Stoppa medias exploatering av tragedier

Det visar sig att 88 procent av personalen på Sveriges Television är negativ till beslutet att direktsända begravningen av den så fruktansvärt mördade Engla. I och för sig är det inte SVT-personalen som ska rösta fram sådana beslut, men nog förstår jag dem och håller med. Det känns osmakligt att sända något så personligt. Förklaringen att sändningen erbjuder svenska folket en möjlighet att delta i sorgen känns påklistrad. Ett grundläggande faktum är ju att media av kommersiella skäl frossar i våld och tragedier, något som verkar ha ökat på senare tid. Detta är oerhört motbjudande och bör med alla medel motarbetas. Inte med förbud, naturligtvis, men genom att vi konsumenter slutar efterfråga snaskiga detaljer kring andra människors katastrofer. Den fruktansvärda tragedin med Englas död lämpar sig inte för medial exploatering. Låt familjen sörja ifred!

AB1 AB2 AB3 SvD

11 svar to “Stoppa medias exploatering av tragedier”

 1. Klas Says:

  Mor min känner Englas mamma, och jag vet att just hon mår bättre om det hela exponeras.
  Däremot håller jag helt med rent generellt.

 2. Martin Says:

  Jag tyckte mig också ha hört att Englas mamma själv önskade att televisera begravningen. Personligen förstår jag inte hela uppståndelsen, om både de anhöriga och SVT båda vill sända begravningen finns det väl ingen som har rätt att säga emot. Låt bli att titta, helt enkelt.

 3. Alexander Says:

  Jag tycker också mediernas frossande är osmakligt, likaså svenska folkets beteende i sådana här situationer. Men vill nu familjen ha publicitet så är det knappast upp till oss att säga ”lämna dem ifred”. De vill inte bli lämnade ifred, de vill ha gemenskap i sorgen. Det må respekteras.

 4. janrume Says:

  kan bara instämma ,är tragiskt när media gottar sig i andras elände…finns inget positivt med det.

 5. Sara Says:

  Vänta lite nu. Englas mamma vill detta alltså. Jaha! Jamen då är det väl inga problem? Sänd på bara! Eller vänta lite nu… Engla har förmodligen en mormor också. Och en morfar. Kanske ett par syskon och…. kompisar verkar hon ju haft många. Och kompisarnas föräldrar och… ja ni fattar.
  Det är många som berörs av den här lilla flickans död. Och jag tycker att de ska respekteras, det måste vara långt ifrån alla som vill ha SVT hängandes över sig. För att inte tala om Engla själv. Vad skulle hon velat? Det självklara svaret är att det får vi aldrig veta. Kolla in bloggen ”Obegripligt och smaklöst” under artikeln ”Englas begravning direktsänds på lördag”, han uttrycker iallafall min åsikt väldigt bra.

 6. Memento Says:

  Osmakligt är bara förnamnet!

  Klas; med all respekt för Englas mamma, men personer som är i sorg tänker inte alltid klart – vilket svt borde tänkt på och inte utnyttjat.

  Jag vet inte vad ni andra tänker, men jag tänker anmäla detta till granskningsnämnden.

 7. Access Says:

  Jag kan mycket väl förstå om Englas mamma vill ha hela Sveriges deltagande i hennes barns begravning. Vilken förälder skulle inte vilja ha det?

  Men det är inte SVTs uppgift att vara terapeut.

  Om Englas mamma, farfar eller mormor är i behov av terapi så ska de natuligtvis få det, men den ska i så fall vara mer seriös än en direktsändning i statstelevisionen.

 8. FRAcken Says:

  Vill man delta i sorgen får man väl gå på begravningen!
  Personligen anser jag att det hela luktar ”Reklam”
  I aftonbladet står det i den ena meningen att det ska sändas i SVT, I nästa mening står det att man kan stödja minnesfonden vars pengar ska gå till…..
  Omkostnader för Englas familj under sökandet?

  Vilka omkostnader?
  Tog Polisen betalt?
  Tog allmänheten betalt?
  Vill mamman själv ha betalt för sina utlägg?
  Finns det försäkringar som kliver in?
  Frossieri på barnets bekostnad!
  Jävla trams!

 9. Lövet Says:

  Jag som normalt brukar gilla de inlägg o synpunkter som uttrycks på den har bloggen, blir nu lite förvånad.

  Denna händelse har berört många mer än de närmaste. Om de nu har en önskan att dela sitt avsked med allmänheten o svt hörsammar den så låt det bli så.

  Det riktigt smaklösa är att kritisera beslutet utan att bry sig om familjens känslor.
  Snacka om übermenchattityd.

 10. FRAcken Says:

  ”Det riktigt smaklösa är att kritisera beslutet utan att bry sig om familjens känslor.”

  Enligt din mening är det smaklöst.
  Men enligt min mening är detta smaklöst:

  ”Englas mamma har startat en fond för sin dotter

   Fondens syfte är att täcka omkostnader som uppstod under sökandet efter Engla och för att hjälpa familjen, och den kursgård mamman driver, den närmaste tiden. ”

 11. Lövet Says:

  FRAcken: Jodå nog är det annorlunda minst sagt och jag kanske tycker att det är en aning osnyggt, men jag tycker kanske det vore förmätet av mig att döma familjen för hur och vad de tänker i den situation de hamnat i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: