Ansvarslöst avskaffa försvaret

SvD och Aftonbladet rapporterar att regeringen förbereder ytterligare en halvering av det svenska försvaret. Detta efter ett antal tidigare drastiska nedskärningar. I praktiken handlar det om att avskaffa det svenska försvaret.

Det är sorgligt och det är ansvarslöst. Det är naivt att tro att militära hot hör historien till. Och det tar flera decennier att bygga upp ett försvar värt namnet om det skulle krisa till sig i närområdet.

Parallellt med att svenska politiker i praktiken lägger ned det svenska försvaret morrar den ryska björnen allt högljuddare. Regeringens agerande är kortsiktigt, populistiskt och ansvarslöst.

38 svar to “Ansvarslöst avskaffa försvaret”

 1. Zoomeristen Says:

  Håller med fullständigt,resonemanget nu är likvärdigt med 1925-26 års försvarsbeslut.Sen vet ju var o en hur det gick.1936 års beslut blev ju startskottet för den stora upprustningen.Men nu är vi alltså tillbaka i mitten av 20- talet.

 2. Roberth Says:

  Det handlar inte som media uppger en bantning i Försvaret alls utan enbart i Försvarsmakten (samt indirekt Pliktverket), två skilda ting, i Försvaret ingår Försvarsmakten (FM), Statens Räddningsverket (SRV), Försvarets materielverk (FMV), Totalförsvarets pliktverk (TPV), Försvarets radioanstalt (FRA) , Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), Krisberedskapsmyndigheten (KBM), Kustbevakningen (KBV) , Styrelsen för psykologiskt försvar (SPF), och Statens haverikommission (SHK).

 3. Gnisten Says:

  Nu är botten nådd. Finns det ett förvar som kan göra något för huvudtaget
  i Sverige. Allt koncentreras ju i utlandet, vad blir kvar hemma? Ett stab och trosskompani. Sätt ditt en telefonssvarare på försvarsdepartementet som automatiskt svarar: ”Vi ger oss”.

 4. Mr. G Says:

  ”Sveriges beredskap är god!”

 5. JOCA Says:

  När jag började jobba som officer på 80-talet hade vi flera fördelningar (divisioner), 33 brigader, vi hade tre stora minfartyg (Älvsborg, Wisborg och Carlskrona), Första flygeskadern (E1)…. Det fanns regementen i varje större stad.

  När jag slutade på 90-talet hade vi 16 brigader. Fördelningarna hade avskaffats; minfartygen var på upphällningen och regementen lades ned på löpande band – ett gott tecken, brukade vi säga, var när regementet fick en ny matsal. Då var det klippt.

  Idag funderar vi till och med på att avskaffa hemvärnet. De enda svenska soldater man ser finns i Afghanistan, Tchad eller Kosovo. De mycket få enheterna för utbildning som finns kvar försöker förtvivlat vårda arvet efter stolta regementen. Vi har till och med passerat gränsen för vad som är användbart för ett yrkesförsvar, för det finns helt enkelt ingen infrastruktur kvar för att sätta upp yrkesarmé (-flotta och -flygvapen).

  Kom ihåg det, när ”ryssen” kommer.

 6. Tindra-Annette Broström Says:

  Jag tror det är på sin plats att vi nu offentligt börjar tala om det Nya Samhällsförsvaret. Och Robert har ju räknat upp de intressenter som ingår där.

  Men jag är inte övertygad om att det är riktigt att lägga ner vissa områden inom Försvarsmakten.

 7. Klas Mattsson Says:

  Själv anser jag precis tvärtemot denna blogg, av en mycket enkel anledning.
  Det finns inget potentiellt hot som vi kan göra ett piss åt hur vi än gör (bortsett från att bli en militaristisk stat med flera års värnplikt för alla).

  Så, tja…

 8. Rikard Says:

  Lägg ner hela klabbet.
  Det har gått för långt för att räddas.
  Dagens tips är att alla officerare organiserar sig och säger upp sig samtidigt i en manifestation i riksdagen. Lämna över allt till våra politiker och låt dem ta ansvar för säkerheten.

 9. Micke Says:

  Vad ska politikerna göra med alla pengar när bomberna regnar över Sverige i framtiden? Fruktansvärt ansvarslöst att avskaffa försvaret! Att svenska soldater åker till exempelvis Tchad och gör insatser hjälper knappast Sverige när hotet eventuellt kommer! Girighet framför säkerhet ekar bra i Rosenbads lokaler…

 10. Rikard Says:

  Klas Mattsson:
  Det var just precis så man resonerade efter första världskriget. Det fanns inga hot, man kunde med gott samvete nedrusta. Sen gick det snabbt åt skogen. Idag kommer det troligtvis gå ännu snabbare för en stat att börja hota och göra verklighet av dem än då.

  Idag kan man se hur Ryssland spänner musklerna för att visa att man ännu inte är uträknad. Man utövar utpressning på sina grannstater och använder både gas/olja samt militära medel för detta.
  Att då helt missa detta som ett hot är bara ansvarslöst.

  Men det är väl vår melodi. Vi låter dem trampa över oss och nyttja vår infrastruktur som tyskarna gjorde förra gången. Dem behövde inte ens placera ut militär på vår mark utan kunde enkelt använda oss som transportband till Norge. Att vi sen sålde järnmalm till dem också gjorde saken ännu bättre. Vi försåg dem med den malm som sen nyttjades för att lägga eurpopa i ruiner. Vi skaffade oss en folkhemsmodell som finansierades av våra ynkryggar till politiker när dem sålda våra själar till nazisterna. Sen sålda vi järnmalm till resten av världen då den skulle byggas upp igen. För våra industrier var dem enda som var intakta i europa. Det var inte socialdemokraternas geniala politik som lade grunden för folkhemmets trygga välfärd, det var blodspengarna.

  Detta borde vara en skam som varje svensk borde undervisas i.

 11. Rikard2 Says:

  Precis. Vi borde skaffa kärnvapen och gå med i nato. Dessutom borde vi låta FRA avlyssna befolkningen, åtala alla fildelare (de är terrorister och pedofiler hela högen). Fan vet om vi inte borde ta tillbaka Norge och Finland också!

  [/ironi]

  Lägg ned skiten.

 12. Johan Says:

  Våra så kallade ”ynkryggar” till politiker lyckades ta Sveriga igenom 2:a världskriget så bra att att vi ganska länge toppade de internationella välfärds rankingarna.

  Om vi tar oss igenom WW3 lika bra så tycker jag det vore positivt.

  Personligen tror jag inte ryssarna är ute efter något krig egentligen, de är bara stolta och vill inte bli bortglömda. De är mycket medvetna om att de inte kan gå i krig mot något land i väst pga kärnvapen och whatnot.

 13. wertigon Says:

  Rikard:

  Klas poäng var inte att det inte fanns några hot – Klas poäng var att de hot som finns, eller kommer finnas, kan vi inte göra någonting för att värja oss mot ändå. Om ryssen skulle komma så skulle Sverige vara ganska så dömt ändå, även med den försvarsmakt vi hade under kalla kriget.

  Det enda som skyddat oss hittills har varit att Sverige inte har varit värt ansträngningen. Ur en strategisk synvinkel skulle det vara mer lönande att ta över hela den skandinaviska halvön, men då skulle Europa antagligen vakna till och det skulle bli en herrans massa liv. För ett fjuttland med tio miljoner invånare med en välutvecklad infrastruktur som skulle ta åratal att bygga upp igen efter ett krig. För ett land vars naturtillgångar krymper till ingenting i jämförelse med det ryssen, kinesen eller amerikanen kan uppbåda.

  Att Sverige hjälpte Nazityskland var alltså ett sämre alternativ än att låta landet bli erövrat och sönderbombat? För det var det enda alternativet. Därför anser jag att Sveriges regering gjorde helt rätt i att låta tyska trupper färdas genom landet.

 14. Johan Salberg Says:

  Vapen och krig löser inga problem. Lägg ner försvaret helt.

 15. 627 Persson Says:

  Visst lägg ner försvaret… varför ska vi ha massa värnpliktiga, dom kostar ju bara pengar.
  men vänta er då fan inte att jag hjälper till vid naturkatastrofer eller nåt sånt……..

 16. Björn Felten Says:

  Att man enkelt hade kunnat klara ålagda besparingar — med råge — genom att trimma ner den hopplöst överdimensionerade officerskåren, den strategin förefaller inte existera på generalstabens kartor.

  Ni som tror att tusentals skrivbordssoldater skall kunna frälsa oss från ryssen är nog mer än lovligt blåögda. Det var precis på det viset — ett överflöd av skrivbordsofficerare, tillsatta på politiska, eller rättare sagt adliga, meriter och nästan inga riktigt erfarna – vi förlorade Finland med flera stora landområden för några sekel sedan.

 17. VARFÖR SKA FÖRSVARSMAKTEN SLIMMAS? « OSÄKERHET OCH TYSTNANDET Says:

  […] har bara börjat.. Vi får hoppas att vår beredskap ändå blir god som någon kommenterade på Per Ströms Blogg. Lästips: Samarbetsdynamik att förbereda sig och andra för för en ny […]

 18. Jörgen Says:

  Självklart. Bara ett steg till emot den nya världsordningen.
  En värld – En arme.
  NATO!!

  Hej hej

 19. Wiseman Says:

  Vettigt blogginlägg, men tyvärr kan man inte säga detsamma om många av kommentarerna.

 20. Försvaret - en pensionärsförening för scouter? « Under den svarta natthimlen Says:

  […] för scouter? Publicerade april 23, 2008 Politik Debattören Pär Ström talar i egen sak: Parallellt med att svenska politiker i praktiken lägger ned det svenska försvaret morrar den […]

 21. Krister Y Says:

  Naiva politiker får vi nog dras med är jag rädd, de är ju de som har utropat den eviga freden. Visst vi kan lägga ner hela ”skiten” som vissa säger, men å andra sidan så får vi hoppas att det inte blir någon naturkatastrof eller miljökatastrof någonstans för räddningsverket har inte resurser att hålla igång en räddning/sanering en längre tid… tänker då närmast på logistik dvs utspisningar, transporter mm.

  För ett tio tal år sedan satt det en snorkig politiker och babblade en massa om brigader hit och brigader dit som inte behövdes, då var det en i publiken som frågade ”-Hur många man är det i en brigad?”, politikern hade inte en aning.
  Det är runt 5000 man i en brigad och Sverige har knappt en brigad kvar (vad jag vet) denna brigads fordon och personal är dock tingad för skrytprojektet NBG, eller tingade för utlandsmission… vad blir då kvar? Tja cirka 30.000 underutbildade hemvärnssoldater som ställer upp för 66 kronor om dagen.

  Sverige sitter nu med en rasande massa ”bling-bling” som vissa få (läs utlandsstyrkorna och NBG) utrustas med. Den nya utrustningen ligger inte långt efter supermakten USA´s utrustning… Varför ska lilla NEUTRALA Sverige köpa på sig en rasande massa fina prylar (tex alla dessa JAS som vi ändå inte har piloter till… någon som kan bekräfta detta?), JA 37 Viggen hade räckt länge till för oss.

  Nä! Återgå till ett värnpliktsförsvar värt namnet, det försvar vi hade gjorde ett mycket gott jobb med den utrustningen de hade… jag var själv krigsplacerad i en skyttebataljon med gammal utrustning och vi kunde strida lika bra som ”Deltaforce-Wanna-bee” av idag.

  Så här går det om man bara stirrar sig blind på kronor och ören samt att man vill visa sig duktig för omvärden och plocka internationella poäng i EU.

 22. Försvaret - en pensionärsförening för scouter? « Under den svarta natthimlen Says:

  […] för scouter? Publicerade april 24, 2008 Politik Debattören Pär Ström talar i egen sak: Parallellt med att svenska politiker i praktiken lägger ned det svenska försvaret morrar den […]

 23. Anonym Says:

  Reformera försvaret så att det bara består av kvinnliga soldater. Ingen fiende är så korkad att ens försöka ta Sverige med så mycket sjuka och lata soldater. Möjligen en strategisk idiot skulle komma på tanken att vid en erövring få ca 4 miljoner svenska kvinnor på halsen..

  Låt den allmänna värnplikten bestå av vård på sjukstugor runt gränsen så att Fi ser alla sjukstugor.

  Låt våra ambasadörer jobba preventiv. Tryck upp informationsblad om sjuktal och arbetsoförmåga över de svenska kvinnorna och dela ut på ambasader runt om i världen. Där bör finnas ett par särskilda kapitel om Gudrun schyman och om våra feminister.
  När de andra länderna får se hur det verkligen är så är det ingen som vill eller vågar invadera Sverige.

  Det verkar som om ÖB verkligen har förstått att det faktiskt är genomförbart.

  Informationsblad istället för kulor och kanoner. Det kallar jag för en riktig reform.

 24. Rikard Says:

  Lägg ner och börja om.
  Finns alldeles för många skrivbordsgeneraler som påtalats av flera här.

  Wertigon:
  Med en sån inställning som Klas då uppvisar så är det mer skrämmande. Vem vill komma och hjälpa ngn som inte ens försöker.
  Om det sen ska vara ngn ansträngning att tala om så krävs det ju först ett försvar som är tillräckligt avskräckande.
  Historielösheten genomsyrar tyvärr hela erat resonemang.
  Vill man inte lära av historien så kommer historien att påminna er den svåra vägen.

 25. Anonym Says:

  Jag hänvisar till Admiral George Parr: http://www.youtube.com/watch?v=t0jgZKV4N_A

 26. Anonym Says:

  Jag vill återkomma till Admiral George Parr, som säger att UK skall köpa två nya hangarfartyg som blir så dyra att man inte har råd att köpa flygplan till fartygen.

  Sverige skall nu köpa super-Jas, som blir så dyra att Flygvapnet inte har råd att ha kvar flygflottiljer att basera planen på.

 27. vakt Says:

  Att skriva att den ryska björnen morrar är ansvarslöst. Vi befinner oss inte på 80-talet längre, det är inte Ryssland som bombar sönder Europa och etablerar muslimska stater i vår mitt!!!!DET ÄR USA!!!

  Vårt försvar är för övrigt så patetiskt det kan bli…elller nej vänta…nu skall det tydligen bli än mer patetiskt. HBT och feminism är väl viktigare än något annat – och flyktingmottagande förstås).

 28. Anonym Says:

  Vi har nog Ryssen närmare oss än vad vi kan tro.

  Gudrun Schymans barnkör sjunger om Stalin

  http://uk.youtube.com/watch?v=rqHorY–BSs&feature=related

 29. wertigon Says:

  Rikard:

  ”Vem vill komma och hjälpa ngn som inte ens försöker.”

  Ingen lyfte ett finger när Tibet invaderades och försökte försvara sig, så det argumentet funkar inte.

  ”Om det sen ska vara ngn ansträngning att tala om så krävs det ju först ett försvar som är tillräckligt avskräckande.”

  Face it. Sveriges försvar suger, och tills vi spenderar halva BNP på försvaret så kommer det aldrig kunna mäta sig med USAs eller Rysslands vapenmakt. Och även då kommer svenskt försvar bara vara en arg liten katt mot den ryska björnen.

  ”Historielösheten genomsyrar tyvärr hela erat resonemang.”

  Det är inte bara militär makt som avgör om man blir invaderad eller inte. Diplomati spelar stor roll också. EU, for better or worse, kommer bli en supermakt inom de närmsta hundra åren (även om det kanske inte formellt blir så) och därmed kommer Sverige ha skydd därifrån. Det finns två imperier som spelar roll i nuläget; Kina och EU. USA kommer inte vara speciellt mycket av ett hot förrens de får igång dollarn igen, och Ryssland har även de stora problem som måste lösas. Resten av världen är antingen för splittrat eller för inriktat på att lösa sina egna problem för att räknas.

  Jag kan dock ha fel, men i dagsläget…

 30. En person Says:

  Wertigon:
  ”Ingen lyfte ett finger när Tibet invaderades och försökte försvara sig, så det argumentet funkar inte.”
  Varför skulle någon viljat försvara dåvarande Tibet, som var en religiös diktatur?

 31. wertigon Says:

  ”Varför skulle någon viljat försvara dåvarande Tibet, som var en religiös diktatur?”

  Varför skulle någon vilja försvara nuvarande Sverige, som är ett äckligt kapitalistiskt land (ur Rysk synvinkel då)? Eller ett land fyllt av ”Otrogna hundar” enligt muslimerna?

 32. Anonym Says:

  Varför skulle någon vilja försvara nuvarande Sverige, som är ett äckligt feministiskt land fyllt med djuraktiga män?

 33. Grodan Boll Says:

  Allmän värnplikt (dvs. män och kvinnor), 6 månaders utbildning i terrorism.
  Inte ens USA hade vågat pilla på oss efter det…

 34. Kenneth Says:

  Den ”ryska björnen” morrar inte åt oss. Har inte gjort det tidigare och kommer sannolikt inte att göra det framöver heller. Ryssland har inget intresse av sverige (och ingen annan heller). Sverige är fullständigt ointressant ur militärstrategisk synpunkt och har alltid varit det. ”Det ryska hotet” har alltid varit militärens sätt att skaffa mer pengar. Ryssarna har en vettigare och mindre hysterisk syn på omvärlden än de paranoida amerikanerna, de ligger närmare europas synsätt och ser inte fiender i varenda gathörn. Sverige kan aldrig rusta försvaret så det kan stå emot en attack. Vi kunde, när försvaret var som störst och mest effektivt, stå emot i ungefär tre dagar. Kruxet var att det skulle ta minst sex veckor att mobilisera. Det ryska hotet är en myt och den svenska militärens kraft är också en myt. Däremot är det bra att rensa upp bland alla stamanställda officerare som lyfter lön men inget finger utan bara kostar pengar och super ner sig på arbetsplatsen. Dra undan 20 miljarder och lägg på vettiga saker!!!

 35. wertigon Says:

  Kenneth: Den ryska björnen kanske inte morrar just nu, men det fanns en tid då Sverige nästan blev en del av Ryssland. Om jag inte missminner mig så var det i början på 1800-talet när vi förlorade Finland, som Ryssarna belägrade Stockholm. Hade den belägringen lyckats så hade Sverige blivit en del av det ryska imperiet. Så att påstå att den aldrig har morrat är direkt felaktigt, men i dagens läge är Sverige alldeles för obetydligt för att kunna göra ngt mot Ryssen ändå…

 36. cavalcare Says:

  Det var inte den ryske björnen som etablerade en muslimsk stat i Europas mitt? Som Vaktpost påpekar ovan, var det USA! 80-talet är över mina herrar.

 37. Carl-Axel Evertsson Says:

  Tja, jag har skrivit en liten uppsats om ämnet och har kommit fram till den slutsatsen att en vapenvägrare som försvarsminister är det sämsta man kan ha.
  Dessutom är han som en marionettedocka för regeringschefen.
  Om regeringschefen säger: lägg ner Lv6 och ING2 så lär det inte ta mer än ett år innan han har fått sitt jävla resultat.

  Jag ska ryckain augusti -09 som Radiolänkman i Halmstad, och kommer att göra allt inom min medborgar makt och rätt för att se till att Svenska försvaret inte försvinner in i det okända.

  Om någon knackar på hemma hos mig och ber mig vara med och störta regeringen med vapenvåld så gör jag det.
  Inte mot betalning utan med egen vilja.

  Det är i situationer som denna som jag känner en viss känsla för ostolthet över att tillhöra Svearike.
  En föredetta stormakt i ett litet Europa.

 38. Korpral_johansson Says:

  Mer pengar åt hemvärnet,det är vi som kommer att hålla i flaggan vid inbördeskriget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: