Feministiskt Initiativ balanserar på gränsen till mygel

Först var Feministiskt Initiativ, som vi alla vet, ett politiskt parti. I valet 2006 fick de 0,68 procent av rösterna. Sedan hittade de en möjlighet att få ett statligt bidrag på 400.000, men den sortens bidrag delas inte ut till partier. Därför deklarerade FI förra året att de inte är ett politiskt parti, bara en folkrörelse, och kammade hem de 400 lakanen. Nu har de gått ut och offentliggjort att de är ett parti igen, och ställer upp i nästa val. Det vankas ju partistöd…

Hur långt kan man tänja vanlig bondmoral och fortfarande göra anspråk på att kalla sig seriös? Är det samma moral som FI kommer att tillämpa i kampen mot ”patriarkatet” om de skulle vinna nästa val? Politikerbloggen bloggar bra om detta. Boken Mansförtryck och kvinnovälde finns här.

SvD  DN  AB

12 svar to “Feministiskt Initiativ balanserar på gränsen till mygel”

 1. Bullen Says:

  Accepteras detta så öppnar det upp för alla möjliga organisationer att söka medel för att finanisera sin politiska lobbying.

  Sverigedemokraterna skulle kunna ägna sig åt ”folkbildning” under några år för att sedan bli politiskt parti återigen och skörda frukterna av sina statligt finansierade kampanjer.

 2. gustav Says:

  ”Sverigedemokraterna skulle kunna ägna sig åt “folkbildning” under några år för att sedan bli politiskt parti återigen och skörda frukterna av sina statligt finansierade kampanjer.”

  Hah. Tror du verkligen det? Dessa typer av bidrag brukar annars vara reserverade för politiskt korrekta vänsterorganisationer av olika nyanser. Att Sverigedemokraterna skulle få bidrag – knappast …

 3. Artikel 19 Says:

  Bloggen tiarafeministen presenterade partiets hittills ”bästa” bortförklaring.

  ”Men en sak som ofta missförstås är vår organisationsform. Vi är nämlingen inget parti, ens när vi ställer upp till val.”

  Snacka om helgardering. 🙂
  Även om Fi inte begick ett lagbrott så måste man ifrågasätta ”Delegationen för fördelning av stats-bidrag för kvinnors organisering och jämställdhetsprojekt”. Ge bidrag öronmärkta till icke partipolitisk verksamhet till Fi, ett parti som ett år tidigare kandiderade i val. Vad ska man tro om en så omdömeslös instans? Vad säger en sådan sak om Sverige av idag?

 4. Daniel och de små tomtarna » Förbannade jäkla idioter Says:

  […] I förra valet var Feministiskt Initiativ ett politiskt parti. Sedan blev de en folkrörelse och kunde därför få 400 000 spänn. Och nu meddelar de att de är återigen ett politiskt parti. Förbannade jävla dubbelmoral! Pär Ström bloggar om det här. […]

 5. Artikel 19 Says:

  Jag undersökte Feministiskt initiativs relation till aktuell delegation och fann en tydlig koppling mellan Fi och kommittén som beviljade partiets bidrag. Jag konstaterade även att kommittén inte borde bevilja Fi bidrag och att kommittén borde återkräva partiets etableringsbidrag.

  Artikel 19, Fel att bevilja Feministiskt initiativ etableringsbidrag:
  http://artikel19.blogspot.com/2008/01/fel-att-bevilja-feministiskt-initiativ.html

  Artikel 19, Staten och Feministiskt initiativ, sida vid sida, tillsammans hjälps de åt:
  http://artikel19.blogspot.com/2008/01/staten-och-feministiskt-initiativ-sida.html

 6. Fredric Says:

  Jag håller med om att det är en balans på slak lina, men de som i första hand balanserar på denna är de som beslutat om utbetalningen av 400 000 med enda förbehåll att FI inte annonserar sitt deltagande i något val under 2007.

  Det är uppenbarligen alldeles för enkelt att kringgå de regler som finns och FI agerar uträknat för att, inom dessa riktlinjer, kamma hem så mycket stöd som möjligt.

  Sedan är väl partistödet en något långsökt anledning till varför man återigen säger sig vilja delta i val. Något statlit partistöd får man under alla omständigheter inte loss förrän den dag de är valda till riksdagen eller har nått upp till minst 2,5% av väljarnas röster.

 7. vmm Says:

  Jag tycker det är glasklart: Fi ställer helt enkelt upp i val bara dom år det är val. Alla dom val som inträffar dom år som det inte är val ställer dom inte upp i.

 8. Anonym Says:

  Fi:s etableringsbidrag utgjorde bara en del i en långsiktig bidragshärva. Jag fick precis veta i ett mail från Ingela Håkansson, kanslichef på ”delegationen” att Fi blev beviljade 200 000 kr, januari 2008. Fortsättningsvis kan Fi även söka organisationsbidrag från Delegationen för fördelning av statsbidrag för kvinnors organisering och jämställdhetsprojekt. Hur många miljontals kronor ska Fi få mjölka statskassan på, 1, 10, 100?

 9. Artikel 19 Says:

  Fi:s etableringsbidrag utgjorde bara en del i en långsiktig bidragshärva. Jag fick precis veta i ett mail från Ingela Håkansson, kanslichef på ”delegationen” att Fi blev beviljade 200 000 kr, januari 2008. Fortsättningsvis kan Fi även söka organisationsbidrag från Delegationen för fördelning av statsbidrag för kvinnors organisering och jämställdhetsprojekt. Hur många miljontals kronor ska Fi få mjölka statskassan på, 1, 10, 100?

 10. Gubben Says:

  Varför blir jag inte förvånad?
  Gudrun är ju en riktig politiker, garvad och härdat innifrån och ut. Såklart hon vet hur en bidragsström ska kunna kanaliseras till FI…

 11. Anonym Says:

  Fruktansvärt….

 12. Daloroffo Says:

  Man ska inte falla för feministernas strategi att försöka få ordet feminism att bli synonymt med jämställdhetssträvan. Kolla t.ex. på det andra riktigt feministiska partiet i Sverige: V. De har skrivit in ojämställdhet i den viktigaste paragrafen i stadgarna. Det gjorde de när Gudrun schyman transformerade dem till feminister.

  Vänsterpartiets stadgar stipulerar att kvinnor ska vara i övervikt (eller åtminstone 50-50) i alla beslutande sammanhang i hela partiets organisation. I en grupp om fem måste det vara minst tre kvinnor, i en grupp om sex, minst tre etc. Inget stadgebrott om det är 9-0 i kvinnlig favör, men de bryter mot stadgarna om det är 5 män och 4 kvinnor när beslut ska fattas…

  ”I vårt parti är alla jämlika! Men några är mer jämlika än andra …” Känns det igen? Citatet är från Orwells Animal Farm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: