Är kvinnor mer värda än män?

Folkhälsominister Maria Larsson vill införa ett system där en särskild ”haverikommission” tillsätts när en kvinna har blivit dödad av en närstående. Hon har helt rätt i att det är utomordentligt allvarligt när en kvinna blir dödad. Vad jag inte riktigt förstår är varför det är mindre allvarligt när en man blir dödad. Är kvinnor mer värda än män? Förslaget verkar vara ytterligare ett utslag av det faktum att feminismen tagit kommandot över statsapparaten.

Om det nu är så att fler kvinnor än män blir dödade av närstående så blir det ju automatiskt så att en haverikommission oftast tillsätts vid kvinnomord. Varför explicit uttala att kommissionen bara ska tillsättas vid kvinnomord? För övrigt ska man ha i bakhuvudet att när det gäller mord generellt sett är män mera drabbade än kvinnor.

Läs mer om det aktuella förslaget i SvD eller AB eller DN. För övrigt, här finner du ett blogginlägg jag gjorde nyss med tankar efter den TV4-debatt om mansförtrycket i samhället som jag deltog i igår kväll. Här kan du se TV-debatten på internet. Och här finner du min nya bok Mansförtryck och kvinnovälde, för beställning eller gratis nedladdning som pdf eller mp3.

33 svar to “Är kvinnor mer värda än män?”

 1. D Says:

  Det handlar ju om kvinnor som blivit dödade av den person hon har eller har haft en nära relation till. Många kvinnor som dödas av en nära anhörig har även blivit misshandlade av samme person, som sedan tog steget längre.

  Jag har ingen statistik över hur många män som blir dödade av en kvinna eller man de har eller har haft en nära relation till, men jag kan tänka mig att denna nya regel även kan användas när män dödas av en nära anhörig.

 2. Pelle Says:

  Den statistiken har jag:

  2% av alla som blir dömda för kvinnomisshandel, är just kvinnor.
  70% av alla män uppger att de utsatts för våld av kvinnor
  60% av alla kvinnor uppger att de använt mot män.
  över 90% av de anställda inom socialtjänsten är kvinnor.
  63% av alla högskolestudenter är kvinnor

 3. Thomas Says:

  Saken är ju den att det borde vara samma för barn, män och kvinnor. Vem som utsätts av våld är oväsentligt.

 4. D Says:

  Pelle: Gärna källa på statistiken (om du nu läser detta). Varför hängde statistik om hur många högskolestudenter som är kvinnor med? Har det med förtrycket av män att göra?

  Är kvinnor då mer benägna att anmäla än män?

  Absolut är det oväsentligt vem som råkar ut för våldet. Allt våld är allvarligt. Jag tror dock att förslaget kan användas oavsett om det är en man eller kvinna som dödas. Det utgår ju från en regel som gäller barn som blir dödade av en anhörig. Kanske är det bara rubriken på förslaget som är fel?

 5. D Says:

  Men visst, det är väldigt stor koncentration på just kvinnan som offer i medierna.

 6. Felix Says:

  Varför måste nån dö för att man ska starta en utredning? Idag är det näst intill omöjligt att överklaga ett beslut från Socialtjänsten. Befinner du dig i en tvist tex sexuellt övergrepp på ett barn och socialtjänsten stödjer pappan (som de gör ideligen eftersom det är så oooerhört viktigt med delad vårdnad) är det omöjligt att komma åt honom. Alla följande instanser följer Socialtjänsten och alla håller varann om ryggen. Nej ett oberoende organ som granskar Socialtjänstens arbete är vad som behövs.

 7. Mario Says:

  Pelle: om du vill bli tagen på allvar skriv källan på statistiken. Ett hett tips.

 8. Den onde, fule och slemmige « Lystring! Says:

  […] folkhälsominister (i Sverige). För den som vill läsa mer rekommenderar jag SvD och Pär Ströms Blogg No Comments Leave a Commenttrackback addressThere was an error with your comment, please try […]

 9. Inti Says:

  Hej Pär!
  Läste din artikel i Svenskan idag. Synd att du inte vill ta den där fikan. Jag tror det hade gett dig en helt annan bild av vad det kan innebära att vara feminist. Du hade också märkt att vi inte tycker särskilt olika i vissa sakfrågor.

 10. Olbap Says:

  Detta är särbehandlingshysterin som samhället av idag lider av: varje grupp särbehandlas och ges ett ”set” rättigheter. Man kantoniserar samhället, splittrar det – man förintar den liberala demokratins universalitetsprincip – dvs att alla är människor och ska ha samma rättigheter och skyldigheter. I Sverige har vi istället en justitieumbudsman för varenda grupp i samhället snart. Detsamma med detta om kvinnomord. Feministerna borde ju vara motståndare: är kvinnor svagare än män? Varför ska de värnas i större utsträckning än alla andra brottsoffer?

 11. vmm Says:

  I genomsnitt så mördas 4 män varje år av en kvinna som han har eller har haft en nära relation med. Siffran för kvinnor är 17 per år som mördas av en man i en relation.

  Källa: Mikael Ryings BRÅ-rapport om våld i nära relationer.

 12. Hasse Says:

  Här finns tillräckligt med statistik

  http://www.yakida.se/story60.html

 13. Elin Says:

  Ser att det är många män som skriver här. Och jag är en tjej på 26 år.
  Yes jag är tjej. hehe bli inte rädda nu.
  Varför sitter män här inne och slåss för småpotatis?
  Låt kvinnor få lite rättigheter. Låt kvinnor få en del av det som män rofftat åt sig av i flera år. Seriöst!!!!
  Män har tryckt ner kvinnor i flera hundratals år. Och så sitter ni här inne nu och klankar ner på förslag som kan hjälpa kvinnor. Alltså ska man skratta eller ska man gråta.
  Jag tycker det är beklagligt att se vuxna män inte ha mer manlighet än så.

  Jag välkomnar alla positiva förslag som kan hjälpa kvinnor till ett bättre liv.
  Och jag välkomnar också alla förslag som kan ge hjälp i problemområden för män.

 14. Anonym Says:

  Elin, är du säker på att detta är rätt terapiform för dig?

  Om du upplever en brist på likasinnade hyseriska elitist-feminister här KAN det bero på att argumetationen och motivationen tryter. Sådana skriker bäst i egna fora utan oliktänkande…

 15. Elin Says:

  Så det är jag som är en elitisk feminist? Trodde det var du som precis i din senaste mening satte dig på mig? OR AM I WRONG??

 16. Elin Says:

  Kan du inte skriva något konkret istället för att försöka trycka ner mig …. klarar du inte bättre ?

 17. Elin Says:

  Jag tycker jag har skrivit ganska rent och klart om vad jag tycker om hela detta här och om du inte förstår det eller måste skriva att jag skriker eller vad det nu är du skriver… Jag förstår faktiskt inte ens meningen för den säger mig väldigt lite. Det är lite som att stå och slå för öronen när någon talar. Man bara jaha.. ok…. hm…

 18. Elin Says:

  Modern mansforskning lyfter fram överordningens betydelse för den manliga identiteten. Att ifrågasätta den är att rikta ett hot direkt mot den kärna i varje man som säger att han är man just för att han inte är kvinna.

  Märks att du är 13

 19. Elin Says:

  Ser ni inte hur löjliga ni ser ut.

 20. D Says:

  Men Elin. Ta inte åt dig så, det är ingen anonym persons åsikt värd.
  Tycker du att könsmaktsperspektivet verkligen är svaret på frågan varför vissa män slår i nära relationer?

  För mig känns det lite som att stoppa huvudet i sanden och ignorera att människor är mångsidiga. Det måste finnas plats för behandling. Det tar inte bort det han eller hon har gjort, men det kanske kan ha betydelse för personens beteende i framtiden.

 21. A Says:

  Sådärja, enligt ”D” är jag nu inte anonym längre och har därmed en värdefull åsikt…

  Skulle dock uppskatta (och gärna hjälpa till) om ”Elin” kom med några egna tankar istället för att återge alla förvirrade åsikter hon kan rapa upp som andra sagt. Om hon sedan anser att alla oliktänkande ”trycker ner” henne för att de har en annan åsikt än de hon återger kan vi ju dock i all vänskaplighet lämna därhän.

 22. Elin Says:

  Sluta bete dig som en tvååring så man slipper gå ner på din nivå då.
  Du satte ju nivån inte jag.
  Ja du kan inte se ett förtryck emot kvinnor för du upplever inte det.

  Och jag har inte sagt att du trycker ner för att du tycker annorlunda. Dock säger ni det om feminismen. Ni säger ju att vi för ett mansförtryck för att vi står för vad vi tycker. Du säger emot dig själv.

 23. Elin Says:

  Egentligen så tror jag att feminister skiter i vad ni få män tycker som är emot oss. Att vara feminist så har man redan gått igenom många val. Man har tagit avstånd ifrån många saker i samhället. Man har ställt sig på ett ställe där man vet att man kommer få ta emot skit, speciellt ifrån män. Vi vet det och vi är beredda på det.
  Men jag bryr mig inte om det för jag tycker att det jag kämpar för som kvinna är värt mer. Ni kan kalla mig rabiat, ful, manshatare, ni kan kalla mig vad som helst, det biter inte på mig.
  Jag tycker det är mycket mer intressant att prata om fakta och verklighet.
  Jag är inte heller rädd för att bli motbevisad. Jag skulle nästan bli glad om någon motbevisade mig för då skulle jag inte behöva kämpa emot.
  Motbevisa mig gärna att jag har fel, förklara gärna för mig att jag kommer ha lika stora chanser som männen, att jag kan gå på gatan utan att bli sexuellt trakasserad. Att jag kan få respekt på min arbetsplats som kvinna. När ni bevisar att jag som kvinna har samma rättigheter som männen så kommer jag bli GLAD…. för då slipper jag bry mig om det och kanske kan tänka på andra saker. Dock ser inte samhället ut så.

 24. C Says:

  Elin ,

  du vill ha lika mycket respekt och rättigheter som männen. personligen tycker jag att respekt och resurser (resurser är ju en form av rättighet, pengar är tex rättigheten att använda dem) ska delas ut till individer beroende på deras prestationer och deras potential till prestationer.

  jag har ganska högt självförtroende om min egen potential och tycker väl egentligen att jag är bättre än de flesta (på de områdena jag själv värdesätter då alltså med vissa undantag). men ibland upptäcker jag vissa människor som helt enkelt är betydligt bättre än mig (på de områden jag värdesätter), det är bara att erkänna helt enkelt. men det är nästan alltid män som är bättre än mig (jag är oxå man) – och jag kommer bara på två-tre kvinnor jag verkligen tycker är bättre än mig.

  samtidigt är det väldigt svårt att jämföra individer då vi alla har så olika förutsättningar vad det gäller gener, fysiologi, miljö och uppväxt, mental hälsa, situation osv. så vad jag skrev ovan är förståss en förenkling, men det måste det ju bli i ett sådant här inlägg.

 25. Elin Says:

  Jag vill inte ha lika mycket respekt eller rättigheter som män Jag kräver samma rättigheter.
  När du talar om saker som är bra så kanske du räknar upp saker som vanligtvis män är bättre på iofs…. det beror också lite på vad som man anser är bra och vad man anser inte är bra. Vanligtvis så är beteende hos män mycker mer värt. Det finns strukturer i samhället som arbetar emot kvinnor. Det har alltid varit så. Tror du att det är något nytt som kommit nu eller? Det har fan varit så i flera tusentals år.
  Det är inget du kan prata bort med att säga att dina polare är bättre än de kvinnor du talar om. Vem bryr sig liksom om dina analyser på individer.
  Det är ju inte ens intressant.

 26. Elin Says:

  Att försöka tala med folk som har stängda öron är lika intressant som att stå och skrika i en öken…. ganska pointless. Och jag säger upp mig från det jobbet.

 27. nef Says:

  Ja tack, Elin – säg gärna upp dig från detta ditt självpåtagna jobb så att jag och andra slipper se dina irrationella och dåligt underbyggda inlägg som tyvärr endast består av ett ”skrikande i öknen”.

  För att återgå till ämnet för PS inlägg – Min första tanke när jag läste notisen om denna tänkta ”haverikommisson” var faktiskt densamma; Varför ska samhället endast bry sig när det är en kvinna som utsatts för ett våldsdåd av en närstående? Bårde det inte vara lika aktuellt för ”samhället” att utreda var de brustit i omsorgen om sina medborgare om det är en man som utsatts för ett våldsbrott av en närstående?

  Om nu en utredande myndighet av detta slaget ska införas så ska den självklart vara könsneutral! Allt handlar inte om män och kvinnor och att kvinnor är svagare och därmed per automatik offer enligt något slags heteronomativt absolut faktum – det finns faktiskt även parkonstellationer med män och män likväl som kvinnor och kvinnor och därtill kvinnor och män där ena parten utövar makt och den andre far illa. Samt en hel del barn av båda könen som far illa pga av någon närståendes (av båda könen även här) agerande.

  Jämställdhet (likväl som jämlikhet) handlar inte om något annat än allas rätt till samma möjligheter likväl som allas skydligheter i samhället. Och det oavsett kön. (eller för den delen religion, sexualitet, ålder, etnicitet, samhällsklass osv osv)

  Jag blir så trött på alla dessa kvinnor som tar på sig offerkåpan i feminismens namn.

 28. Anon Says:

  Elin om du hade haft lika mycket passion för annat tex politik så tror jag att du hade varit Statsminister vid det här laget seså!

 29. Hans Says:

  Enligt hjärnforskaren,psykologen och neuropsykiat –
  rikern Louann Brizendie : Kvinnans hjärna är skapt
  för omtänksamhet,empati och pratighet. Att få kon-
  takt genom att prata tillfredställer njutningscentret
  i kvinnors hjärnor, uppger forskaren i sin bok,The
  female brain. Det har vi MÄN vetat länge

  Hans

 30. ebba Says:

  Louann Brizendie har inga entydiga forskningsresultat som visar på det, hon får heller inget medhåll från andra forskare, däremot visar exempelvis Yvonne Hirdmans forsknings på det direkt motsatta. Att prata om ”kvinnligt och manligt” med utgångspunkt från biologiska motsättningar får det att vända sig i magen på mig. Det heter genus och är resultatet av ett samhälle som värderar ”det manliga” högre, och där skillnader mellan könen är orsakat av uppfostran och att människor lever upp till sina förväntingar. För att dra en parallell: amerikansk forskning på 80-talet visade att om man sa till en klass att de var ovanligt duktiga och tysta presterade de bättre och höll sig lugna, likadant med den klass man sa var ”ovanligt stökiga”, där gick studieresultaten ner. Man lever upp till det som förväntas av en.

  Och Pär: hur kan du ens ta ordet ”kvinnovälde” i din mun när kvinnor som grupp tjänar drygt en femtedel mindre än män som grupp, där män äger mer än dubbelt så mycket som kvinnor och där kvinnor systematiskt diskrimineras på alla plan i samhället.

  nef: Det är ytterst få feminister som tar på sig någon form av offerkåpa, att se sig själv som offer är inte så kul, och det är förmodligen också därför 7 av tio kvinnor sade sig ”aldrig upplevt sig diskriminerade” (aftonbladet.se 2007-25-11). Offer = nedvärderande.

  Ebba
  genusvetare, 19

 31. Mats Says:

  Ebba.
  Så om resultatet av en undersökning: ”det är förmodligen också därför 7 av tio kvinnor sade sig “aldrig upplevt sig diskriminerade” (aftonbladet.se 2007-25-11). Offer = nedvärderande.” inte passar in i din bild så ljuger dom??!!
  Väldigt lämpligt…för dig.
  Och vad grundar du ”kvinnor som grupp tjänar drygt en femtedel mindre än män som grupp” på?
  Och ebba..det är bra att du skriver vem du är…men jag som är 43 inbillar mig inte att jag ”vet” allt.
  genusvetare är idag en mycket dubiös titel enligt mig.

 32. Hej Says:

  Elin, har du glömt bort skyldigheterna? Män och kvinnor ska ha samma rättigheter och skyldigheter.

 33. prosklhthriagamou.wordpress.com Says:

  Attractive section of content. I just stumbled upon your site
  and in accession capital to assert that I get actually
  enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: