Raka rör från hädiskt material till EU-filtrering

SvD och DN rapporterar om att Pakistans regering har berordrat alla internetföretag att blockera YouTube, eftersom sajten anses innehålla ”hädiskt” material. Sådant som förolämpar islam.

Här i Europa tycker vi det är hemskt och odemokratiskt. Men vi ska nog vara lite försiktiga med att slå oss för bröstet. EU:s kommissionär för juridik, Franco Frattini, har föreslagit ett paneuropeiskt system med blockering av oönskade internetsajter. ”Filtrering”, kallas det. Men det är inte mycket bättre än Pakistans YouTube-blockering. Internetfiltrering är censur.

2 svar to “Raka rör från hädiskt material till EU-filtrering”

  1. subkontra Says:

    Här berör du ett mycket viktigt ämne. Jag anser att vi bör värna om ett internet helt fritt från censur eftersom det är det enda media som för tillfället inte är drabbat av censur. Att ett grustag i Asien vill censurera youtube är bara skrattretande. Internetfiltrering inom EU däremot det känns definitivt inte bra…

  2. populisten Says:

    Vi i Europa har väldigt lätt att se grandet i andras ögon men strunta i bjälken i vårt eget när det kommer till censurfrågor.

    Kunskap är makt därför ligger det alltid i makthavares intresse att begränsa informationstillgängligheten (och därmed möjlöigheten till kunskap) för undersåtarna. Undersåtarna tjänar däremot på så fri informationsspridning som möjligt. Striden är evig, det enda som varierar är slagfältet. Idag finns frontlinjens barrikader på internet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: