Kvinnlig SVT-profil slår Janne Josefsson – utan reaktion

Aftonbladet rapporterar, med bild och allt, hur Anne Lundberg i SVT:s talangprogram ”TV-stjärnan” slår Janne Josefsson i ansiktet. Hon örfilar honom efter att de blivit oeniga om vilken deltagare som skulle bort ur tävlingen. ”Jag är rätt fysisk av mig”, säger Anne i en kommentar. Janne slog inte tillbaka, han bara tog sig om den ömma kinden.

Det hela har inte lett till några reaktioner. En kvinna får nämligen slå en man. Tänk dig vad som skulle ha hänt om rollerna varit omvända. Tänk om Janne Josefsson slagit en kvinnlig jurymedlem i ansiktet och sedan avfärdat det hela med kommentaren ”Jag är rätt fysisk av mig”. Det hade blivit storm i media och Janne Josefsson hade omedelbart åkt ut från SVT för gott.

Det finns visst någonting som kallas jämställdhet som många talar om…

För övrigt, missa inte den suveräna bloggen Genusperspektiv! Här finns boken Mansförtryck och kvinnovälde för gratis nedladdning/beställning.

41 svar to “Kvinnlig SVT-profil slår Janne Josefsson – utan reaktion”

 1. Anonym Says:

  Det blir det en fällande dom på detta i tingsrätten om polisanmälan görs.

  Någon som har lust att slänga iväg en polisanmälan?

 2. Access Says:

  Pär, du kommer säkert få kommentarer om hur bakåtsträvande, okunnig och kvinnoföraktande du är, på grund av detta inlägg.

 3. Magnus Says:

  En mycket bra reflektion!

  Reagerade mot detta även jag, då denna misshandel i media mer presenterades som underhållning än som våld.

  Hade situationen varit den omvända, hade reaktionerna blivit kraftiga. Precis som nämns så hade Josefsson fått packa väskan och lämna SVT omgående. Detta är jämställdhet på kvinnors villkor.

  En annan sak jag reagerade över var att Anne slog fört. När undersökningar visar att kvinnor oftast slår först inom husets väggar, så avfärdas undersökningarna som nonsens. Men händelsen i TV är ett bra exempel som styrker de undersökningar som finns – nämligen att kvinnor oftast slår först.

  Att kvinnor misshandlar män är betydligt vanligare än vad man kan tro. Många män vill dock inte göra någon anmälan då de känner skam över att ha misshandlats av en kvinna.
  Ord som svag, utsatt och hjälplös är ofta inte synonymt med den bild män ofta har av sig själva, varav många män aldrig ser sig som offer, vilket även det resulterar i uteblivna polisanmälningar.

 4. ola Says:

  ”Det hade blivit storm i media”. Vem är det nu som skriver om detta, som du själv refererar till, inte är det väl just media? Visst 17 reagerar folk på detta, även om du inte tror det.

  Sen tror jag förvisso att kraften i slaget inte hade varit detsamma om Janne klppat till henne istället och det måste väl vara upp till den som blir utsatt att bedömma om detta är allvarligt nog att att göra polisgrej av eller ej.

 5. VEB Says:

  Att begripa reaktionen på detta görs lättast genom följande exempel:
  Irakier dödar 50 oskyldiga irakier, minimal artikel.
  USA-trupper dödar 5 oskyldiga irakier, STOR artikel. USA anses ha makten, när de gör saker är det HEMSKT HEEEEEEMSKT! Irakier anses inte ha makten, när de gör saker är det väntat och bara ett uttryck för hur förtryckta de stackarna är. De försöker bara få respons de små liven.

  ”Första tanken är att kvinnan blivit så förbannad att orden inte räcker till, och då slår hon, säger han”

  http://www.aftonbladet.se/kvinna/article162354.ab

 6. Anonym Says:

  En annan variant av mansmisshandel

  http://www.liveleak.com/view?i=a4c_1183074655

 7. Elias Says:

  Var det inte så att en pastor i USA annordnade en mässa med texten ”det är ok att skjuta negrer” under tidigt 1900 tal när staternas rasism var som störst? Detta var svaret efter att flera poliser skjöt afroamerikaner i staterna utan att hamna i rättegång.

  Är vi påväg åt samma håll här i Sverige?

  Kommer det gå så långt att en man ställa sig upp på stora torget och kör Martin Luther Kings berömda tal, fast istället för ”vita och svarta barn leker med varandra hand i hand” så säger han ”kvinnor och män lever med varandra hand i hand”??

 8. Erik4 Says:

  Jag läste nånstans att bögar som slår sin partner, så skylldes det (av queerforskare tror jag) på att en bög som slår är förtryckt/känner sig förtryckt av patriarkatet och därför slår han. Och i och med detta är i princip förlåten.

 9. Access Says:

  Erik4: Nej, så var det inte.

  Det var misshandel i lesbiska förhållanden som bortförklarades med att den kvinna som slog hade tagit på sig en manlig könsroll.

  Blanda inte in oss bögar i det där.

 10. Erik4 Says:

  Anonym,
  Trots att de homosexuella männen misshandlar varandra mer än vad heterosexuella män misshandlar sina kvinnor, måste bögarna ha en speciallag för att slippa ”bögknackningen”. Bögarna misshandlar varandra och skyller våldet på att deras sexualitet anses som ful och straffar varandra genom att slå. Undrar om någon bög någonsin åkt fast för våld under den rubriceringen, eller är det bara heterosexuella som kan straffas för sin homofobi.
  Det är onekligen fånigt om bögarna misshandlar varandra av samma anledning som heterosexuella män misshandlar bögar och ändå döms det olika.

 11. Mia Says:

  Om Janne Josefsson hade slagit en kvinnlig jurymedlem så hade hon fått åka in på akuten med utslagna tänder och krossad läpp, kanske ett brutet käkben och definitivt en hjärnskakning.

  Det är en stor skillnad där och den kan inte förnekas. Det är jämförbart med om kvinnan hade slagit ett litet barn. Och då hade alla reagerat kan jag lova.

  Jag menar inte att det är mer rätt för en kvinna att slåss. Ingen ska slåss.

 12. Nisse Says:

  Folk har blivit indoktrinerade av media och populärkultur att betrakta kvinnors våld som något mindre allvarligt än mäns. I teve-serier och filmer har kvinnors våld en stereotyp och posititv (!) funktion. Jag minns särskilt två fall:

  1. Ally McBeal: Cage har en flickvän, och ska träffa henne och Fish på en pub. Fish och flickvännen är där före och Fish säger felaktigt att Cage varit otrogen. När Cage kommer får han – utan ett ord – en rak höger med full kraft i ansiktet från flickvännen. Scenen ändras till kontoret dagen därpå.
  Cage kommer med en riktigt stor blåtira och urskuldar sig inför flickvännen, som dagen före utsatte honom för ett överfall och grov misshandel.

  2. Entrapment: Sean Connery och Catherine Zeta-Jones är gentlemannatjuvar och samarbetande konkurrenter. Connery har lurat iväg Zeta till ett möte med en kund med en tom väska, som hon trodde innehäll pengar. När Zeta kommer tillbaka till deras gömställe angriper hon honom bakifrån och slår metallväskan i huvudet och ryggen på honom och fortsätter sedan misshandla honom. Connery tar tag i hennes händer och brottar omkull henne. Några sekunder senare kysser de varandra för första gången i filmen och hånglar sedan på golvet.

  Generellt skildras i filmer och liknande kvinnor som misshandlar män som goda varelser som med misshandeln uttrycker starka känslor, engagemang, kärlek till mannen/offret och rättfärdig indignation som ger dem en självklar rätt att misshandla honom.

  Det är den här bilden som unga kvinnor (se ovan) har blivit indoktrinerade med och inbillar sig är en rättvis bild av verkligheten och kvinnors våld i relationer, fastän den är grovt romantiserad, lögnaktig och sexistisk. Det är också mot bakgrund av den bilden som Lundbergs misshandel av Josefsson beskrivs i pressen och det är sannolikt med den bilden i bakhuvudet – att kvinnor har en självklar moralisk rätt att misshandla ”olydiga” män – som Lundberg och andra kvinnor beviljar sig själva rätten att bruka våld.

  Mäns våld mot kvinnor å andra sidan används för att peka ut vem som är ond i en film med enkel (amerikansk) svartvit skildring av moral. – När t. ex. Citizen Kane har blivit bitter, misslyckad och ond bekräftas det av att han också slår sin fru.

  I verkligheten är kvinnors misshandel ingen trevlig upplevelse för de män som utsätts och minst lika skadlig för män som för kvinnor, med tanke på att misshandlade män ofta är rättslösa särskilt i feminismens Sverige.

  De naiva kvinnor som ursäktar kvinnors våld genom inbillningen att kvinnor bara örfilar och män – alla män – alltid slår med full kraft och är ute efter att döda, borde läsa på lite bättre innan de vädrar sina fördomar.

  Om hur populärkultur används för att sprida förakt för män, kan man läsa i boken Spreading Misandry: The Teaching of Contempt for Men in Popular Culture. Särskilt rekommenderas kapitlet med en oerhört övertygande och skrämmande genomgång av likheterna mellan dagens feministiska ideologi och praktik och d:o under nazismen och andra totalitära rörelser.
  Även inom dessa överdrev man helt godtyckligt den ena gruppens brott medan man ursäktade och förminskade den andras.

 13. Erik4 Says:

  Det argument Mia kommer med börjar bli ”obscolete” (utgående).
  Skadorna av kvinnligt våld är och kan vara lika som för män alltså dödligt,
  den svagare muskelstyrkan kvinnor i regel har, kompenserar de med att ha ett tillhygge.
  Om man får en brödkniv i magen/levern eller en yxa u bakhuvudet så spelar det sällan nån roll om det är en kvinna eller man som hållt i handtaget.
  Eller tror du det blir ett ”mjukare ” ärr i levern om en kvinna håller i förskäraren?

 14. Artikel 19 Says:

  ”Aftonbladet rapporterar, med bild och allt, hur Anne Lundberg i SVT:s talangprogram “TV-stjärnan” slår Janne Josefsson i ansiktet. Hon örfilar honom efter att de blivit oeniga om vilken deltagare som skulle bort ur tävlingen.”

  En misshandel torde utgöra allmänt åtal. En åklagare måste iscensätta en utredning med anledning av en misshandel. Sveriges åklagare, vakna!

 15. VEB Says:

  Det är detta som är så komiskt med feministisk debatt. När det handlar om män som slår kvinnor så har kvinnor enligt feminster samma muskulatur som femåringar och klarar ingenting, när däremot vi diskuterar kvinnliga brandmän, poliser och liknande arbetsprestationer så finns enligt feminister inga avgörande fysiska skillnader alls. Feminister är fysiska relativister, huruvida det finns skillnader mellan män och kvinnor är beroende av en enda faktor, huruvida det går att tjäna på dem om de finns.

 16. Anonym Says:

  VEB:

  ”när däremot vi diskuterar kvinnliga brandmän, poliser och liknande arbetsprestationer så finns enligt feminister inga avgörande fysiska skillnader alls”

  Helt felaktigt påstående av dig. Feminister pekar på att andra faktorer än ren muskelstyrka kan vara väl så viktiga i dessa yrken.

 17. Erik4 Says:

  Helt felaktigt påstående av dig Anonym, feminister vill även att de fysiska
  kraven skall ”könsanpassas” (=sänkas).

  Så var det även när killar hade bättre resultat på högskoleproven, krav ställdes och de ”könsanpassades” till de förfördelades del (kvinnor).

  Idag vet skolverket, läskunningfeminister och politiker att pojkar dels har sämre reultat på de centralaproven (inget tal om könsanpassning här inte utan bara killars egen förskyllan), dels det FAKTUM att studieupplägget i grundskolan är anpassat till flickor och inte hänsyn (alls) tagit till pojkars
  pubertet. Återigen här görs inget.
  Och här kommer Vebs tes in, att vissa saker skall ändras bara när det är till kvinnors nackdel, och inte ändras om det bara är till mäns nackdel.
  I såna sammanhang brukar man hänvisa bla. till barns bästa o c/o.
  Men de som inte tagit av sig de feministiska skygglapparna fattat.
  Ibland skygglappar ibland ansisktsduk ”kill him” kill him” i Life of Brian(förtäckta feminister)…

 18. VEB Says:

  Anonym

  ”Helt felaktigt påstående av dig. Feminister pekar på att andra faktorer än ren muskelstyrka kan vara väl så viktiga i dessa yrken.”

  Inbillar du dig det enda som krävs för att bli brandman att vara stark? Vad lever du på för planet egentligen? Det krävs en mängd egenskaper för att bli brandman och av de få som uppfyller kraven väljer man av rätt uppenbara (för alla tänkande människor) orsaker de fysiskt starkaste fast som redan uppfyller alla andra krav.

  Det finns liksom inget som säger den som är fysiskt stark automatiskt är mindre smart. Tror du på det rättvisetramset fick du nog din uppfostran från hollywoodfilmer. Där det närmast är en naturlag att exempelvis starka personer är väldigt korkade och sämre lämpade på andra saker.

 19. Erik4 Says:

  Anonym har tydligen missat i tidigare brandmannadebatten.
  Det landar till slut på att kunna få återväxt till rökdykarna, alltså i mångt och mycket fysik, syreupptagningsförmåga.
  Denna studie ger då mer än genusivrarnas dimriåer i media.
  Här är ett projekt för att test kvinnliga aspiranter.

  Klicka för att komma åt kvinnor_som_brandman.pdf

 20. vmm Says:

  Jag tror reaktionerna i media hade blivit väldigt annorlunda om Janne hade gett henne en precis lika hård örfil. Jag tror inte han kunnat ha kvar sitt jobb, faktiskt. Tänk er den interna kritiken inom SVT… tänk er spaltkilometrarna av ilskna debattartiklar…

 21. Anna S Says:

  ”Där orden tar slut, tar nävarna vid” som någon uttryck det. Självklart ska det inte vara acceptabelt att en kvinna slår en man (eller någon annan heller för den delen), som i fallet Pär Ström tar upp.

  Jag hoppas att det kommer seriös forskning kring kvinnors våld mot män snart.

 22. Artikel 19 Says:

  Jag skickade ett mail till Polismyndigheten i Stockholms län och City åklagarkammare i Stockholm och frågade vilken åtgärd respektive myndighet avsåg vidta med anledning av Lundbergs misstänkta misshandel av Josefsson. Läs mitt mail på min blogg, Artikel 19.

  Artikel 19, Angående Lundbergs misshandel av Josefsson i SVT:
  http://artikel19.blogspot.com/2008/03/angende-lundbergs-misshandel-av.html

 23. Erik Says:

  Haha. Du vet att hela din ”maskulinism” är en liten del av feminism va?

  Jag har läst kurser med feministisk inriktning, som tar upp precis samma poänger som din bok. Feminism handlar om jämställdhet, hur mycket vilsna stackare än vill döma det efter namnet.

  Jag tycker lite synd om dig.

  Du är dock underhållande, när du tolkar dina egna misstolkningar som banbrytande nya perspektiv!

 24. VEB Says:

  Erik:

  ”Jag har läst kurser med feministisk inriktning, som tar upp precis samma poänger som din bok. Feminism handlar om jämställdhet, hur mycket vilsna stackare än vill döma det efter namnet.”

  Den som är vilsen stackare är du. I feministiska kurser får du ungefär samma situation som om grundskoleelever får sätta betyg på sig själva. De är jämställda för att feministerna som håller kurserna är de som själva bestämmer vad ordet jämställdhet innebär. Ungefär på samma sätt som de tyckte sexism var diskriminering av kvinnor. Vilket i sig är en sexistisk definition.

 25. Tommy Says:

  Att kvinnor slår män förkommer dagligen och det utan att varken offret eller andra bryr sig om det.

  Om mannen anmäler så åker han säkerligen dit själv och det eftersom att hon (enligt lagens mening) troligen hade anledning till sitt handlande.

  Sorry men så är det!

 26. Erik4 Says:

  Veb och andra, hoppas ni inte blandar ihop mej Erik4,
  med den där ”Erik” som tycks vara en sån där genustvättad stackare.

  Dylikar fanns inom ”Manligt nätverk” numer heter de män för jämställdhet.
  Inget ont om vissa bla de från rädda Barnen etc.
  Men de som var en sämre kopia av velourmannen på 70 talet vissa hade kanske nån flickvän som jobbade inom kvinnojourer eller så, de var så hjärntvättade att de inte för sitt liv kunde se omvända orättvisor utan tog sina flickvänners (ibland radikalfeministiska inslag) ”sanningar” rätt av.
  Sen det ”Erik” inte fattat, är att definitionen av jämställdhet inte alls är i paritet med verkligheten dess praktiska utövning, den sk. svenska statsfeminismen.
  Jag avslutar med ett citat ”Erik” skrev, vilket jag instämmer med:
  ”Jag tycker lite synd om dig.”

 27. Rekryteraren Says:

  Erik !
  Det finns lediga jobb som ”Gränsvakter”. Kan du tänka dig det?

 28. VEB Says:

  Erik4:

  Ingen risk, det hade inte spelat nån roll om så ni bägge kallade er Erik det hade ändå märkts vem som var du och vem som var Erik eller ”Anonym” som troligen är samma genustvättade riddarwannabeekille som skall rädda de stackars flickorna från alla onda män som vill… vill… vill… UTNYTTJA dem. Killar som ”Erik” är så pinsamt hjärntvättade man undrar om det inte finns lagar mot att sabba en persons förmåga till tänkande så illa. Han tror på allvar att kvinnor är goda och män onda och han vill vara på den goda sidan så han sitter och läser genuskurser – utan att fatta att genuskursernas definition gör både män och kvinnor till de onda och per definition alltså motarbetar kvinnor lika mycket som män.

 29. Anonym Says:

  VEB:

  Du verkar vara totalt hjärntvättad själv – fast med ett annat tvättmedel.

 30. VEB Says:

  Anonym:

  Eftersom du är uppenbart genustvättad så är det inte konstigt du tycker jag verkar hjärntvättad när jag går emot den enda tillåtna åsikten i din sekt. Skillnaden mellan hjärntvättade och vanliga människor är inte som du verkar tro att de hjärntvättade har impopulär åsikt. Skillnaden är att hjärntvättade personer hänvisar till saker som inte existerar men som de tror existerar med hänvisning till att det finns fler som tror på dem.

 31. Anonym Says:

  VEB:

  Och, du är mansgristvättad och verkar inte kunna ta in några andra åsikter. Hjärntvättade personer som du hänvisar till saker som inte existerar, men som du tror existerar. Där är vi överens.

 32. VEB Says:

  Anonym:

  Ifall du inte fattat det så finns det ingen specifik innebörd på ordet mansgris. Att kalla någon det utan att specificera vad man menar är alltså helt meningslöst. Genusvetenskap däremot har en specifik innebörd, att beskriva någon på det sättet säger en hel del om den personen. Ditt påstående att jag hänvisar till saker som inte existerar är helt poänglöst för du lyckas inte komma med ett enda exempel på att påståendet är sant. Då jag är den enda av oss som kommer med argument och motivationer kan du påstå precis vad som helst. Inklusive att du har vingar och kan flyga, utan motivering är det inget som hindrar dig.

 33. Anonym Says:

  VEB:

  Du är väl har tidigare påstått att kvinnor enbart väljer män för pengar!?

  Läs mer i SVD om hur kvinnor väljer sina män:

  http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/artikel_1012461.svd

 34. Tobias Struck Says:

  Mia. Janne Josefsson är inte Hulken. Naturligtvis kunde han ha lappat till med ungefär samma kraft, det är ju en fråga om avvägning. Hade det varit OK då? Nej. Och det är inte heller OK att en kvinna ger en man en örfil.

  Jag gör gärna en polisanmälan. Men jag tror att Janne måste anmäla detta själv för att åklagaren skall få väcka åtal. Misshandeln är ju inte grov. Eller har jag fel? Polisens anmälan enbart räcker inte vid ringa brott. Men om vi går samman några stycken och anmäler som privatpersoner kanske det går. Dock tror jag att straffet blir milt, med tanke på att Janne säkert slickar i sig skiten, trots sitt rykte som medborgarrättskämpe. Sin egen rätt viftar han säkert gärna undan, bara han får spela ”manlig”.

  Vem är med på en gemensam polisanmälan?

 35. Artikel 19 Says:

  Jag ska återkomma med information angående mitt mail till City åklagarkammare i Stockholm. En misshandel torde utgöra allmänt åtal, dvs en åklagare kan välja att göra en anmälan utan målsägandes medverkan. Jag ska med spänning följa åklagarens värdering av Lundbergs örfil. Jag fick tidigare ett svarsmail från Polismyndigheten i Stockholms län, se länk.

  Artikel 19, Polismyndigheten angående Lundbergs örfil på Josefsson:
  http://artikel19.blogspot.com/2008/03/polismyndigheten-angende-lundbergs-rfil.html

 36. Tobias Struck Says:

  Ja, återkom gärna med informationen. Jag tar gärna på mig att göra anmälan, om det finns en möjlighet till att allmänt åtal väcks.

 37. Artikel 19 Says:

  City åklagarkammare svarade med tystnad. Jag skickade precis en påminnelse om mitt tidigare mail. Jag ska återkomma med ny information allteftersom.

  Artikel 19, Påminnelse skickad till City åklagarkammare i Stockholm:
  http://artikel19.blogspot.com/2008/04/pminnelse-skickad-till-city.html

 38. Artikel 19 Says:

  Idag fick jag ett svarsmail från City åklagarkammare i Stockholm. Om jag förstod saken så torde Lundberg i skrivande stund vara polisanmäld.

  Artikel 19, Anne Lundberg polisanmäld gällande ringa misshandel av Jan Josefsson?:
  http://artikel19.blogspot.com/2008/04/anne-lundberg-polisanmld-gllande-ringa.html

 39. Tobias Struck Says:

  Artikel 19. Som jag skrev på min blogg uppmanar jag till en gemensam polisanmälan (en person som anmäler blir lätt smutskastad som ”rättshaverist” om utredningen läggs ned eller Anne frikänns, vilket är sannolikt med tanke på att Janne inte står upp för världens misshandlade och säger ifrån).

  Jag föreslår även att vi bloggare som skriver under anmälan till det kontor som handhar området där Anne bor, också sammanträder om ett pressmeddelande och samlar pressen i Stockholm på en restaurang för att prata om varför vi gör vår anmälan.

  Jag föreslår att de bloggare som vill vara undertecknade på polisanmälan skriver sina för- och efternamn, sina e-postadresser och sina bloggars namn här.

  Åklagaren kommer i alla fall att ha bevis så det räcker – i form av filmen.

  För varje pojke och flicka jorden runt som slagits till tystnad – må vi tala.

 40. Jonas Says:

  som vissa av er säger att om janne hade slagit henne så hade skadan blivigt mycket större. men så ni tror att om han bara klappat till henne med en likvärdig örfil som han fick hade det inte gjort något??

 41. natural vitamins Says:

  Somebody essentially help to make seriously posts I
  would state. This is the first time I frequented your
  web page and thus far? I amazed with the research you
  made to create this particular publish incredible. Excellent job!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: