NSA avlyssnar all Telia-trafik till USA

Det har avslöjats av en ”whistle blower” att den amerikanska avlyssningsmyndigheten NSA (National Security Agency) sedan flera år filtrerar all Telia-trafik till och från USA. Hos teleoperatören AT&T har ett särskilt ”secret room” byggts för NSA:s räkning. Där har så kallade splittrar (”splitters”) installerats. Dessa tar en kopia på ALL trafik från 16 teleoperatörer, däribland Telia, för NSA:s räkning. Ingen åtskillnad görs mellan vanliga medborgare och misstänkta, eller mellan inrikes och utrikes trafik.

Det är inte bara telefontrafik som filtreras, kanske inte ens främst telefontrafik, utan epost, sms, surfande, googlande – allt som görs via internet. Du som läser detta, och har besökt en amerikansk sajt, mejlat en amerikansk vän eller sökt i Google, kan ha blivit registrerad, övervakad eller avlyssnad. Saken upptäcktes av en slump av teknikern Mark Klein i San Francisco, som turligt nog för omvärlden inte var belagd med tystnadsplikt. Han såg med egna ögon utrustningen när det hemliga rummet byggdes. När han senare råkade se dokument som visade den enorma omfattningen av denna då okända avlyssning höll han på att ”ramla av stolen”.

Först slog Klein larm till tidningen Los Angeles Times, som verkar ha fått kalla fötter och aldrig publicerade nyheten. Det gjorde däremot New York Times (du kan läsa deras artikel (här). Washington Post skriver här. Du kan se en utmärkt video från amerikanska TV-nyheter via YouTube här och här (den första visar namnet Telia i ett dokument – fler TV-inslag finns, sök på Mark Klein i YouTube). Där berättar visselpipeblåsaren själv hur upptäckten och avslöjandet gick till.

Intresserad av övervakningssamhället? Som integritetsombudsman på Den Nya Välfärden har jag producerat talat, sjunget och skrivet material om ”storebror” och personlig integritet, som du finner här.

Annonser

11 svar to “NSA avlyssnar all Telia-trafik till USA”

 1. drf Says:

  Ursäkta en ovetande, men var någonstans står det att Telia är en av de filtrerade operatörerna?

 2. parstrom Says:

  I detta TV-inslag syns Telia i ett dokument som en av operatörerna:

 3. Johan Says:

  Man ska också ha i minnet att FRA samarbetar med sina utländska motsvarigheter. FRA:s generaldirektör har också förklarat att myndigheten idag är helt beroende av detta samarbete.

  Sen kan man förstås fråga sig vilken access som FRA har till NSA:s resurser. Har de möjlighet att be storebror om att spana åt Sverige eller be att få söka efter svenska kopplingar i deras material? Naturligtivs måste väl FRA i så fall erbjuda något annat i gengäld, men det kanske de kan med sin nya superdator och allt.

  På detta sätt skulle FRA faktiskt kunna få tillgång till svenskars kommunikation i kabel redan idag.

 4. drf Says:

  Pär:
  Ah, jag läste igenom alla artiklar jag fann och sökte och hade mig, det enda jag inte tittade igenom var videon. My mistake then. 😉

 5. drf Says:

  Johan:
  Jag är inte tekniskt insatt men att ”FRA samarbetar med sina utländska motsvarigheter” har nog mest att göra med när Uncle Sam begär samarbete av dem, och inte så ofta vice versa.

  Ren ogrundad spekulation.

 6. Johan Says:

  drf:
  Det FRA-chefen Ingvar Åkesson sa vid hearingen i riksdagen i april 2007 tyder inte på detta. Han beklagade sig där över att FRA idag i hög grad är direkt beroende av sina utländska motsvarigheter, eftersom svensk signalspannig är begränsad till eterburen trafik. Den stundande kabellagstiftningen skulle alltså avsevärt befrämja en oberoende svensk signalspaning.

  Ett givet område för samarbete torde t.ex. vara trafikuppgifter, vem som haft kontakt med vem och när. Den typen av information tycks få allt större betydelse i underrättelsearbetet världen över, inte minst i kampen mot terrorismen.

 7. Engineer Says:

  Varför denna indignation?

  För många år sedan, när de höll på att utreda Lockerbie attentatet, hänvisade de till bevis i form av telefonsamtal som gått från Europa, troligen till Libanon. Detta var utanför USA, men USA kände således till samtalen och deras innehåll.

  Tro inte att storebror inte ser och hör dig, och tro inte att bara USA är verksam inom dessa områden. För att spela in all telefontrafik i Sverige behövs ingen större dator, med dagens mått, det behövs bara access till rätt kablar och lite utrustning som kan köpas utan annan kontroll än de garantibevis som kanske registreras i köparens namn. Om det däremot handlas på internet vet många vem som fått tillgång till utrustningen.

  En enkel men aktuell fråga är naturligtvis vilka som kommer att kunna följa oss med hjälp av vägverkets fartkameror när dessa ligger online.

 8. deep|edition Says:

  […] av server (eller så kan de ju använda sig av NSA och FRA som Pär Ström i god konspirationsanda påpekar). Det faktum att e-post för många är både företagsmässigt kritiskt (fast fan vet om man då […]

 9. Tindra-Annette Broström Says:

  Bra att du tar upp det igen jag gjorde ett försök 17 oktober i ett inlägg som hette Foliehattsnytt At&T roaming och annat skvaller där har jag med dessa länkar…..

  http://www.aclu.org/FilesPDFs/surveillance_report.pdf

  http://judiciary.house.gov/Media/PDFS/HR3773FISA.pdf och jag anade att telia kunde vara inblandade..

 10. FRA Says:

  Jag har ingenting mor FRA men jag har mycket mot amerikanskt missbruk av allt möjligt. Det är inte bara att de avlyssnar men de har skaffat en till bokföring i US i vilken de använder de gamla, handikappad, invandrare för fusk CIA företags frakturer för det är inte någon som ser att min granne kan ej röra sig.
  De har skaffar på mitt namn företags avtal hos Telia sedan 1998. Jag har ringt, anfallit verbal Telia, var i Polis var starkare Polisman ger bara en hint ”Telia är pålitlig”.
  För att undvika FRA bevakning och någon koll som svenskar kunde få amerikaner delar sina samtal på de svaga. Man får på samtal listor okända folk. Jag fattar inte varför de avlyssnar Telia när de håller allt hårt under grepp. Kanske för industriell spionage och plundring såsom de rensade Polisen.

 11. företagkund Says:

  För att skaffa sådan avtal man måste ha mina handlingar. Det betyder de har pass,ID på mitt namn men med annan bild. Det är samma med min familj medlemar. För allt detta krävs en till svensk bökföring vilken lämnar inte spår här i landet. Jag har bevis för allt men till vem att vissa när de alla fruktar. Till om med VISA, MAESTRO kort- min mor fick åtminstone en gång i månad kräva nytt kort. Varför?
  Ha det så bra, Per!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: