Svensk polis vill ha förflyttningsregistrering!

Vägverket vill låta två fartkameror med några kilometers mellanrum beräkna bilisternas genomsnittshastighet (artikel här). Det är av ondo, eftersom det till synes godhjärtade förslaget syftande till att minska trafikolyckorna bär något mörkt i sitt sköte: Övervakning av alla medborgares förflyttningar. Det blir nämligen resultatet. Man kan inte införa ett system där två fartkameror i rad beräknar genomsnittshastighet utan att läsa av bilnumret automatiskt för alla bilister.

Därmed har grundplåten lagts för ett likadant övervakningssystem som nu byggs i Storbritannien. I ett gigantiskt nät över hela landet byggs där avläsningspunkter längs vägar, i städer, vid shoppingscentra, bensinstationer och så vidare som läser av samtliga passerande fordon. Varje fordon kontrolleras omedelbart efter varje passage mot ett antal databaser, och sedan lagras passagen (plats och klockslag) i polisens centraldator i londonförorten Hendon. Där ligger informationen i två år, med beredskap att öka lagringen till fem år. För samtliga medborgare, alltså (inte bara de misstänkta). Glatt och hurtigt lanserar myndigheterna övervakningssystemet med slagordet ”Deny criminals access to roads!”.

För något år sedan pratade jag med den ansvarige vid rikspolisstyrelsens grupp för trafikövervakning, som berättade att de varit på studiebesök och tittat på det engelska systemet. Detta bedömdes som ett ”fantastiskt verktyg för brottsbekämpning” och han sa att ”det är en tidsfråga innan vi har det i Sverige”. Det ”fina” i kråksången är att man efteråt kan gå in och kontrollera, för vilken medborgare som helst, var han eller hon befunnit sig med bil en viss dag ett visst klockslag bakåt i tiden. Visst förstår jag att det är praktiskt för polisen – men vi medborgare finns faktiskt inte till för dem. Som jag brukar säga: Vi äger staten, inte tvärtom!

Jag har skrivit en skrift om övervakning av bilister som heter ”Med storebror i baksätet”. Den kan här beställas på papper eller laddas ned som pdf eller mp3. Allt gratis.  Tacka tankesmedjan Den Nya Välfärden för det.

Annonser

4 svar to “Svensk polis vill ha förflyttningsregistrering!”

 1. Anonym Says:

  Även här borde civil olydnad förespråkas. Totalövervakning gynnar bara en paranoid marknadsdiktatur med elitpolitiker kapitalistlakejer.

 2. Anonym Says:

  Elitpolitiker och kapitalistlakejer, menar jag.

  Nu kan man köra lagligt OCH DRA NER SOLSKYDDET för att slippa bli scannad och registrerad i STASI-registret sedan finns det en viss spray som gör att reg.nummret inte fastnar i kamerorna.

  Fast det bästa vore givetvis att RIVA skiten var helst den sätts upp

 3. Fenix Says:

  Jag läste nåt om att de vill att fartkamerorna skall ta bilder på ALLA förbipasserande bilar, oavsett om de kör för fort eller ej.

 4. Patrick Says:

  Jag är övrtygad om att det finns utrymme för ett ny politiskt parti med intigritet och humanism som ledstjärnor Pär …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: