Kartlägg inte människors bussresor!

Ett mindre bråk har utbrutit mellan Västtrafik (som sköter kollektivtrafiken i Göteborg och ett antal kommuner i västsverige) och Datainspektionen. Det gäller hur lång tid information ska lagras om vart och när människor reser med kollektivtrafiken. Sådan lagring är nämlig möjlig med de nya resekorten, och har mycket riktigt införts. Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund säger att lagring av alla resor en människa gör får ske maximalt 60 dagar. Västtrafik har överklagat, de vill inte ha någon tidsgräns.

Jag säger: Lagra inte alls! Med vilken rätt ska lokaltrafiken kartlägga människors privatliv, vilket blir resultatet? Det finns inga som helst hållbara argument för att över huvud taget lagra information på individnivå om var och när resande sker.

Det går att resa anonymt med det nya kortet, men Västtrafik lockar med ett antal förmåner för den som knyter personuppgifter till kortnumret. På lite sikt kommer förmodligen de flesta människor att identifiera sig. Även i Stockholmsregionen planeras motsvarande lagring av människors resor.

PC för alla.

5 svar to “Kartlägg inte människors bussresor!”

 1. milla Says:

  Håller med om att man ska avstå från att lagra information om människors bussresor.
  Vad är det för kontrollsamhälle, vissa vill ha? Jag vill inte bli kartlagd varenda minut av mitt vakna liv.

 2. oravar Says:

  HAHA.. det här är underbart!! Att dom dumma j*vlarna inte lär sig…
  Varje dag dumpas det databaser lite här och där på publika sajter..
  Extra spännande blir det när finniga minderåriga ungdomar sitter på diverse datasäkerhetsforum och är förtvivlade över att deras RAT:s inte har stöd för tillräckligt med klienter. Sjukt skön värld vi lever i.. snart skall jag väl bli orolig över att någon militär-polisiär makt kommer och för bort mig med en svart huva över huvudet.

  för dom som är intresserade databaser och sequel, kika närmare på:
  https://sourceforge.net/projects/sqlmap/

 3. Rikard Says:

  Du kan ju trösta dig med att företaget som utvecklat systemet håller på att gå i konkurs:

  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=34007&a=1034656&lid=puff_1034656&lpos=rubrik

  För oss som förespråkat, inte bara mindre övervakning, utan också gratis kollektivtrafik eftersom vi hävdat att stor del av biljettkostnaden är till för att täcka kostnaden av att ta betalt, så kom det här som en tragisk bekräftelse.

  När ska de redovisa hela kostnaden för betalsystemet på lokaltrafiken, apparater, kort, distribution, hantering av kontanter, försäljning, kontrollanter, förseningar (ja det blir sådana om chauffören ska hantera biljetter), planering av zoner, design av biljetter mm…

  Och att de gärna vill övervaka hur vi rör oss talar INTE till systemets fördel.

 4. johan Says:

  Jag håller med, vart jag åker med buss ska folk skita i. Det måste finnas intressantare saker att lägga pengar och tid på. 😦

 5. Peggy Says:

  Your own post features established helpful to myself.
  It’s extremely educational and you’re simply clearly quite well-informed in this region. You have exposed my personal sight to different views on this kind of matter using interesting and reliable content.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: