Rätt attityd hos Kristina Axén Olin!

Stockholms finansborgarråd Kristina Axén Olin har upptäckt att Stockholms stad är på väg att generera ett överskott, eftersom de olika förvaltningarna gjort av med mindre pengar än beräknat. Då blir det skattesänkning, meddelar hon via media.

Utmärkt. Det är så det ska gå till. Skatter är medborgarnas pengar, och blir det något över ska medlen naturligtvis betalas tillbaka till medborgarna. Det låter självklart, men är det dessvärre inte. Alltför många i den svenska politiska kulturen tycker istället det är naturligt att behålla eventuellt överskott i statskassan, kommunkassan eller vilken kassa det nu rår sig om.

DN

6 svar to “Rätt attityd hos Kristina Axén Olin!”

 1. Tomas Says:

  Lika bra att hålla det som redan är inbetalt kvar i kassan. Det går nog åt sig förr eller senare.

 2. Bierman Says:

  Kristina Axén Olin – en handlingens kvinna som aldrig feministgnäller eller ojar sig över all världens orättvisor som drabbar kvinnor. Detta trots att hon, vad jag förstår, har haft det lite jobbigt privat.

  Hon är värd all respekt!

 3. frefisk Says:

  Det är slarvigt att betala tillbaka skatt som ”blir över”. Skatt skall inte bli över den skall användas till att skapa ett bättre sammhälle. T ex skulle det så kallade ”överskottet” användas till att förbättra kommunala skolor (om det nu finns några sådana kvar). Eller så skulle man kunna styra pengarna till forskning, eller hjälpa uteliggare i stockholm, eller utöka den kommunala musikskolan, eller….

  Det är politikerna själva som skapar ett ”överskott” för att vinna billiga poänger. Det är gammal moderat politik att ”ta från folket och ge till eliten”, villaskattereformen är ett bra exempel på det.
  Det fina ”överskottet” är egentligen en ”valfrihet” att betala hutlösa terminsavgifter till musikskolan.
  Naiv är den som lever i villfarelsen att ”skatteöverskott” är till godo för medborgarna.

 4. Björn Felten Says:

  frefisk, din satir var lite väl djup för att gå fram helt och hållet, är jag rädd. Många kan nog tro att du menar allvar.

  Annars är det ju bara att konstatera att den nuvarande, fega situationen, där några få % av inkomstskatten öppet går till statskassan medan en tredjedel går till kommunerna, är ett fiasko. Självklart skall skola, vård och omsorg vara lika för alla i Sverige, och alltså inte vara beroende av kommunala eller regionala stolpskotts inkompetens och infall.

  Reducera alltså omedelbart kommunalskatten till en nivå likt den för 50 år sedan och låt SV&O återgå till att bli en riksangelägenhet. Säga vad man vill om våra rikspolitiker — de är inte tillnärmelsevis lika amatörmässiga som landstings- eller kommunalråden.

 5. frefisk Says:

  Björn,
  Jag menar allvar. Att betala tillbaka skatt är också ett sätt att använda skattepengar. Jag anser bara att det är ett uselt sätt att använda skattepengarna.

  Jag håller med dig i ditt övriga inlägg, speciellt om att SV&O åter borde bli en riksangelägenhet och en fråga för staten. Dvs jämställdhet och humanism åt alla.

 6. Janne Says:

  Förstår tanken och tycker den är bra men istället för att direkt sänka skatterna tycker jag man ka nta överskottet och lägga det på allt som (s) spart sönder och låtit bli att underhålla under de sista 12 åren.
  Håll skatten på samma nivå ett år till så kan sedna skatterna sänkas när det jobbats ikapp lite

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: