Vem granskar granskarna?

Idag skriver Peter Wennblad, redaktör för tidskriften Neo, på Brännpunkt att det finns en hel del svarta pengar inom journalistiken. Närmare bestämt betalar kvällspressen svarta pengar till tipsare för att få scoop, såsom exempelvis berättelser från politikers ”svarta” barnflickor och städhjälpar. Det förvånar mig inte ett dugg. Och om det stämmer finns här en inte så liten portion av hyckleri.

När mediadrevet gång på gång går efter någon uppsatt person som inte levt till helt enligt regelboken funderar jag ibland på hur regelefterlevnaden är bland journalister. Om man skulle granska, säg, de 100 ledande journalisterna med samma frenesi som dessa brukar granska politiker, vad skulle komma fram? Men av naturliga skäl gör media inte detta. Ingen granskar granskarna. Precis som det knappast är någon som övervakar övervakarna, för att dra en parallell till ett annat kärt ämne för mig, övervakningssamhället.

4 svar to “Vem granskar granskarna?”

 1. C Says:

  Mediamagasinet som sändes i SVT förr i tiden fick mig att inse att jag aldrig helt och hållet kan lite på Janne Josefsson och Uppdrag Granskning. Och i förlägningen innbär väl det att jag inte kan lite på något i media. Det är ju trots allt ett av SVTs absolut tyngsta program.

  En granskning av Sveriges 100 ledand journalister är en utmärkt idé. Och det borde finns en hel del motivation bland övriga journalister att göra just detta. Efter denna granskning kommer det säkerligen finnas en stor mängd prestigefyllda vakanser inom mediavärlden att fylla. Det är väl morot så det räcker om det nu inte räcker med det dåliga/obefintliga samvetet som motivation?

 2. tindra annette Says:

  tack Pär, gott att du vinklar det så. Jag har funderat läge på varför inte publicistklubben och PO tittar närmre på detta fenomen, ang tipspengar..m.m. de samtalar om det men det är inte direkt några välgrundade samtal. Och jag håller så klart med att en granskning av 100 ledande journalister vore en ypperlig idé.

  Vi importerar allehanda idéer från USA och om jag få förslå om du /ni inte redan känner till det så finns den en Organisation som heter CREW Citizens for Responsibility and Ethics googla ordet så kommer ni dit..jag har märkta tt inlägg med länkar behnadlas som spam.

  CREW tar upp allehanda intressanta aspekter på granskning och kontroll av makthavare. Och vad gäller J.J så litar inte jag heller på denna typ av rapportering längre. Kanske kan det även hjälpa dig i rollen som integritetsombudsman. Lycka till.

 3. mymlan Says:

  INtressant att du säger att ingen granskar granskarna samtidigt som du refererar till en artikel som de fakto kritiserar konkurrernade medier på ett ganska ovanligt sätt.

 4. SixDays Says:

  Gällande de svarta pengarna som betalas ut, hur ska man om möjligt kunna skatta för dem på ett sätt som gör att uppgiftslämnaren inte hamnar i nåt slags register?

  Kan senilmedia betala in avgifterna till skatteverket utan att ange namn på personen som har utfört ”jobbet”?

  Vad ska pengarna kategoriseras som?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: