Borgerligheten saknar vision

Socialdemokraterna går framåt i opinionen, och ligger nu över 40 procent (här och här). Många menar att orsaken ligger i alliansens misstag med avgångna ministrar, schabbel med fastighetsskatten och impopulära åtgärder kring arbetslöshetsersättningen. Jag tror inte att det ger den fulla bilden.

Alliansen saknar en vision för det borgerliga Sverige. Eller åtminstone saknar man förmåga att kommunicera den, om den finns. Fortfarande är det så att borgerligheten till stor del utgår från socialdemokraternas karta och vill genomföra en del justeringar i den, istället för att börja med ett blankt papper och lägga fram sin vision. Alliansen måste våga brinna för individuell frihet, entreprenörskap, företagande och en statsmakt som frivilligt håller sig liten. En del i en minskad statsmakt är sänkta skatter (DN skriver om det i huvudledaren här).

Annonser

6 svar to “Borgerligheten saknar vision”

 1. anabolasteroider Says:

  http://anabolasteroider.wordpress.com/2007/12/10/massmedia-basta-oppositionsparti/

 2. Troll i regeringen « Lystring! Says:

  […] Ström skriver på sin blogg att regeringen saknar vision. Kanske är det så? Eller har det helt enkelt gått troll i det hela. […]

 3. Kalle Kex Says:

  Problemet är ju, som vi har sett tidigare, att när moderaterna antyder en vision, då vinner de inte valen. Jag tror dock att visionen presenteras succesivt så småningom. Som det ser ut nu har vi att välja på en på sitt sätt orättvis sossepolitik (m) och en på andra sätt orättvis sossepolitik (s). Och då lägger väljarna sin röst på det partiet som inte regerar.

 4. Pelotard Says:

  En fundering som jag har haft är att valet kanske vanns på Göran Persson-effekten? Har någon försökt analysera väljarflödena mellan partierna? Kanske var det helt enkelt så att ganska många inte röstade i första hand på Alliansen, utan i första hand mot Göran Persson personligen. Och nu när han är borta strömmar de tillbaka.

  Men det är klart. En sådan situation är knappast smickrande för någon, så den lösningen vinner nog inte gehör någonstans.

 5. Johan Kjellén Says:

  Jag tror ett skäl till att alliansen vann valet sist var att folk var trötta på de rödgrönas ständiga skattehöjningar.
  Kritiken mot fastighetsskatten var berättigad och välformulerad.

  Vi vet hur det gick, fastighetsskatten schabblades bort, man höjer skatt på bensin och chockhöjer på diesel, bilförsäkringar, fackavgift, el, snus och tobak och behåller de groteskt höga alkoholskatterna.

  För en vanlig svensk innebär Reinfeldts tusenlapp i sänkt skatt på sin höjd några hundralappar, samtidigt som många upplever att trygghetssystemen försämras.

  Dessutom är svenskar mer pragmatiska än ideologiska och ställer sig undrande till alliansens fanatiska nit att sälja ut statliga bolag som levererar miljardvinster till staten.

  En annan grupp som förbannade är pensionärerna, som fått skattehöjningar!

  Det vore nog bra om småpartierna åkte ur riksdagen och vi fick två rejäla alternativ.

  Det är obehagligt att enfrågepartiet SD ökar. Om ett nytt parti behövs skulle det vara ett parti som med kompetenta personer skulle skissa på ett program som värnade välfärd och tillväxt.
  Och sänkt skattetryck, en svensk betalar över 50% idag!

 6. Bella Malm Says:

  Vad borgerligheten inte har fattat är att de själva, i så många fall, uppträder som goda socialister. De bara rullar på, som ett tåg man en gång knuffat på i nedförsbacke: Statsfeminism, oförmåga att få till ett rättsväsende som har folkets stöd, en skola där ”egget ansvar” blir inget ansvar, kristendomsförföljelse, undfallenhet för islamistisk terrorism, djurrättsromantik, klimatfanatism och en vänster som aldrig har varit starkare. Bristen på intellektuellt bärande alternativ är förfärande och aldrig har jag sett en flatare borgerlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: