Law enforcement ska ej skötas av privata aktörer!

Idag har EG-domstolen kommit med ett efterlängtat domslut gällande fildelning. Det som saken gäller är om upphovsrättsägare (exempelvis skivbolag och filmbolag) ska ha rätt att få ut namnen bakom de IP-nummer som har ägnat sig åt spridning av deras material genom fildelning.
– Upphovsrättsindustrin hoppades på ett domslut som slår fast att varje EU-land är skyldigt att lagstifta om att upphovsrättsägare kan få ut sådan information.
-Fildelarna och deras supporters hoppades på ett domslut som förbjuder EU-länder att lämna ut sådan information, av integritetskäl.

 Nu var det ingen som vann. Eller båda vann. EG-domstolen kom fram till att varje land ska få avgöra självt.

I Sverige finns sedan i somras ett lagförslag, som nu är ute på remiss, som går ut på att upphovsrättsägare ska kunna gå till domstol och få ut namnen på fildelare från internetleverantörerna. När förslaget lades menade regeringen att EU tvingar oss att ha en sådan lag. Detta visar sig nu inte vara fallet. Därför bör förslaget skrotas. Det är inte lämpligt att privata intressen ska kunna begära ut så känsliga elektroniska fotspår med lagens hjälp. ”Law enforcement”, upprätthållande av lagen, ska skötas av det offentliga.

Du finner för övrigt skrifter, intervjuer och annat om ”storebror” från min verksamhet på Den Nya Välfärden här. Jag rekommenderar särskilt min spännande och avslöjande MP3-intervju (ljud) med Leif GW Persson, där han avslöjar övervakningssamhället.

AB   AB2   SvD  DN1  DN2  Sydsv

7 svar to “Law enforcement ska ej skötas av privata aktörer!”

 1. Rick Falkvinge (pp) Says:

  Nja, inte helt sant. Det enda domstolen hade att ta ställning till var ifall det måste finnas lagar som ger industrilobbyn rätt till personuppgifter. Svaret på den frågan var nej.

  Frågan ifall det måste finnas lagar som säger att industrilobbyn aldrig får ta del av personuppgifter var inte en del av frågeställningen.

 2. Johan H Says:

  Det är klart att viss lagövervakning kan skötas av andra än myndigheter. Bilprovning t.ex. sköts ju idag av ett Aktiebolag (statligt) som snart kan komma att få privata konkurrenter.

  Jag tycker inte frågan är så dramatiskt svart-vit som den låter här. Det är en avvägning från fall till fall.

 3. Gunnar Says:

  Att skriva upprätthållande av lagen tycks inte vara fint nog varför det tydligen måste skrivas på engelska i en text på svenska som vänder sig till svenska läsare. Typiskt för den språkliga ynkedom som har blivit så vanlig i detta land!

 4. Rille Says:

  Gunnar >> Och jag antar du säger ”ehuru”, ”finge” och ”enhvar” också? Ibland tar man första konstruktionen som dyker upp, för normala läsare förstår alldeles utmärkt utan maximalt preciserade och gammelkorrekta yttranden.

 5. Clu Says:

  En sak som jag kom att tänka på när det gäller det här med utlämning av personuppgifter, är om personen i fråga skulle bli meddelad om detta eller om upphovsrättsinnehavaren skulle få cart blanche att övervaka tills de känner att de ”fått nog på fötterna”.

 6. Magnus W Says:

  Hjälp…

  Vid norrbottenkurirens förra ledare om fildelning skrev jag en artikel i hopp om att dom skulle ta in den och debattnivån skulle höjas. Nu verkar dom ha höjt nivån lite i alla fall men den behöver upp ytterligare för att diskutionen ska bli meningsfull… lyckligtvis tog NSD in min artikel i stället men nu skulle jag önska lite hjälp, att fler skriver insändare också till lokalpressen så att dom känner tryck på att ta in inlägg rörande frågan.
  NK1
  http://www.kuriren.nu/ledare/artikel.aspx?articleid=3006743
  NK2
  http://www.kuriren.nu/ledare/artikel.aspx?articleid=3130050

  NSD
  http://www.nsd.se/artikel.aspx?artid=81287&arkiv=False

  För vist är det viktigt att ni gör ett superjobb på nätet och riksmedia, men glöm inte bort lokalpressen den är nog så viktigt och har trots allt högre trovärdighet än bloggar och mångt många fler läsare.

  Vänligen
  Magnus Westerstrand
  http://westerstrand.blogspot.com/

  (jag är medveten om att jag spamar detta inlägg, känn dig fri att ta bort det ifall du vill.)

 7. Seger för pirater och privatliv i EG-domstolen « Christian Engström (pp) Says:

  […] som kommenterar domen: Rick Falkvinge, Pär Ström, Oscar Swartz, Frendo, Netpiracy & Netliberty, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: