Bra av integritetsskyddskommittén – men det räcker inte!

Idag har integritetsskyddskommittén presenterat sitt slutbetänkande. Det är bra saker de föreslår. Viktigast är att ett skydd för den personliga integriteten föreslås skrivas in i grundlagen. Det innebär att varje ny lag som hädanefter föreslås måste stämmas av mot grundlagens integritetsskydd, och de som föreslår exempelvis ny övervakning måste visa att det inte strider mot grundlagen.

Man ska inte ha några naiva idéer om att detta stoppar marschen in i övervakningssamhället, men det är i alla fall en byggsten i bygget av en bromskloss.

Ett annat uppmärksammat inslag i integritetsskyddskommitténs förslag är förbud mot att fotografera eller filma någon mot hans eller hennes vilja på platser dit allmänheten inte har tillträde (exempelvis bostäder). Även detta tycker jag är bra. Naturligtvis blir laglydnaden svår eller omöjlig att övervaka, men den får ett symboliskt värde. Nakenbilder på internet, tagna för ”internt bruk” när ett förhållande fortfarande höll ihop, är ett stort problem och mycket kränkande för den drabbade. Redan idag är spridning av sådana bilder förbjuden, men skyddet blir lite starkare av att själva fotograferandet blir förbjudet (om det sker mot den fotograferades vilja).

Integritetsskyddskommittén föreslår också en upphottad och tuffare Datainspektion. Även det rent principiellt bra, men det är förstås högst oklart vad som i praktiken kan falla ut av det.

Det som kommittén föreslår är alltså bra, men det behövs betydligt mer från det politiska hållet för att stoppa storebror. Några exempel på vad jag vill se genomfört:

– Den generella principen bör antas att mängden elektroniska fotspår i offentliga system av olika slag ska minimeras (vilket exempelvis skulle innebära anonyma passager genom Stockholms biltullar)
– En integritetskonsekvensutredning ska alltid genomföras (i analogi med miljökonsekvensutredning) när något föreslås som har konsekvenser för personlig integritet.
– Principiellt förbud mot massregistrering av medborgare på allmän plats (något som är på väg att bli möjligt med flera nya teknologier)
– Vi behöver en författningsdomstol som kan sätta stopp för lagar som strider mot grundlagen. Det har visat sig att våra politiker inte visar tillräcklig respekt för grundlagen.
– Ett slut på idéerna från makthavarnas sida att medborgare ska övervakas förebyggande. Övervaka gärna, men bara dem som är konkret misstänkta för ett grovt brott.

Regeringens sammanfattning. Sveriges Radio. Sydsvenskan. DN. DN2. DN3. Ny Teknik.

5 svar to “Bra av integritetsskyddskommittén – men det räcker inte!”

  1. populisten Says:

    Man ska inte hoppas på alltför mycket skydd bara för att något skrivs in i grundlagen. Så länge vi inte har en konstitutionsdomstol står det politikerna ändå fritt att stifta lagar som bryter mot grundlagen. Det enda som händer är lite skäll från lagrådet.

  2. Hans L Says:

    Kommitténs ordförande, Olle Abrahamsson, sa en del intressanta saker på dagens pressträff. Det framgick att det idag saknas uttryckligt skydd i grundlagen för det intrång som datalagringsförslaget medför, liksom de delar av signalspaningslagen som avser trafikdatahantering.

    Likaså saknas motsvarande skydd för FRA:s eterspaning i sin helhet, vilket ju är känt sedan länge (”Luften är fri”). Vidare regleras delar av FRA:s integritetskränkande åtgärder med förordning, vilket ju kommittén motsätter sig.

    Detta borde vara tillräckligt för att göra halt med FRA-lagpaketet och ta fram en proposition som reglerar spaning i etern, men som inte innefattar kabelspaning. Det fanns faktiskt instanser som föreslog detta redan under remissrundan av FRA-förslaget, bl.a. Advokatsamfundet.

    Frågan är bara om kommitténs slutsatser påverkar riksdagsledamöternas ställningstagande till alla aktuella integritetskränkande förslag. Att lagförslagen just idag kan anses vara juridiskt godtagbara innebär ju inte att de är politiskt försvarbara. I synnerhet inte mot bakgrund av den svidande kritik som kommittén riktar mot bristerna i grundlagen och den otillräckliga belysning av integritesaspekterna som många förslag är präglade av. Nog skulle åtminstone jag tänka mig för både en och två gånger och till sist välja att trycka på NEJ-knappen.

  3. Hallå eller? Says:

    ”Det innebär att varje ny lag som hädanefter föreslås måste stämmas av mot grundlagens integritetsskydd”

    Detta efter att alla tänkbara integritetskränkande förslag från €Urofascisterna i Bryssel redan slagits igenom enligt sedvanlig svensk läggpraxis. Övriga frågor har försetts med så många kryphål att svensk stasipolis gör vad de vill ändå.

    Finns det någon integritet kvar att skydda?

  4. Ett slag i luften för integriteten « Christian Engström (pp) Says:

    […] Ett slag i luften för integriteten Sparat under: skyddat privatliv — Christian Engström @ 12:20 Häromdagen presenterade integritetsskyddskommittén sitt slutbetänkande på en presskonferens. Jag såg den på webbteve, och jag är inte imponerad. Det verkar strängt taget ingen annan heller vara. […]

  5. Skyll er själva | Dumheterna Says:

    […] inser att de ger Bodström/Ask-samhället en puff i ryggen eller inte. Integritetsskyddskommitténs betänkande från januari är synnerligen otydligt. Det verkar som om allmän plats fortfarande är en fredad […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: