Vi har en flagga på dig, sa supermakten till Evert

Eftersom jag ger ut nyhetsbrevet Big Brother Bulletin om övervakningssamhället får jag en del reaktioner från människor runt om i Sverige om vad de råkat ut för. Nedanstående mejl kom häromdagen. Det är lite creepy. Avsändarens rädsla för repressalier gör att jag har bytt ut hans namn och bostadsort. Här kommer mejlet:

—————-

Jag heter Evert och jobbar som industridesigner i Karlstad. Jag har precis gått klart min utbildning med undantag för exjobbet. Jag har kontakt med ett amerikanskt företag som gör dykutrustning, och vi har diskuterat möjligheten för mig att komma över till USA och göra mitt exjobb / kombinera praktik hos dem.

Jag var i kontakt med amerikanska ambassaden för att höra mig för kring vilka möjligheter till visum jag har. Det finns två sorters grundläggande visum: Business och Tourist. Sen finns det ett otal speciella visum för studenter, temporära arbetstillstånd och mellanting.

Jag fick prata med en barsk person som informerade mig om att jag definitivt inte kuna åka på ett businessvisum om jag på något sätt skulle engagera mig i arbete. Han hänvisade istället till ett temporärt arbetstillstånd och sa att han kunde eposta mig information om hur jag sökte ett sådant. När jag påpekade att det här på ett sätt var en del i min utbildning och kunde ses som praktik så fanns även ett annat visum som kunde passa. Han skulle maila information om hur jag sökte båda. Sen gick dialogen såhär:

[tjänstemannen] – Ok, Evert Evertsson, vilken epostadress ska jag skicka till?
[jag] – Ehm, hur vet du vad jag heter, det har jag inte sagt till dig?
[tjänstemannen] – Vi har en nummerpresentatör.

Läskigt redan här, eller hur? Känner du till den sortens nummerpresentörer med direkt information med för och efternamn?

Någon minut senare damp det ner ett epost med följande:

Dear Sir,

Please do not feel tempted to go on a B-1 business visa, as you now have a small flag in the system, unfair as it might seem. Please follow the instructions on

http://www.usemb.se/consulate/tempwork.html
http://www.usemb.se/consulate/practica.html

Please see our web site for information on how to apply for a visa.

Nonimmigrant Visa Unit
Embassy of the United States of America
Dag Hammarskjölds Väg 31
SE-115 89 Stockholm Sweden
Fax +46 8 660 58 79

Anledningen till varför jag fått en ”small flag” i deras system, och vad det innebär, fick jag aldrig reda på. Jag ringer ju inte gärna tillbaka och frågar, med överhängande risk att den uppgraderas till någon större variant av flagga.

Som svensk drar jag mig inte direkt för att ringa en myndighet och fråga om hur jag ska göra för att det ska bli rätt. Nästa gång jag ringer amerikanska ambassaden däremot, så blir det ifrån skyddat nummer, det vill jag lova.

——————–

Så långt Everts mejl. I ett senare mejl skrev han till mig att orsaken till att han fick en ”flagga” i USA:s system skulle kunna vara att han frågade om två sorters visum, vilket enligt en person Evert talat med tydligen ska vara suspekt. För övrigt, om du trycker #31# innan du slår ditt telefonnummer får du temporärt skyddat nummer (om denna funktion nu biter på den amerikanska ambassadens teknik…). Du kan här anmäla dig för gratis abonnemang på mitt nyhetsbrev Big Brother Bulletin, som skriver om sådana här saker. Där finns också arkiv med tidigare nummer.

7 svar to “Vi har en flagga på dig, sa supermakten till Evert”

 1. populisten Says:

  Och vad lär man sig då av denna historia? Jo att man ska fuska! Hade Evert bara satt sig på planet till USA, kryssat i rätt rutor i det gröna visumkortet (t.ex. intygat att han inte varit delaktig i Nazitysklands krigsförbrytelser) och kallat sig turist i gränskontrollen så hade han inte mött det minsta problem. Om hans exjobb dragit ut på tiden så att visat inte skulle räcka så hade han i värsta fall varit tvungen att ta en tripp hem emellan för att få ett nytt, men då kunde han ju kunnat passa på att hälsa på släkten också. Evert kunde fått tipset från första bästa tjej på krogen förutsatt att hon varit au pair i USA.

  Ibland undrar jag om de som beslutar om all denna övervakning är totalt imbecilla eftersom det är så uppenbart att den bara fångar lite smånaiva ofarliga stackare med helt rent samvete.

  För övrigt krävs det väl inte mycket till teknik för att få fram en nummerpresentatör som ger abbnonentens namn. Har man en datoriserad växel så kan det ju knappast vara svårt att koppla ihop nummeruppgiften med eniro.se. Det kan ju till och med vara så enkelt att den bryske ambasadtjänstemannen hade internet och flinka fingrar.

  Svenskar är iofs ganska naiva vid myndighetskontakter. Jag skulle aldrig drömma om att uppge mitt namn till en svensk myndighet förren det verkligen behövs.

 2. Tindra-Annette Broström Says:

  Brr.. skrämmande..tack för info. Bra att veta!

 3. vmm Says:

  Är det bara jag som nästan blir full-i-skratt av frågorna man får på dom här formulären som delas ut på flygningarna till länder som USA (men massor av andra länder också)?

  ”Avser du att begå brott under din vistelse i landet? (ja eller nej)”

  Den där frågan, formulerad i olika varianter, ingår ofta i dom här formulären och vad f-n är det för fråga!? Den som inte avser att begå brott i landet dit den reser kryssar såklart nej, och den som verkligen avser att begå brott i landet dit den reser kryssar väl också nej!!?

  Visa mig en enda person som reser till ett land och som avser att begå ett brott där som kryssat i JA i rutan för ”Avser du att begå brott under din vistelse i landet?”. Visa mig en enda.

 4. Björn Says:

  Mycket skrämmande.

  vmm: Du har rätt. Jag kan ju förstås inte låta bli att fundera vad som skulle hända om jag kryssade ‘ja’. Ett fall för Janne Josefsson?

 5. populisten Says:

  Ligger det inte någon juridisk spetsfundighet bakom de där frågorna om man tänker begå brott? Man kan ju t.ex. tänka sig att det ger skäl till utvisning (vilket kanske inte brottet i sig skulle gjort).

 6. Björn Says:

  Du menar, att om man på pappret bedyrat att man inte tänker begå brott, men ändå gör det, så har man ju gjort sig skyldig till två saker:

  1. Brottet i sig
  2. Man har ljugit om sina intentioner

  ?

 7. populisten Says:

  Ja precis. Om man ljugit vid visumansökan så är det antagligen ett rätt uppenbart skäl till utvisning samt en extremt försvårande omständighet vid en senare ansökan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: