Sälj Apoteksbolaget och ge medborgarna pengarna!

Regeringens utredare föreslår ett slopat monopol för Apoteksbolaget på försäljning av receptbelagda läkemedel. Det är bra, och på tiden. Men det räcker inte. Apoteksbolaget bör säljas också (och köpeskillingen bör delas ut till medborgarna). Det är inte statens uppgift att driva affärsverksamhet. Som vanligt när det gäller ideologiska frågor har dock alliansregeringen kalla fötter. Det talas om eventuell försäljning av vissa apotek men någon hel försäljning av Apoteksbolaget verkar inte vara aktuell, trots guldläge. Och man vågar inte ens kalla det föreslagna steget för ”avreglering”.

Nu väntar vi på att Systembolagets monopol också avvecklas. Det är inte vidare praktiskt att tvingas besöka en särskild butik för att köpa en flaska vin till lördagsmiddagen. Tänk om man tvingades gå till grönsaksbutik för grönsaker, en mjölbutik för mjöl och så vidare…     

AB SvD  DN DN2 DN3 DN4 DN5 Sydsvenskan SvD2 DN6 SvD3

Annonser

2 svar to “Sälj Apoteksbolaget och ge medborgarna pengarna!”

 1. Lucas Says:

  Att jämföra alkohol och läkemedel med frukt och vetekli blir något missvidande. Det är helt skilda saker. Alkohol och läkemedel kan som bekant skapa livsfarliga beroenden…

 2. Peter Svensson Says:

  Med tanke på hur många starkt integritetskränkande åtgärder ett avmonopoliserande kräver (läs utredningen) är det märkligt att just du hyllar idén.

  Visst monopol är skit, men man måste för i helvete fixa en avmonopolisering på ett schysst sätt om det ska genomföras med heder. Utredningen har allt för stora brister för att ens vara övervägningsbar ur integritetssynpunkt.

  Politisk dogm får aldrig gå före demokratiska rättigheter!

  SKÄMS!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: