Man tackar och bugar!

Moderaterna föreslår att barnbidraget automatiskt ska betalas ut med hälften till vardera föräldern. Man tackar och bugar! Det borde genomförts för decennier sedan! Idag råder ju den mycket märkliga situationen att barnbidraget inte bara automatiskt utgår till mamman om inget annat begärs, värre är att efter en eventuell separation har mamman vetorätt mot att pappan får halva barnbidraget – även om föräldrarna har tilldömts gemensam vårdnad! Helt obegripligt, och en allvarlig mansdiskriminering!

Men bättre sent än aldrig. Det här förslaget är ett utmärkt exempel på vad jag brukar progagera för – jämställdhetsarbete måste gå åt två håll, och man måste se båda könens underlägen.

Emellertid måste man konstatera att Hillevi Engström, riksdagsledamot (m), inte kunde låta bli att lägga ut en liten tagg riktad mot män när hon uttalade sig för Svenska Dagbladet. ”Jag tror att det är en viktig signal att papporna också får barnbidrag, och därmed ett tydligt krav på sig: Du är också lika mycket förälder, lika mycket värd som mammorna är”, säger hon. Tack för det där med lika mycket värd, men varför var det nödvändigt att säga att papporna nu får ”krav på sig”. 

Kristdemokraten Eva Johnsson har en märklig inställning till moderaternas förslag.  Hon säger: ”Vi vet av erfarenhet att det i de flesta fall är kvinnan som tar huvudansvaret för barnen. Papporna tjänar överlag mer än mammorna och att i det läget ge papporna ytterligare ekonomiskt försprång kan vara riskabelt. Det skulle kunna motverka jämställdhetsarbetet och göra en utsatt grupp ännu svagare.” Tala om fördomsfullt. Och självmotsägande. Hur kan man beskylla män för att ta ett för litet ansvar när det gäller barn samtidigt som man hävdar att de inte ska få samma rättigheter som kvinnor?

Vi fäder är trötta på att bli utmålade som icke ansvarstagande! Du finner för övrigt många andra inlägg om sann jämställdhet i denna blogg.

SvD  SvD2   Sydsv   Mansförtryck och kvinnovälde

20 svar to “Man tackar och bugar!”

 1. Anonym Says:

  Nästa steg är att när en mamma får/begär enskild vårdnad om ett barn ska också faderns underhållsskyldighet förvinna.

  Du ska självklart inte betala för ett ansvar som du i verkligheten inte har något ansvar för.

  Det är ungefär som att du ska betala grannens bilförsäkring.

 2. Familjemannen Says:

  Självfallet ett välkommet förslag och jag tog inte åt mig så mycket av hennes kommentar kring ansvar. Det känns som om det har man fått sedan man var liten att vi är inte lika ansvarstagande och vi är genetiskt undermåliga när det kommer till att vara bra i hemmet.

  Självfallet går jag inte på detta nu i vuxen ålder men ändå finns det en stor osäkerhet kvar, speciellt när det rör barn. Jag är dock inte pappa ännu men om en ca 5 månader så. 🙂

  Bra blogg förresten, jag lägger till den.

 3. vmm Says:

  Jämställdheten går framåt. Om än med myrsteg.

 4. Kyou Says:

  Tråkigt med Mona Sahlins kommentarer om att små steg jämställdhetsarbetet är onödiga. Om symboliska orättvisor är såna bagateller, varför lägger vi då pengar och tid på att korrigera dem gentemot kvinnor?
  Å andra sidan har Sahlin för länge sedan visat vilken sorts människa hon är. Kan inte påstå att jag förväntade mig mer.

 5. BUGG Says:

  Jo jag håller med om det.. Detta borde varit självklart redan från början…Så länge man tar lika ansvar för barnen vill säga.

 6. BUGG Says:

  Synd att dom inte kan ändra på kvinnors löner lika lätt som barnbidraget `….

 7. vmm Says:

  Kyou: vad har Sahlin sagt? Jag har missat det. Sossarna var ju FÖR en delning av barnbidraget när det togs upp i riksdagen för några år sedan (har för mig att det var 2006, men det kan vara fel). Har Sahlin sagt något annat? Enlight me 🙂

  Familjemannen: kul att höra om att du har en bebis på väg! Jag är själv lite sugen på en bebis nu, faktiskt. Känner ”barnsug” 🙂

 8. Erik4 Says:

  Bugg!
  Synd att de pappor som delar på ansvaret ändå diskrimineras.
  Sen löner, jag tror de flesta ställer upp på likvärdig lön för likvärdig arbete, men detta med ”kvinnolöner” o c/o i sverige är en strukturell fråga som ganska snart blir politisk och ideolosgisk.
  Själv tycker jag de som vårdar människor, bör uppvärderas.
  Men vi landar tillslut på det politiska, i en marknadsekonomi är det utbud och eftefrågan som styr. Och höja lönerna inom offentlig sektor (där majoriteten av kvinnor är avlönade) ska tas ut som avgift eller som skatt,
  då kommer svenssson snart att protestera.

  Sen, ”lika lätt som barnbidraget”, det där är inte fixat än och det kommer säkerligen inte bli lätt att genomföra, i alla fall återstår det att se.

 9. Erik4 Says:

  VMM och Kyou,
  det stämmer sossarna var för delat barnbidrag och är det nu också, jag vart precis som dej besviken på mona, populistiskt av henne, hon skriver ju i motionen till årets riksmöte om delat barn bidrag läs texten + länk:
  Mona Sahlin:
  Regeln som säger att barnbidraget automatiskt ska betalas ut till mamman är från 1947.

  Lika modernt som det var att betala ut barnbidraget enbart till mamman då, lika omodernt är det idag. Nu leder det till att samhällets stöd till barnfamiljerna upprätthåller och underblåser den ojämlika uppfattningen att det är mamman som ska stå för inköpen till barnet. Under de 60 år som gått sedan barnbidraget infördes har det hänt mycket i samhället som fått konsekvenser för familjestrukturen. Idag delar alltfler mammor och pappor på ansvaret för barnen. Det är bra, och något vi vill uppmuntra.

  http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=410&dok_id=GV02Sf323

 10. Erik4 Says:

  Så här skriver KD riksdagskvinnan, man tar sig för ppannan:
  – Vi vet av erfarenhet att det i de flesta fall är kvinnan som tar huvudansvaret för barnen. Papporna tjänar överlag mer än mammorna och att i det läget ge papporna ytterligare ekonomiskt försprång kan vara riskabelt. Det skulle kunna motverka jämställdhetsarbetet och göra en utsatt grupp ännu svagare, säger Eva Johnsson (kd), riksdagsledamot till SvD.se.

  Så här skriver en förtvivlad farmor:
  Eva Johnsson, kd, känner inte till verkligheten
  Alla män tjänar inte mer än kvinnorna. Vid skilsmässa har mannen ingen talan. Vill ex-hustrun inte dela barnbidraget får hon det helt själv. Min son tar väl hand om sina barn och vill det. Han har dem varannan vecka, s k delad vårdnad. Men de har inte delat barnbidrag, detta trots att hon har högre inkomst. Han köper kläder och betalar fritidsaktiviteter för barnen. Hon får över 40 000 kronor i barnbidrag om året. Det är ju mannens barn också, varför får han inte del i barnbidraget?

 11. Amina Husein Says:

  Hej.
  Jag har låtit min vän som sköter min blogg på nätet lägga in en länk till din blogg.
  Vänligen Amina Husein

 12. Anna Says:

  och rapport anpassade sig till Pärs kritik och sa att det är flest män som drabbas av sms-skulder.

  Det märks verkligen att Pär haft stort genomslag på debatten och politiken. Så himla bra gjort!!

 13. Per Says:

  Mona Sahlins kommentar:

  http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?stat=0&ArticleID=2008%5c03%5c07%

 14. skåning Says:

  Vi måste sluta att göra ensamstående mammor till offer. De flesta ensamstående mammor jag känner bor i villa som de skaffat med en man som de tidigare sammanlevt med. De har bil och de reser på utlandssemester årligen. Dessa offer arbetar inom vård, skola och kontor, och har inga märkvärdiga arbetsinkomster.
  Trots detta ser jag ofta i media och hör från politiker håll att det är synd om ensamstående mammor. Jag vägrar tro att ensamstående mammor har de svårare än folk i allmänhet oberoende av hur många sjukpensionerade trettionioåriga ensamstående fembarnmammor som rapport intervjuar. Dessa offerintervjuer syftar enbart till att ge fler förmåner till den stora massa av ensamstående mammor där huvuddelen redan har en bra standard. Vi måste sluta se alla som en homogen grupp och istället inrikta samhällets insatser mot de som verkligen behöver stöd.
  När det gäller barnbidragsförslaget, så är detta ett helt riktigt förslag. Båda föräldrarna är lika mycket förälder och barnbidraget som infördes under en hemmafruepok skall naturligtvis numera fördelas lika. Dessutom bör det införas särskilda prövningar om en ensamstående mamma skall få hela barnbidraget själv. Om en ensamstående kvinna begär hela barnbidraget bör det först undersökas om inte pappan kan ta mera hand om barnen så att det är försvarligt att han får halva barnbidraget. Detta kommer barnen att tjäna på!

 15. Tårta Says:

  Mycket bra. Mänskligheten stegar så sakteliga famåt.

 16. Gubben Says:

  Ta bort barnbidraget! Sänk skatten istället.
  Barnbidrag är bara ett i raden av exempel på hur klåfingriga politiker får utrymme att manipulera medborgarnas liv.

 17. Anonym Says:

  Har ni sett filmerna som finns på

  http://www.yakida.se/story60.html

 18. Svensk man Says:

  Du är en hjälte Pär!!!

 19. Shastra Says:

  Avskaffa barnbidragen och inför ett motsvarande skatteavdrag istället: låt vårdnadshavarna varje år dra av upp till 12600 kronor per barn. De som tycker det är häftigt att betala skatt får naturligtvis dra av mindre om dom vill. Mamman och pappan fördelar avdraget mellan sig på det sätt som de tycker är bäst, och om mamman och pappan inte kommer överens så delas det lika automatiskt. Och för folk som inte har någon inkomst att basera skatteavdraget på, så justeras socialbidraget upp med motsvarande belopp istället.

  Fördelningspolitiskt blir det ingen skillnad alls, men en sån ändring skulle ändå ha flera fördelar:

  1. Det blir mycket tydligare vem som de facto betalar för barnens försörjning, nämligen föräldrarna själva. Vi blir därmed befriade ifrån ännu ett förvirrat socialistiskt illusionsnummer.

  2. Administrationen av barnbidrag försvinner från Försäkringskassan, som därmed kan krympas och bli mer kostnadseffektiv, till glädje för alla.

  3. Man kan inte längre leva på svartjobb och samtidigt kvittera ut barnbidrag.

 20. automation Says:

  Thank you for the auspicious writeup. It in truth was a leisure account it.
  Glance advanced to far delivered agreeable from you! By the
  way, how can we communicate?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: