Kampanj för kvinnors hjärtan, medan 80% av dödsfallen är män

På den internationella kvinnodagen den 8 mars startar en stor kampanj för kvinnors hjärtan under namnet ”Go red – stöd kvinnohjärtat”. Det ska bli seminarier, föreläsningar och modevisningar på 14 orter i landet, bland annat med prinsessan Christina och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. Kampanjen är ett samarbete mellan Svenska Cardiologföreningen och den så kallade 1,6 Miljonerklubben. Syftet är att ”öka kunskapen om kvinnohjärtat och även samla in pengar – mycket pengar – till forskning om hjärtsjukdomar hos kvinnor”.

Det är jättebra att det samlas in pengar till forskning om hjärtsjukdomar. Emellertid förstår jag inte varför manliga hjärtan ska prioriteras ned till förmån för kvinnliga. Myten om att kvinnor får dålig hjärtsjukvård har tydligt avslöjats som just en myt (se bl.a. här). Och hjärtsjukdomar är mest ett problem för män. Så här skriver 15 kardiologer på DN Debatt: ”Under 2005 dog 1.604 män och kvinnor före sin 65-årsdag i hjärtinfarkt. Av dessa var 1.282, eller 80 procent, män”

Så varför bara forska i kvinnors hjärtan?

14 svar to “Kampanj för kvinnors hjärtan, medan 80% av dödsfallen är män”

 1. Olof Says:

  Mycket bra fråga! Särskilt eftersom faktan på hemsidan måste sägas är korrekt och balanserad. Den ger bilden av att män drabbas minst lika hårt! Men det är väl omvänd ridderlighet som lever kvar; varför skulle en kvinna hjälpa en man???

 2. Olof Says:

  Faktaraden:
  ”Kvinnor insjuknar ca 10 år senare än män.”
  säger det mesta.
  Kvinner lever alltså i snitt 10 år extra utan att drabbas av hjärtinfarkt, ändå ska det satsas extra på forskning för enbart kvinnor.

 3. Historia Says:

  Pär, du kanske inte är medveten om det , men du håller på och skriver ett nytt kapitel i svensk historia.

  Det är stort !!!

 4. KatBat Says:

  Men oj. Självklart forskas det inte bara på kvinnors hjärtan. Vad har du fått det ifrån? Gör en lite sökning på den medicinska databasen PubMed (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez/) så kanske du ändrar uppfattning. Eller ta och bläddra lite i en av de många forskningstidskrifterna i kardiologi? Det bedrivs massiv forskning inom hjärtsjukvåren på alla fronter. Kardiologin är en av de mest utvecklade subspecialitéerna inom medicinen. Att medicinsk forskning under alltför många år har baserats på män som underlag/patienter är väl förhoppningsvis ingen nyhet. Det har dock ändrats under se senaste åren, det ska vi väl vara glada för? Jag tror och hoppas att denna uppmärksamhet dock gör att kvinnor blir uppmärksammade på att hjärtinfarkter inte bara drabbar män. Så att alla patienter män som kvinnor söker vård i tid. Och vågar göra det. Och vet att de får vård baserad på symptom och undersökningar, ej kön. Eller?

 5. Mannen Says:

  80% är väl en låg siffra för att man skall överväga att blanda in män i det här?

  Nu till vaccination mot papillomvirus:
  Det finns läkare som tycker att man bör överväga att även vaccinera pojkar mot pappilomvirus (som kan ge livmoderhalscancer bla). Dock har diskussionen nästan helt uppehållit sig vid om flickor skall vaccineras.
  http://www.newsdesk.se/view/pressrelease/119987

  Se även:
  http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/artikel.asp?ProgramID=406&nyheter=1&artikel=1893167
  Citat:
  ”De humana papillomvirus som vaccinet skyddar mot kan dessutom leda till andra cancerformer, som ändtarmscancer och hos män även peniscancer. I Sverige drabbar det här färre än 100 personer varje år. Livmoderhalscancer däremot får 400-500 kvinnor årligen och Hillar Kangro som är medicinskt ansvarig för läkemedelsföretaget Glaxo Smithklines sstudier om vacciner, han tycker att pojkar borde vaccineras främst för flickornas skull”

 6. Mannen Says:

  En artikel till om papillomvirus.
  Viruset kan även ge upphov till lite andra cancerformer som drabbar både män och kvinnor.

  http://www.sr.se/cgi-bin/isidorpub/PrinterFriendlyArticle.asp?Artikel=1193536&ProgramID=112
  Citat: ”Ungefär 450 fall av livmoderhalscancer upptäcks varje år, att jämföra med drygt 350 fall av de tre andra cancerformerna tillsammans.”

 7. Erik4 Says:

  Man kan hålla sig för skratt, eftersom jag är väl insatt i ämnet så kan jag
  nämna fler exempel men jag stannar vid en pubertal kommentar, för den
  här Go red kampanjen missleder kvinnor fortfarande att tro de är diskriminerade, trots att de INTE är det! Nu ser jag att de modifierat texten de senaste dagarna, genom att de nu även då påstår att grundsymtomen (bröstsmärtor) i lika för kvinnor som för män.
  Så här skriver de, sen min ironiska kommentar:
  För att rädda kvinnors liv behövs det nu mycket pengar som öronmärks för kvinnorelaterad hjärtkärlforskning. De pengar som samlades in för Go Red 2006 gick till forskning om ”Arytmi hos kvinnor” samt ”Screening av 70-åriga kvinnor för bukaortaneurysm”.
  Erik4: Jaha 70 åriga kvinnor, synd bara att två fulla Jumbojets med män dör varje år FÖRE 65 års ålder!
  Vad jag vill säga med detta är inte att det inte är fel med infomration och aktiviteter från dessa kvinnors sida, men huvudproblemet fram till 2015
  inom svensk hjärtsjukvård är att ingen skall dö av hjärtproblem före 65 års ålder. Bla 2 jumbojets fulla med män! Sen även en förlängd Boeing
  737-300 full med kvinnor, detta är relationen uttryckt i far och flyg…

 8. ?? Says:

  http://www.ted.com/index.php/talks/view/id/92

 9. Yzerman Says:

  ”Så varför bara forska i kvinnors hjärtan?”

  Därför att i västvärlden, och framförallt i Sverige, betraktas kvinnan vara mer värd än mannen. Därför finns den inte heller någon som anser att det är fel att män lever 5-6 år kortare än kvinnor gör, för män är helt enkelt inte lika mycket värda.

  Ett annat ämne som skulle vara intressant att ta upp i ett jämstäldlhetsperspekiv skulle kunna vara ofrivilligt ensamma män i västvärlden, och synen på dessa ”misslyckade och patetiska män”.

 10. Yzerman Says:

  Skulle också vara intressant att, genom några på förhand utvalda kriterier, göra en lista på de mest mansfientliga länderna.

  Att Sverige ligger på odelat förstaplats är ju tämligen uppenbart, men vilket land kommer tvåa? Norge?

 11. Johan Says:

  ”Så varför bara forska i kvinnors hjärtan?”

  Har du belägg för ett sånt påstående? Jag menar, forskning pågår väl hela tiden, inte bara på kvinnors hjärtsjukdomar? Jag förstår verkligen inte, vad är egentligen problemet? Vari ligger orättvisan att det finns pengar riktade mot just kvinnors hjärtsjukdomar? Sluta spela dum, och gör som jag läst som många av dina försvarares råd riktade till kvinnor; kliv ur offer-rollen!!

 12. Erik4 Says:

  Johan, vidga vyerna lite,
  Först, inget problem att öronmärka några miljoner till kvinoforskning.
  Pärs inlägg skall ses i kontexten att andemeningen till öronmärkningen är påstådd orättvisa inom kardiologin.
  Johan, nästan all kvinnliga (utom en) professorer har protesterat på den påstådda orättvisan.

  Själv kan jag säga under den vandring kvinnors frigörelse under 40 år skett i sverige så har det gång på annan skett övertramp, just för att enbart kvinnor setts som offer, och män som enbart förövare, eller att de är skälva skulld till det de ”drabbats” av.
  Ett exempel, länge basunerades det ut flickor som sexualoffer i sverige,
  det var så illa att tillslut fick Svensson på Rädda Barnen gå ut och
  tala om i media att även pojkar kunde vara sexualoffer, men det satt länge
  inne, hur tror du det kändes för pojkar att inte bli sedda?
  Jo troligen lika illa som när en kvinna inte blir sedd, eller säger du till pojkar lakoniskt: kliv ur offer-rollen!!

 13. Johan Says:

  Vidga vyerna, jo jag tackar jag…

  Enligt BRÅ är två procent av sexualbrottslingar kvinnor, samtidigt som majoriteten av offren är kvinnor, så det finns nog fog för det bild du beskriver. Det är lika illa vem som än drabbas av sexövergrepp, men vad har det egentligen med kvinnors frigörelse att göra? Jag tycker det är en smula löjligt att beskylla kvinnorna kollektivt för alla orättvisor som drabbar män. Ingen vinner på vi-och-dom-tänkandet.

 14. Erik4 Says:

  Johan,
  ingen beskyller väl kvinnorna för allt som män drabbas, var har du fått det ifrån?
  Som svar på din fråga ”kvinnors frigörelse”, ja det var bara ett uttryck/ord
  för jämställhetssträvanden, feminism e dyl.
  Återigen tycker du jag beskyller kvinnor för allt? Ge exempel, som jag skrivit inte tilldela mej nån åsikt jag inte har.
  Vi har bara belyst bristen på fokusering av manliga tillkortakommanden.
  (obs! det beytder INTE, att man samtidigt beskyller kvinnor som skuld generellt). Har du missat den ensidiga fokusering på kvinnor som offer i media de senaste 20 åren typ?
  Som tur finns det alltmer kvinnor som genomskådat det hela och är trött
  på den eviga offerrollen. Mycket hänger ihop med delar av feminismen
  är kollektivistisk och tillåter sällan ”systrar” att ha annan åsikt än den
  politiskt korrekta.
  Och sen Johan, titta igenom bloggosfären, media kolumnister etc. Ta bara expressen där enbart kvinnor uttalar sig i feministitiska frågor.
  Jag avslutar med, att om du tillslut tycker jag som medelålders vit man är
  diskvalifierad att yttra mig, så fråga Jonas Gardell (han tillhör en Utsatt grupp), han brukar säga att vara bög är ingenting vad det gäller diskriminering jämfört med att vara pappa i sverige. sug på den, fundera, ge tanken en ärlig chans, vad kan han mena med det månde?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: