Statlig moralfiltrering av internet i Australien

I Australien förbereder regeringen en lag om obligatorisk ”filtrering” av internet. Bredbandsföretag och andra internetleverantörer ska bli skyldiga att tillhandahålla en så kallad ”clean feed” av nätet till hushåll och skolor, vilket innebär att oönskat material har filtrerats bort. Till oönskat material hör våld och pornografi.En myndighet kallad Australian Communications and Media Authority ska tillhandahålla listan på de sajter som ska spärras. De medborgare som vill titta utanför staketet, och ta del också av de spärrade sajterna, kan få göra det. De anmäler detta önskemål till sin internetleverantör, som då låser upp den spärrade delen av internet.

Kommentar: Detta är mycket oroande. Förhandsfiltrering av information är i grund och botten censur. Vad är det som hindrar att listan på förbjudna sajter med tiden utökas till att exempelvis omfatta rasistiskt material (såsom nazism)? En sådan utveckling är ganska sannolik. Då är man redan inne på politisk filtrering, och man har beträtt en ur demokratisk utgångspunkt mycket farlig väg.

Visserligen ska medborgarna i Australien kunna få ta del av det censurerade materialet, men bara efter en särskild begäran. En sådan begäran riskerar ju att stämpla människor som suspekta och många drar sig nog för sätta upp sig själva på en sådan suspekthetslista. Du kan läsa mer i filtreringen här.

Detta skrev jag om igår i mitt nyhetsbrev Big Brother Bulletin, som kommer månatligen och behandlar utvecklingen mot ett storebror ser dig-samhälle. Om du i fortsättningen vill få förstahandsinformation om storebrorsutvecklingen kan du bli gratis abonnent på nyhetsbrevet här.

4 svar to “Statlig moralfiltrering av internet i Australien”

 1. JOCA Says:

  …det värsta är ju att vi har exakt samma filtrering här!
  Telenor och TeliaSonera tillsammans med sina underbolag censurerar nätet enligt en hemlig lista från Rikspolisstyrelsen. Officiellt sett är det för att förhindra att folk ens tittar på barnporr. I verkligheten finns det på dessa webbplatser inte en antydan till barnporr. Det var ju snack om att Piratbyrån också skulle ingå där (verktyget finns ju, varför inte använda det).

  Det roliga är att ingen får tillgång till den listan – den är hemlig. Så du kan inte heller kritisera den. ISP:erna refererar bara till RPS, som säger att man inte får se den.

  Sverige, ett fritt, demokratiskt och öppet land? Pyttsan.

 2. jhn Says:

  Moralfiltrering förbereds ju tyvärr på fler kontinenter än den australiska.

  För övrigt–kan inte nyhetsbrevet publiceras som en webbsida eller rss-ström? E-post är lite obekvämt.

 3. Dennis Nilsson Says:

  Påminner om bokbålen som nazister och andra maktens män/kvinnor hållit på med sedan Gutenberg uppfann tryckpressen.

  Tyvärr tillhör inte det forntiden.

 4. APB Says:

  Medans jag skriver detta håller ett par tusen arga ungdomar att köra en DDOS attack på den australändska statliga hemsida för att protestera mot internet filtrering. Gruppen som gör detta kallar sig Anonymous. Gillar iden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: