SVT-serie avslöjad som genusljug

Idag har Svenska Dagbladet en fyra sidor lång artikel som avslöjar att SVT:s nya dramaserie ”Om ett hjärta” i praktiken är genusljug. Hela serien skapades på politikern och skådespelaren Solveig Ternströms initiativ med syftet att visa hur illa behandlade kvinnor med hjärtproblem blir i svensk sjukvård. Sedan serien började sändas har protesterna varit stora från både kardiologer (hjärtläkare) och kvinnor som berättar om vilken utmärkt hjärtsjukvård de fått. I dagens SvD-artikel visas på punkt efter punkt hur dagens myter om dålig behandling av kvinnor med hjärtproblem är just myter.

För tio år sedan var situationen delvis en annan, då var kunskapen om kvinnliga hjärtproblem inte lika stor som idag. Men sedan dess har det hänt väldigt mycket och SVT-serien ger en helt missvisande bild av dagens verklighet. Jag vill för övrigt återge en intressant kommentar från Ulf Svenmo till ett blogginlägg om dessa frågor:

”Jag är en drygt 70-årig läkare. Jag gick internmedicinkursen 1959, således för nästan 50 år sedan. Under denna itutades vi ständigt att var extra uppmärksamma på kvinnohjärtan. “Hjärtinfarkter på kvinnor är lömska och lätta att missa! var ett ofta återkommande budskap. Nu framställs detta som en ny kunskap 2008.”

I dagens SvD avlivas också den gamla seglivade myten ”läkemedel provas bara på män”. En vänlig person som skrivit kommentar till detta blogginlägg har också gjort mig uppmärksam på att Läkemedelsverket redan för två år sedan gick ut officiellt och sa att det är en myt att läkemedel bara utprovas för män. Prover sker i lika stor utsträckning på båda könen.

SvD1   SvD2   SvD3

Du finner fler exempel på genusljug längre ned i denna blogg. Här finns min bok Mansförtryck och kvinnovälde. 

Annonser

19 svar to “SVT-serie avslöjad som genusljug”

 1. Hittat på webben Says:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_856973.svd

 2. Hittat på webben Says:

  samt

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_856983.svd

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_857335.svd

 3. Anonym Says:

  Varsågod

  http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/hjarta/article354049.ab

 4. Per Says:

  Fortfarande drabbas fler män under 60 (av stroke): 118 män per 100 000, jämfört med 64 kvinnor.
  (Expressen Uppdaterad 20 december 2005)


  Drygt 60 procent av de sjukskrivna är kvinnor, varav många är anställda
  i den offentliga sektorn.
  (Metro TISDAG 23 NOVEMBER 2004 pdf-sida 2)


  Samhällets kostnader för all sjuklighet 2002 har beräknats till 550 miljarder kronor, varav 300 miljarder för kvinnors och 250 miljarder för mäns vård.

  Kvinnor går ofta till läkare, och kostnaderna för deras sjukvård är totalt sett cirka 16 procent högre än männens (13 500 kronor respektive 11 500 kronor per invånare).

  … bör särskild uppmärksamhet riktas mot utformningen av förebyggande insatser för män, som löper större risk att insjukna och dö i en rad behandlingsbara sjukdomar.

  När det gäller den avancerade slutna somatiska sjukvården har vi funnit några få skillnader som är till kvinnornas nackdel, exempelvis att de får vänta längre på gråstarrsoperation, medan inga mätbara skillnader identifierats på andra områden.

  Slutligen kan man konstatera att det är på det förebyggande och folkhälsoinriktade området som de verkligt stora skillnaderna mellan män och kvinnor finns.
  (Socialstyrelsen Uppdaterad: 24 juni 2004)

 5. alrikwilliams Says:

  Solveig Ternström tillhör den generation av kvinnor som inte alltid, men ofta, per definition betraktar sig själva som offer och män som förörvare, och jobbar hårt på att den ska vara den politiskt och mediala korrekta uppfattningen.

 6. Anonym Says:

  Läkemedelsverket gick ut och avfärdade lögnerna redan för två år sedan:
  http://www.lakemedelsverket.se/Tpl/NormalPage____1052.aspx

  Vissa vill ändå inte fatta.

 7. Anonym Says:

  Fniss…

  http://www.yakida.se/comics.html

 8. Bj0rnborg Says:

  Det finns en mängd feministiska ”sanningar”. Efterhand som verkligheten kommer ifatt kommer troligtvis många av dem vederläggas, liksom i det här fallet. Men då återstår frågan:

  Fanns aldrig problemet till att börja med och var en medveten och konstruerad myt, eller fanns problemen och har på grund av feminismens arbete övervunnits?

  Det blir ett problem för om man inte kan ”stick it to them” när de har betätt sig illa, så kommer inte extremfeminismen ta ansvar för sina oetiska tillvägagångssätt och tar man inte ansvar kan man inte förändras.

 9. kd Says:

  Att sjukvården i Sverige inte är den bästa i världen är ett faktum men å adra sidan är den en kvinnodominerade arbetsplats, hur kommer det sig att kvinnor får sämre behandling än män?

 10. Anonym Says:

  Brrrr…det här är han minsann inte ensam om

  http://www.expressen.se/nyheter/1.1041209/hans-fobi-gamla-tanter

 11. Erik4 Says:

  Snudd på genusljug?
  SVD 11/1 2008.
  ”Kvinnor mer klimatmedvetna”
  Fler av kvinnorna är också beredda att själva göra förändringar för att minska utsläppen av växthusgaser. Åtta av tio kvinnor kan ”absolut” tänka sig att sänka elförbrukningen hemma, jämfört med i snitt knappt 7 av 10 män.
  Min kommentar, ja huga vilket stort antal kvinnor än män som vill minska
  utsläppen av växthusgaser, HELA en mer!!!
  En fluga gör ingen sommar…

 12. Access Says:

  Apropå kvinnors ”klimatmedvetenhet”.

  Det är skillnad på vad man gör och vad man säger. Uppenbarligen.
  När det gäller kvinnors ”klimatmedvetenhet” så måste man också ta miljökonsekvensrna för följande med i beräkningen:

  – Kvinnor köper generellt sett fler kläder och skor oc dessutom med kortare livslängd än vad män gör. Kläderna är billigare och ofta tillverkade i avlägsna låglöneländer som Kina. Det innebär dels resursslöseri, då kläderna har kortare livsläng, dels ökad miljöbelastning för transporter över halva jordklotet.
  Om kvinnor kunde köpa kläder och skor av bättre kvalitet och med längre livslängd skulle de antagligen både sänka sina klädkostnader och sänka miljöbelastningen.

  – En förkrossande majoritet av kvinnorna sminkar sig och använder nån form av parfym eller doftprodukt. Det innebär en större miljöbelastning i form av transporter samt utsläpp av kemikalier.
  Om kvinnor kunde sluta använda smink och parfymer skulle miljöbelastningen minska och deras ekonomi förbättras.

  Gå in i vilket varuhus eller vilken galleria som helst. Varenda varuhus har massor av diskar för smink och parfymer. Anledningen är naturligtvis att det lönar sig, det läggs massor med pengar på s.k. skönhetsprodukter. Detsamma gäller klädaffärer, det går 10 affärer med billiga damkläder på varje affär för herrkläder. Minst.

 13. Erik4 Says:

  Ja, Access det hela belyser hur insöad journalister är, själv har jag trott de så att säga ”ljuger” (vinklar) medvetet, men jag tror det är så inbankat i decennier att kvinnor är offer och är ”drabbade”, män är förövare och ”drabbar”.
  Sen, mest (mörk)rädd blir jag av politiker som baserar sin politik och sina motioner baserade delvis på genusljug. Det kommer att ta lång tid att vända denna statsfeministiska skutan till nåt som liknar verklig jämställdhet även för män.
  Det hela beror nu på oss att vi är uthålliga och som Pär appellerade att vi går ut i insändare etc. och protesterar.

 14. Nutidsiakttagare Says:

  SVT/SR har de senaste åren visat att de knappast förstått vad objektivitet betyder. Därför anser jag publik service uppdraget skall handlas upp när statens avtal med SVT/SR går ut. Varför skall SVT/SR ha monopol på public service när vilket bussbolag som helst kan få ta över kollektivtrafik?

 15. Tinnitussan Says:

  Det finns alltid fördomar och föreställningar, tyvärr. Är dålig på detta med hjärtvård men ska sätta mig in i frågan lite bättre.

  Annars tycker jag att det absolut värsta då det kommer till svensk sjukvård är att människor av båda könen bollas omkring och att sjukvårdspersonal av båda könen så gott som aldrig erkänner personligt ansvar…

 16. Anna Says:

  Det var ju någon av nyhetskanalerna som i mitten av vintern sände ett reportage som bland annat tog upp att 9 av 10 kvinnor mellan 18 och ca 35 flyger utomlands under sommaren. medans männen i högre utsträckning stannar hemma.

 17. Eva Says:

  http://www.aftonbladet.se/kultur/article1755379.ab

 18. Per Says:

  Nog är det frågan om genusljug?

  DN Publicerad 11 februari 2008 23:26

  Masken gav henne ett nytt liv
  Av Anna Bratt

  Så den stora bilden (Foto: Ingvar Andersson) med bildtexten:
  Det tog Inga-Greta Lärkemyr ett år att vänja sig vid att sova med ansiktsmasken.

  Fast i texten hittar jag det jag tycker mig ha hört:
  Nästan var tionde man och var tjugonde kvinna i Sverige lider av sömnapné.

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=741903

  Varför låter man en kvinna åskådliggöra denna sjukdom som drabbar män dubbelt så ofta?!

  Genusljug eller ”bara en tillfällighet”?

  http://jamstalldhet.wordpress.com/

 19. Hoppsan Says:

  Det här blir intressant

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=742500

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: