says:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article282359.ab

 7. Anonym Says:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1239929.ab

 8. Akantus Says:

  Sverige är et sjukt mansfientligt land.

 9. Magnus Says:

  Jag håller med Hans och Lars.

  Vill även rekommendera en bra debattartikel i ämnet. Den har rubriken ”Allt kan inte vara våldtäkt”, och är skriven av kammaråklagare Rolf Hillegren.

  Länk till debattartikeln:
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_306608.svd

 10. Mats Says:

  Finns begreppet kvinnliga blottare ens?

  Jag tror inte att kvinna som blottar sig skulle ses som en förövare. Antagligen skulle hon ses som ett offer för något. Patriarkatet kanske?

 11. Anna Says:

  En liten fundering. Är det inte så att våldtäkt genomförd på en man, av en man, anses grövre än en kvinna som våldtar en man?

  Handlar det inte om penetreringen, att det är den som är avgörande i fallen? Inte om det är en man eller kvinna som är offret. (att pojken i ovanstående fall blir penetrerad av flickor ska givetvis, i mina ögon, anses lika grovt)

 12. Access Says:

  Mats: En kvinnlig blottning skulle antagligen klassas som ”sexualisering av det offentliga rummet” och därmed förbjudas med motiveringen att det förnedrar alla kvinnor.

 13. Ragnar Arvidsson Says:

  Mannen som stack fingrarna i en sovande kvinnas underliv och som slutade med detta när kvinnan vaknade ( enligt DN 13 maj) fick sex månaders fängelse.

  Vad kan man mer göra för att få sex månaders fängelse? Jag citerar
  Helsingborgs Dagblad 2008.05.17:

  ”Alla tre ungdomarna utdelade knytnävsslag mot chauffören och sparkade mannen sedan han fallit till marken. Drygt ett halvår efter dådet är chauffören fortfarande sjukskriven. Han kommer inte att kunna gå tillbaka till arbetet som busschaufför och ska genomgå ytterliggare ansiktsoperationer. Vid misshandeln krossade han ansiktsskelettet och fick skador på bål, armar huvud och hals.”

  De två som var över 18 dömdes till sex månaders fängelse. Den tredje som var under 18 dömdes till samhällstjänst. ”

  I det första fallet har HD reagerat mot rubriceringen sexuellt tvång och har fastställt en strängare brottsrubricering. Mindre grov våldtäkt.

  Är det inte snart dags att vi reagerar mot straffskalorna.

 14. E. Appelgren Says:

  Har det någon gång slagit dig att just de urgamla mossiga föreställningar om kvinnan som en vårdande, oskyldig och värnlös varelse utan sexlust som kom till uttryck i denhär domen är sådant som feminister länge har slitit sig fördärvade för att förändra? Idéerna om att ”män måste tåla mer” är inte något feministiskt tankestoff utan tvärtom en av de traditionella könsroller som den överväldigande majoriteten av sveriges feminister säger sig vilja bekämpa.

  Har du läst en svensk feministisk klassiker som ”Under det rosa täcket”? Förstod du någonting av det? Är du det minsta nyfiken på vad feminister tycker i verkligheten eller vill du helst hitta på deras åsikter själv?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: