Varför ska politiker ha gräddfil i livet?

Det är med glädje jag noterar att KU kommer att ta upp regeringens utnämning av Mikael Odenberg till myndighetschef. Han utsågs som enda kandidat, trots att alliansen före valet (med rätta) kritiserade socialdemokraternas utnämningspolitik och krävde att kompetens skulle ersätta politiskt spel som bevekelsegrund när statliga toppjobb tillsätts. Det är uppenbart att regeringen vill tysta Odenberg som kritiker mot försvarspolitiken.

Det är motbjudande så som det kommit att bli – den som en gång haft ett statligt toppjobb är mer eller mindre garanterad att förbli på den nivån. Även de som missköter sig kan fräsa vidare i den gräddfil i livet som den politiska adeln har skapat åt sig själv. Vi vanliga människor har minsann inga sådana garantier. När vi faller från hög höjd är det bara att bita i det sura äpplet.

DN

3 svar to “Varför ska politiker ha gräddfil i livet?”

 1. Gubben Says:

  Bäste Pär!
  Det är bara skenet som bedrar.
  Utnämningen gick ju helt rätt till…

 2. skåning Says:

  Att se det som ett problem att politker får toppjobb är att bortse från det verkliga problemet. Det verkliga problemet är att ytterst få svenskar har en reell möjlighet att påverka vilka som blir politiker. Nomineringarna till svenska val sker oftast helt utan att partierna eller media öppet diskuterar vilka som skall nomineras till en plats på de olika valsedlarna. För tillfället följer vi kampen om att bli presidentkandidat i USA, när kommer vi att följa hur våra politiker myglar sig fram till valbara platser på valsedlarna?

 3. Björn Felten Says:

  Huvudet på spiken, skåning!

  Politikerna införde ju personröstning för att tysta den värsta kritiken, men kunde inte avhålla sig från en horribelt hög tröskel (8% i riksdagsvalet har jag för mig).

  Om de i stället hade satt upp alla sina kandidater i bokstavsordning, och sedan helt enkelt räknat på vilka som fick flest kryss — ja *då* hade man kunnat *börja* kalla det för personval.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: