Glöm inte att Kina ockuperat Tibet

Protesterna mot Kinas ockupation i Tibet har de senaste dagarna varit större än på många år. Vi i de västliga demokratierna har en tendens att glömma att den aggressiva och blodsbesudlade diktaturen i Kina sedan mer än 50 år ockuperar ett grannland. När det finns pengar att tjäna genom närvaro på den expansiva kinesiska marknaden står både politiker och storföretagsledare på kö för att fjäska för dessa diktaturens kreatur. Däribland många svenska. Göran Persson sa exempelvis efter ett Kina-besök att han uppskattade den kinesiska ”stabiliteten”. Precis så resonerade säkert många svenska politiker och företagsledare när de på 1930-talet besökte ett betydligt mera näraliggande land som då var på stark uppgång – och som var mycket ”stabilt”.

DN  Exp   AB 

20 svar to “Glöm inte att Kina ockuperat Tibet”

 1. En person Says:

  Det är intressant att du nämner det.
  Om något så är det motsatsen som gäller – hur många i väst är det som verkligen inser i vilket skick landet var när Kina ockuperade? Bara några år efter ockupationen var landet i mycket bättre skick än på mycket, mycket länge.

  Tibet/Kina-konflikten är inte ”de små goda mot de stora onda”. Det finns grått på båda sidor. Glöm inte det.

 2. JQ Zhang Says:

  Okunskapen måste öka (Pär Gustavsson).

 3. Alexander Says:

  Att det är bättre i Tibet nu än någonsin innan är att ta i. Det är bättre för kineserna som bor där. Kina mördar tibetanar och flyttar in folk ifrån Kina. Tibetanerna i landet har det värre nu än någonsin!

 4. Tomas Says:

  Ni borde läsa lite historia. Tibet är inte ockuperat utan tillhört Kina sedan medeltiden. I så fall är Skåne eller hela USA också ockuperat.

  På 1950-talet tog den nya regimen i Peking aktivt kontroll över området under förloppet av ett mindre krig. Detta kunde ha undvikits, men man ska komma ihåg att Tibet tidigare var en av de mest brutala och outvecklade teokratier och feodalstater i världshistorien, mycket värre än dagens Iran t.ex. Munkarna styrde med järnhand och tortyr var vanligt, bl.a. högg man händer och fötter av folk.

  Tibetanerna har definitivt fått det bättre och bättre, särskilt sedan början av 1990-talet. Framförallt välståndsmässigt, men också de kulturella och religiösa friheterna har ökat, i Tibet och i andra delar av Kina. Tibetanerna hade samma friheter som resten av Kina innan dessa upplopp. De har till och med rättigheter som inte han- kineser har, t.ex. omfattas de inte av enbarnspolitiken.

  Tibetanerna har aldrig haft det så bra som nu. Det sker en inflyttning av han- kineser till området, men Tibet har aldrig varit etniskt homogent, sedan medeltiden har tibetaner, han- kineser, uigurer, och andra folk levt sida vid sida. Infrastrukturen har byggts ut och områdets länkats samman med Kina, men detta har varit positivt för Tibets utveckling, och har bl.a. stöd från Tibets ledare i Sverige.

  Den romantiserade bilden av Tibet som väcker så heta känslor i väst är kanske den sista myten från kolonialtiden där västvärldens befolkning fortfarande inte blivit upplyst. Det finns en viktig skillnad från de flesta andra myter om tredje världen folk, i detta fall handlar det inte om rasism för att tryckta ner någon utan istället rasism för att upphöja ett folk till ”ubermensch”: tibetanerna.

  Historien om Tibets bild i väst började med den engelske författaren James Hiltons bok ”Förlorad horisont” (1933), där Tibet beskrivs som ett orört paradis men vänliga och nästan gudomligt goda människor. Historien var en fiktion, men den mytiska romantiserade bilden av Tibet fick fäste inom populärkulturen i väst. Senare har det i första hand varit Hollywood som upprätthållit denna djupt förfalskade bild. Trots att vi lever år 2008 har västvärlden fortfarande inte gjort upp med denna Tibet-bild, och seriösa medier som t.ex. DN verkar inte ha sådana ambitioner heller. Dock tror jag att dessa historiska fakta snart kommer att bryta igenom i debatten. Denna ålderdomliga avgudadyrkan av Tibet och tibetanerna har ingen plats i ett modernt och upplyst samhälle.

  Det är också viktigt att nämna att en majoritet av tibetanerna inte stöder självständighet, inte heller Dalai Lama eller Tibetledaren i Sverige. Självständighet stöds enbart av en våldsam minoritet tibetaner och en djupt okunnig hippie-rörelse i väst.

  Detta är inget försök att rättfärdiga den kinesiska regimens övergrepp i Tibet och på andra platser i Kina. Men debatten om Tibet har ett stort behov av upplysning och införande av stora mängder historiska fakta.

 5. Xiao Lei Says:

  Mycket bra skrivet Tomas.

 6. kurdboy Says:

  jävla kurder

 7. dalia Says:

  Ni borde läsa Tibets historia ordentligt eller följ nyheterna som visar Kinas förtryck mot befolkningen i Tibet.
  Tibet åtnjöt en ställning som var fullständigt oberonde av varje annan nation från år 1912- 1950.ett bevis på detta är rapporten som ”The International Commission of Jurists ” förelade Förenta nationerna och som offentliggjordes och rapporten hade titeln The question of Tibet and the Ruleof Law :
  ” Sedan kineserna år 1912 utdrivits ur landet, kan Tibets ställning med rätta beskrivas såsom ett oberoense se facto ch såsom ovan klarlagts förelihher starka legala skäl att anse att varje form av legal underkastelse under Kina därmed hade upphörts. det hemställes därför att händelserna 1911-1912 måtte få beteckna att Tibet då på nytt framträdande som i alla avseenden suverän stat, de facto och de jure helt oberoende av kinesisk kontroll.” (källa: boken mitt land och mitt folk av Dalai Lama).

  vi måste minnas att det fanns tider då Kina var stark och Tibet var svag och då Kina invaderade Tibet och samtidig om man går länge tillbaka i tiden fanns det tider då Tibet var stark och Kina var svag och då Tibet invanderade Kina.

  det finns ingen somhelst historisk grund för Kinas anspråk på att Tibet skulle utgöra en del av Kina.

  och vi måste minnas att det fanns tider då Tibet var svag och då Kina invanderade Tibet och om man går länge tillbaka i tiden fanns det tider då Tibet var stark och Kina svag och då invanderade Tibet Kina.

 8. Östdanmark Says:

  Tibet är inte mer ockuperat av Kina än skåneland är av Sverige! Att det finns politiska flyktingar och politiska fångar är pga den politik som råder i Kina.

 9. Johanna Karlsson, SSU Gävle Says:

  Dalai Llama förespråkar ett autonomt Tibet, det vill säga, precis som Tibet har varit tills Kina invaderade 1950. Fram till Kinas ockupation lydde Tibet teoretiskt sett under Kina, men var i praktiken en självstyrande autonom region.
  Jag förstår ärligt talat inte hur man kan vara så okänslig för det tibetanksa folkets lidande. Kina har en utomordentlig ockupationstaktik: de bygger bosättningar och ger stora förmåner till de kineser som flyttar in och därmed tränger undan den tibetanska befolkningen. Detta är klassiskt; precis samma taktik som israelerna använder mot palestienerna i Gaza.

  Tibetanernas livsrum inskränks mer och mer och de har i praktiken inga mänskliga rättigheter. De kan bli ivägsläpade av polisen för att ha delat ut pro-tibetanska flygblad, och tibetaner vittnar om att tortyr används som förhörsmetod. I Kina censureras all rapportering från Tibet från utländska medier, så den kinesiska befolkningen har antagligen inte alls en särskilt objektiv bild av situationen i Tibet.

  Det enda exilregeringen i Indien under Dalai Lama begär är att tibetanernas kultur och rätt till självstyre respekteras, och i enlighet med Hans Helighets önskan avstår de allra flesta tibetanska demonstranter från våld när de genomför aktioner.

  Kinas förtryck mot tibetanerna måste stoppas. Tibetaneras kultur måste respekteras. Tibet måste i praktiken återfå det självstyre det en gång hade. Panchen Lama måste befrias och exilregeringen tillåtas återvända. Kinas övergrepp mot minioriteter måste upphöra.

  BOJKOTTA OS I BEIJING!

 10. Tomas Says:

  Jag håller med Dalai Lama och dig Johanna angående att det vore bra om Tibet kunde vara en autonom region under kinesiskt styre. Så är det officiellt även om det i praktiken inte fungerar så.

  Jag är inte alls okänslig på tibetaners lidanden, tvärtom. Nu är det ju så att Tibetaner inte har egenskap att kunna lida i större omfattning än andra människor, alla människor i Kina oavsett etnicitet och religion lever i en diktatur och det allra största lidandet sedan Mao tog över (vilket för övrigt gladde många sossar i Sverige då) står den han-kinesiska majoriteten för.
  Är det så att du tycker att Tibetaner är speciella på något sätt och ska ha mer rättigheter än han-kineser eller någon av de övriga 54 minoritetsfoklen i Kina?

  För lite info så är det så att minoritetsfolken (tibetaner inkludera) faktiskt har fler rättigheter än han-kinser, t.ex. får de hur många barn de vill. Att utöva religion och kultur är nästan helt fritt i Tibet och inte som det framställs på TV här, det finns begränsningar vad man får göra och säga, precis som i resten av Kina. Jag föreslår att du efter OS åker dit och tittar själv, Tibet är nämligen ett jättestor turistattraktion där hundratusentals turister från väst varje år själv kan bevittna att mediabilden i väst inte stämmer. ”Exilregeringen” i Indien har aldrig funnits i Tibet utan bildades i efterhand efter att de flyttat dit. Den är inte demokratiskt vald eller förankrad bland tibetaner utan en religiös sammanslagning. Det är tveksamt om Dalai Lama idag skulle vinna ett demokratiskt val i Tibet, allt fler tibetaner stöder an våldsam linje för självständighet (vilket är helt obefogad folkrättligt).

  Dessutom, varför skulle inte kineser få flytta till Tibet? Det är skillnad på folk och folk i sossarnas värld, det märks ju annars här i Sverige när man vill föra fram kritik mot muslimer.

 11. puss o kram Says:

  Tibetaner lider också i Indien, liksom Indierna! Det finns klassklyftor mellan tibetanerna i den indiska exieln, liksom det finns klyftor mellan tibetanerna som är spridda i olika länder i både öst och väst. Jag har studerat tibetansk kultur och religion och vistats en hel del i Indien bland tibetanska flyktingfamiljer.
  Dessutom är jag mycket tveksam till de tibetanska religiösa ledarnas sätt att skaffa sig ekonomiska fördelar av västerländska sökare.

 12. Arne Says:

  Historien har varit fylld av ockupationer som mer eller mindre rättfärdigats med ord som; så var det sedan medeltiden, de har fått det bättre nu, alla har väl rätt att flytta till ett land, även de har en gång i tiden ockuperat (inte sett den kommentarer ännu på bloggen). Men det handlar om vad ordet säger OCKUPATION. Var det folket i Tibet som bad kineserna att komma för att kasta ut sina egna ledare – nej!

 13. Ockupation och bosättning – vem gör vad « www.ilyameyer.com – Svenska Says:

  […] fortsätter sin aggressiva bosättningspolitik i Tibet. En miljoner – 1 000 000 – etniska tibetaner har tvingats bort från sitt hemland i den […]

 14. zinci Says:

  kasta det här helt ointressant

 15. Abdul Says:

  Glöm inte att Kina ockuperat ockso östturkistan (xinjiang)

 16. Payday Loans Says:

  Attractive section of content. I just stumbled upon your blog
  and in accession capital to assert that I get in fact
  enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 17. buy revitol hair removal cream Says:

  I could possibly learn about this all day!! With any luck ,
  you own an RSS feed I could register for.
  I have been exploring all through the site pertaining to
  information pertaining to cosmetics bags 3 zipper.

 18. Hotels in Hollywood Walk of Fameresort bargainslate resort hotel discounts. Says:

  Excellent blog here! Also your site loads up very fast!
  What host are you using? Can I get your affiliate link to your host?

  I wish my site loaded up as fast as yours lol

 19. www Says:

  What a information of un-ambiguity and preserveness of precious know-how regarding unpredicted feelings.

 20. 脱毛サロンの体験口コミ Says:

  こんにちわ。いつも興味深く拝見させてもらっています。私は脱毛サロンの体験口コミのおすすめ情報についてのサイトを運営しています。誰であっても知りたい銀座カラーの脱毛、ジェイエステの脱毛体験談、エステでしている永久脱毛の手段、脱毛の効果が出るまでどのくらい?、などなど全てまとめました。これからもブログ楽しみにしています。

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: