Nu är den internationella mansdagen lanserad!

Idag skrev jag en debattartikel i Expressen. Där  ger jag exempel på mansfientliga attityder i Sverige, hos det politiska etablissemanget och media. Visste du till exempel att män är portförbjudna vissa tider från det kommunala badhuset i Njurunda (Sundsvall)? Hur skulle det tas emot om kvinnor portades från ett kommunalt badhus vissa tider?

I debattartikeln proklamerar jag också lanserandet av den internationella mansdagen, som ska infalla den 8 september varje år! Som en symbolisk åtgärd för att börja synliggöra de nedtystade svårigheterna för män i dagens samhälle.

För övrigt rekommenderar jag som vanligt den utmärkta bloggen Genusperspektiv för den som vill sätta sig in mer i detta ämne. Och här finns min bok Mansförtryck och kvinnovälde.

28 svar to “Nu är den internationella mansdagen lanserad!”

 1. Anna Says:

  varför valde du just 8 september för denna mansdagen?

 2. vmm Says:

  Jag tänker inte fira någon mansdag. Kvinnodagen ska avskaffas för vi ska inte ha ”könsdagar”. Att införa någon slags mansdag för att uppnå ”balans” är helt fel väg att gå, tycker jag.

 3. Per Says:

  kan det bero på 8 mars? exakt sex månader efteråt, på dagen..

  ett mycket bra initiativ. en mansdag behövs definitivt för att lyfta fram och synliggöra mansfrågor av olika slag. det är bara att sätta igång och organisera den tycker jag.

  go pär – du gör helt rätt!

 4. Klas Mattsson Says:

  Jag anser att det är helt rätt att ha en kvinnodag, liksom att det är helt rätt att ha en mansdag.
  Då kan man ta en dag till att lägga fokus på det ena könets problem under en hel dag, det kan få ut idéer till många människor.

 5. Per Says:

  en sån dag skulle kunna ge en massa energi till folk som är intresserade av frågorna och sätta eld i häcken på våra lagstiftare. och vara en välbehövlig motvikt till den ensidiga fokuseringen kring kvinnor och deras problem.

  snacket om att 364 dagar om året tillhör männen stämmer inte, därför vore denna dag så viktig.

 6. Anonym Says:

  http://sundsvall.se/badidrottochfritid/bad/inomhusbad/njurundahallen.4.2a466dfb10b1351add28000697.html

  Trodde inte det var sant, men se , jag hade fel

 7. VEB Says:

  Utmärkt förslag. Alla ni som tror att Sverige är jämställt eller förtrycker kvinnor prova att jämföra den respons Ströms förslag får (kommer att få) med den respons den kvinnliga motsvarigheten fått. Det enklaste sättet att få förtrycka män är att inbilla omvärlden det är förtryckarna själva som är de förtryckta. Nu är det bara att vänta på att få se ”Lace Curtain” i effekt.

 8. vmm Says:

  Det finns flera fjantkommuner som har ”Män är inte välkomna” i reglerna. Timrå kommun, tex:

  http://www.timra.se/templates/Page.aspx?id=2382&epslanguage=EN

 9. Tellus Says:

  En mycket bra artikel, Per S. Tack! =)

  VEB skrev: ”Nu är det bara att vänta på att få se “Lace Curtain” i effekt.”

  Lace Curtain i effekt?

 10. Anna S Says:

  Ärligt, förstår ni verkligen inte varför det finns ”kvinnotid” på badhusen?

  Har ni hört talas om att det finns kvinnor från andra kulturer som inte kan/får bada om det finns män i lokalen. Ska dessa kvinnor inte få bada?

 11. Anna S Says:

  OOps! Jag gjorde rätt inlägg fast på fel inlägg.

  En mansdag låter väl bra!

 12. Barapenisar ett bättre alternativ « STI Says:

  […] och torg. Sedan kan vi och barabröst tvinga fram en nudistorienterad lagstiftning. Tacka vet jag Mansdagen. Blogged with the Flock […]

 13. Erik4 Says:

  Tyvärr kommer responsen inte att bli som om det vore kvinnors problem.
  Har varit med i den svenska sandlådan för länge för att önsketänka nåt.
  Det är och kommer att vara så trist som Pär beskrev när han mötte riksdagledamöterna. Det som ruckar lite åt gången, det är bara när feminister gör urgrova självmål (grova gör inget alls) typ män är djur.
  Då fick feminismen en liten knuff, fast pytteliten, ta ett besök i riksdagen och kolla ”temperaturen”, den ändras bara en tiondel åt gången, det p/k är fortfarande att värna om kvinnor enbart, barn och de utsatta grupperna, vilket tyvärr är alla utom gruppen män.

  Sen det där med en kvinnotid på bad, kommer bara vi att skämma ut oss, tyvärr, det blir ett billigt frispel till motståndare att förlöjliga, så fult fungerar spelet, om inte så osynliggörs frågan.
  När jag bodde i Tyskland så i kurorterna så är det inget ovanligt att några få timmar en torsdag eller så, det är ”nur Frauen”. Inte många som yvs över det, det är som Anna S sa, finns olika skäl till det.
  Ja den som vill spilla krut på sånt, kommer inte att få större repsons bland svenssons, tror jag. Och faktiskt hur okunnig man kan tycka svenssons är i frågorna, så när en politisk förändring skall till stånd, ja det är då den kritiska massan av svenssons kommit på tåget.
  Och det tar lång tid, tänk att svenssons indoktrinerats i denna statsfeminsm i ca 20-30 år, så att ”män är djur” affären ja det vänder ingen Ålandsfärja, kanske ruckar den några grader.

  Sen, vissa radikalfeminister vill att vi som män skall göra dumma kommentarer, då kan de påvisa att vi verkligen är dumma.
  Om de säger samma sak, ja det liksom tas med en gäspning av ”auditoriet”, orättvist, javisst, men så fungerar dagens debatt.

 14. VEB Says:

  Tellus:

  Ja ”Lace Curtain” feministiska kvinnor vid strategiska nyckelpositioner i massmedia som kan dämpa all information som är feministkritisk eller manspositiv. Du förstår kvinnor är största målgruppen för både TV och Böcker idag så förlag och produktionsbolag vågar ingenting som kan uppfattas som stötande av elitfeministerna. Exempelvis Pär Ströms bok är ju inte utgiven, medan den genusvänliga sörja som mötte honom i debatt fanns i alla bokhandlar vid samma tidpunkt.

 15. VEB Says:

  ”Ärligt, förstår ni verkligen inte varför det finns “kvinnotid” på badhusen?”

  Jodå, för att de två mest förtryckta grupperna i Sverige är a) Svenskar och b) Män så allt som anpassas att inte passa de grupperna är såklart toppen.

  ”Har ni hört talas om att det finns kvinnor från andra kulturer som inte kan/får bada om det finns män i lokalen.”

  Enligt vems lag/regel får de inte bada om det finns män i lokalen?

  ”Ska dessa kvinnor inte få bada?”

  Skall dessa kvinnor inte få bada med män i Sverige för att det finns kvinnoförtryck som hindrar dem i deras hemland? Lustigt, så snart svarta människor förtrycker kvinnor så tycker feminister det är ok verkar det som.

  Det är inte tolerans att vara tolerant mot intolerans, det är bara fegt.

 16. Mannen Says:

  VEB skrev: ”Skall dessa kvinnor inte få bada med män i Sverige för att det finns kvinnoförtryck som hindrar dem i deras hemland? Lustigt, så snart svarta människor förtrycker kvinnor så tycker feminister det är ok verkar det som.

  Det är inte tolerans att vara tolerant mot intolerans, det är bara fegt.”

  Se artikel av Gudrun Schyman:
  http://www.expressen.se/debatt/1.1096547/varfor-skulle-svenskar-vara-mer-jamstallda
  och bra replik av Maria Hagberg, (aktiv i feministiskt initiativ):
  http://www.expressen.se/debatt/1.1097876/schyman-och-sa-kallade-feminister-borde

  Maria har tidigare skrivit om att bada:
  http://www.aftonbladet.se/debatt/article1595864.ab

 17. Per Says:

  Lite mer manshat, eller pojkhat:

  http://www.expressen.se/kronikorer/lindaskugge/1.1103178/linda-skugge-det-knyter-sig-i-hjartat-nar-jag-tanker-pa-bebispojkarna

 18. Elvira Says:

  Naturligtvis ska det finnas en internationell mansdag. Rätt ska vara rätt. Varför inte även införa en internationell mensdag.

 19. vmm Says:

  Elvira:

  ”Varför inte även införa en internationell mensdag.”

  Kvinnor har väl mens en gång i månaden och inte en gång per år, om jag inte är helt felunderrättad.

 20. Elvira Says:

  vmm:

  Kvinnor är väl kvinnor hela året om jag inte är felunderrättad.

 21. vmm Says:

  Elvira:

  ”Kvinnor är väl kvinnor hela året om jag inte är felunderrättad.”

  Jag ska kolla med mina källor. Vänta.

 22. vmm Says:

  Elvira:

  Jo, mina källor bekräftar nu att kvinnor är kvinnor hela tiden.

 23. vakt Says:

  Elvira:

  Nu var det mensdag det handlade om och inte kvinnodag, tänk lite längre än näsan räcker är du snäll 😉

 24. ubbe Says:

  Det är meningslöst att införa en mansdag. Den kommer säkerligen att inmutas av androgyna och ur genusperspektiv godkända män. Vi behöve iställe bli av med alla de symboldagar som skapar konflikter i samhället.

 25. Varför finns inte internationella mansdagen? « trollhare Says:

  […] Jag kan tänka mig en massa intressanta saker att diskutera och belysa. Kända antifeministen Per Ström är inne på samma idé; för ett år sedan lanserade han 8 september som den internationella […]

 26. sIE Says:

  Oh va bra det skulle vara med en internationell mansdag! Tex alla caféer kunde fira detta genom att endast släppa in män den dagen. Så hade även män kunnat sitta på caféet och åtnjuta kaffe utan dessa hönshjärnor som kacklar högljutt åtminstone en dag per år.

 27. Olle Says:

  Det finns väl redan en internationell mansdag – den 19 november! http://sv.wikipedia.org/wiki/Internationella_mansdagen

 28. www.chakakhan.com Says:

  What I realized is many of the things on the list weren’t that far of a stretch, and I could live many of them NOW, if I made a few changes. The Last Starfighter and Tron are probably the two biggest examples. In regards to quitting not always meaning failure, I think you’re right.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: