Filtrering av internet är början till censur!

Som jag skrev om för en tid sedan i mitt nyhetsbrev Big Brother Bulletin har man i Frankrike börjat övervaka internettrafik i syfte att avslöja illegal fildelning (SvD idag). Det bygger på en frivillig överenskommelse mellan bredbandsföretag och företrädare för upphovsrättsindustrin (musik och film). De internetanvändare som fildelar mycket ska rapporteras av sin bredbandsleverantör till en särskilt organisation som sedan ska skicka en varning. I Tyskland, England och Italien förs nu diskussioner om att införa en liknande övervakning av internet. EU-kommissionen tänker utarbeta riktlinjer för hur fildelningsfrågan ska hanteras, och i informationsmaterial om detta lyfts det franska övervakningssystemet fram.

Det har legat i luften länge. Hela detta tankegods måste sågas i nivå med sina rötter. Generell filtrering av människors elektroniska kommunikation i syfte att eventuellt hitta brottslig verksamhet är inte förenlig med ett demokratiskt samhälle där grundläggande mänskliga rättigheter respekteras. Det är som om Posten skulle öppna alla kuvert, läsa breven och bedöma om något olagligt är på gång. Generell filtrering av kommunikation ligger nära censur. Om sådan införs skulle det vara en tidsfråga innan ändamålsglidningen satt in, och filtreringen börjar användas även för annat. Exempelvis censur. I Australien är man exempelvis redan på gång med att filtrera bort ”oönskat” material och erbjuda medborgarna ett ”rent” internet (jag bloggade om detta tidigare här).

Säg nej till all form av generell, förebyggande övervakning av internet! Innan det är för sent. Vi har rätt att ha vår kommunikation ifred (så länge vi inte är misstänkta för ett grovt brott) enligt FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, artikel 12. För övrigt, på Den Nya Välfärdens podcastsajt (här) finner du rapporter och annat material i pdf-, mp3- och tryckt form om det förestående övervakningssamhället.

Ett svar to “Filtrering av internet är början till censur!”

  1. evolutionizer Says:

    Ja jävlar… dags att börja kryptera kanske. Jag hade en VPN-tunnel från prq.se ett tag, vilket betydde att all internettrafik gick mellan mig och dom och var krypterat. De tog hand om alla mina connections.

    De skjuter sig själv i foten, som vanligt. Tvingar de folk att börja kryptera deras konversationer så blir det ju tillslut standard, och då blir det i princip omöjligt att knäcka typ aktiva pedofiler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: