Kan frihet byggas med tortyr?

Det är motbjudande att höra att president Bush ämnar lägga in sitt veto när den amerikanska kongressen vill lagstifta mot användning av tortyrformen waterboarding  (nästan-drunkning). Man kan inte försvara det fria och demokratiska samhället genom att avskaffa det. Att världens största demokrati öppet börjar använda tortyr är en skamfläck för västvärlden. Det är också ett av många tecken på att det så kallade kriget mot terrorismen har gått överstyr. För länge sedan. Och Cordelia Edvardson har rätt i att det är märkligt att det är så tyst om saken från våra politiker.

Här skriver SvD i en artikel och Cordelia Edvardson i en krönika om detta.

8 svar to “Kan frihet byggas med tortyr?”

 1. Martin Says:

  En annan väldigt märklig sak är hans motstånd till förnyandet av the Protect America Act. Hans motstånd beror enbart på att hans föreslagna revision, i vilken de amerikanska telekomjättarna som olagligt spionerade på befolkningen enligt Bushs order, inte godkänns, vilket gör att han vägrar godkänna den ursprungliga versionen. Ingen version går alltså igenom, vilket enligt många källor avsevärt kommer FÖRSÄMRA usas försvar mot terrorism. Bush sätter helt enkelt hela USAs befolkning på spel för att kunna benåda telekomjättarna både retroaktivt och för framtida olagligheter han vill beordra dem att utföra.
  Läskigt hur en så mäktig människa tolereras vara så grinig och okänslig när det kommer till hela befolkningens allmänna säkerhet.

 2. Ch. Says:

  Är detta sant?

 3. JOCA Says:

  Det som är intressant i sammanhanget är ju hur man avrättade japanska soldater för exakt samma sak efter andra världskriget… för krigsförbrytelser.

 4. frefisk Says:

  Man kan säga mycket om USA och hur de agerat genom historien. Värst bild får man om man läser Chomsky.

  En detalj som Civ. ing. Ström, med många andra, glömmer är att USA inte är någon demokrati, har aldrig varit, och kommer aldrig att bli. USA är möjligen en Oligarki, dvs en stat styrd av en elit. I USAs fall är det en liten ekonomisk och politisk elit som håller i trådarna. Exempelvis den högerreligösa släkten Prince, grundaren av Blackwater.

  För närvarande råkar USA vara världens enda supermakt, som tar till alla våldsmedel den kan för att behålla makten. Därför är tortyr en bra metod för att uppnå de resultat man vill ha, vilket inte har något med sanning eller verklighet att göra.

  Personligen tycker jag att det är skamligt att europa, och i synnerhet Storbritannien, slickar USAs fötter och hyllar denna skurkstat helt ogenerat.

 5. Johan H Says:

  “Kan frihet byggas med tortyr?”

  Jag tänker inte försvara det aktuella fallet – men man kan ju ändå ge sig på den generella frågan. Och ja – alla demokratiska frihetliga rätts-samhällen bygger ju på rätten att utöva våld som ett medel emot våldsverkare. De flesta av oss anser det befogat att slänga mördare, våldtäktsmän osv i fängelse. Kanske inte ”tortyr” men väl ytterst allvarligt, frihets- och integritetskränkande våld.
  Så svaret är ju oundvikligen; ja, frihet byggs (delvis) på grov våldssanvändning. Att säga annat vore att hyckla

 6. Gubben Says:

  I landet byggt på dubbelmoral är det mesta möjligt, tycks det…

 7. Jepp Says:

  Johan H:
  ”alla demokratiska frihetliga rätts-samhällen bygger ju på rätten att utöva våld som ett medel emot våldsverkare”

  Det problematiska är att de INTE är bevisade våldsverkare eftersom de INTE får någon rättegång. Glömde du det? I övrigt har du en poäng. Ett samhälle kan inte byggas utan våld. Vi har våld också i vårt. Polisen och vi själva får utöva våld under vissa omständigheter.

 8. Johan H Says:

  Jepp:
  Visst. Så kan det nog vara.
  Du glömmer att jag tydligt INTE kommenterade det aktuella fallet utan bara den generella tesen i rubriken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: