Alla databaser läcker – tänk på det innan

Media rapporterar (här och här och här) att en privatperson hittade ett USB-minne med hemliga försvarsdokument – på ett bibliotek! Det är naturligtvis upprörande, och tyder på slarv hos en person som betrotts med stort ansvar. Men det inträffade säger något mer också. Hur mycket man än anstränger sig för att skydda känslig information så läcker den. Särskilt när den föreligger i digital form. Därför ska man vara försiktig med vad som över huvud taget lagras. Detta predikar jag ofta i debatten om personlig integritet, där myndigheterna vill samla in diverse elektroniska fotspår (såsom vilka vi ringer och mejlar) och sedan lovar att ingen obehörig kommer åt uppgifterna. Det är bara någon månad sedan som skatteverket i Storbritannien slarvade bort en CD-skiva med känsliga peronuppgifter om 25 miljoner medborgare. Och Aftonbladet råkade nyligen ut för hackare som bröt sig in och stal lösenord (här och här).

Annonser

3 svar to “Alla databaser läcker – tänk på det innan”

 1. Anonym Says:

  Återigen dyker begreppet ”angrepp på demokratin” upp som gubben i lådan.

  lätt att ta till för allahanda ändamål tydligen, men kan inte du skriva en bloggpost om VAD som egentligen ”angrips” och VEMS och VAD FÖR SLAGS ”demokrati”?

  Om det t.ex är ett ”angrepp på demokratin” att sabotera den paranoida elitens stasi-register över medborgarna så är åtminstone jag ingen ”demokrat”….

 2. Engineer Says:

  I den gamla radiolagen, (troligen §3), var det förbjudet att föra vidare det man fått reda på när man lyssnade på radio, med undantag av sådant som var avsett för allmänheten.
  Varför inför vi inte en lag som förbjuder att föra vidare det man läst från en dator eller liknande, såvida det inte är självklart att det är avsett för allmänheten. Då hade alla som olovligen läser i databaser mm kunnat lagföras om de inte knep käft.

 3. Orvar Says:

  Hur stor sannolikhet är det att jag skulle lagra känslig info på ett okrypterat usb-minne? Det kan vara försäkringskasseärenden, eller andra personliga uppgifter mm.
  Hur stor sannolikhet är det att en militär skulle lagra hemliga uppgifter på ett sådant? OCH DESSUTOM ”GLÖMMA” KVAR DET I EN OFFENTLIG BIBLIOTEKSDATOR!
  För mig känns det som om någon medvetet ”glömt” kvar det, eller att ”upphittaren” är en lakej. Vad syftet skulle vara?
  Pengar till ökad militär säkerhet, påeldande av den generella bluffen om ”terror” mm, kom med fler förslag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: