Artikelförfattarens kompletteringar

Beträffande min kritik av feminismen på Brännpunkt idag: I en debattartikel måste man fatta sig väldigt kort. Här på bloggen kan jag utveckla tankarna lite mer. För övrigt, boken “Mansförtryck och kvinnovälde” kan beställas (150 kr) eller laddas ned gratis (pdf eller mp3) här.

Beakta detta påstående: “Enligt det traditionella könsrollsmönstret är det kvinnorna som måste stanna hemma med barnen, medan männen får tillgång till arbetslivet.” Är det något märkligt med påståendet? Ja, det innehåller två laddade termer, det negativt laddade “måste” och det positivt laddade “får tillgång till”. Dessa är inplacerade i påståendet så att männen framstår som gynnade och kvinnorna framstår som utnyttjade.

Smaka på denna alternativa formulering: “Enligt det traditionella könsrollsmönstret är det kvinnorna som får tillgång till barnen, medan männen måste ut i arbetslivet”. Plötsligt är det synd om männen eftersom dessa blir utnyttjade av kvinnorna. Varför kan man inte lika gärna se saken så?

Därför att feminismen skapat en värdering som gynnar den själv. I själva verket har kvinnorna ett stort privilegium i sin traditionella position närmast barnen, men det låtsas man inte om. Det är ett av många exempel på hur feminismen vinklat samhällsklimatet. Många av kvinnornas privilegier “räknas inte”.

Feminismen tillämpar också “jämställdhet a la carte”. Den vill ändra på saker och ting på de områden där kvinnor är, eller anses vara, i underläge. På områden där männen är i underläge kan det däremot gärna fortsätta att vara som det är. Nu kanske värnplikten kommer att avskaffas, men varför har feminismen i decennier varit så oerhört tyst om den väldiga orättvisa som lumpen inneburit för män? Och varför är det helt i sin ordning för en kvinna att säga till sin man: “Olle, hur länge ska jag behöva tjata på dig, när ska du rensa avloppet i källaren?”, medan det vore horribelt och totalt otänkbart för en man att säga till sin fru “Eva, hur länge ska jag behöva tjata på dig, när ska du diska upp efter igår”?

En annan sak jag vill ta upp i denna förlängning av Brännpunkt-artikeln är medias roll. En del lysande undantag finns, men i huvudsak har media gått in i rollen som megafon åt feminismen. “Det finns en väldigt, väldigt stor rädsla hos ledande mediaföretag för att gå emot de feministiska strömningarna, och samma sak gäller journalistkåren. Vi har fått en subjektiv journalistik på området. Media har en jätteskuld för det snedvridna samhällsklimatet”, säger frilansjournalisten Annica Frisk. Detta har lett till att många medier i sin nyhetsrapportering aktivt söker upp nyheter som kan presenteras som olika former av kvinnoförtryck, medan underlägen för män inte alls är lika intressanta. Detta har in sin tur lett till att svenska folket idag har en överdriven bild av kvinnors problem och en underdriven bild av mäns problem. Utmärkt jordmån för feminism, alltså, vilket förstås var meningen.

Vidare har vi fått en felaktig definition av begreppet jämställdhet. Den ursprungliga, och rätta, innebörden är att ingen ska hämmas eller stoppas på grund av sitt kön – könet ska alltså vara ointressant. Den definition som successivt kommit att bli dominerande är istället att alla grupper, beslutande församlingar, företag, branscher och liknande ska ha lika många män som kvinnor. Trots att det finns olikheter mellan könen som resulterar i genomsnittligt olika preferenser. En konsekvens blir att människor måste väljas ut till olika befattningar efter vilket kön de har. De ursprungliga tanken, att könet ska vara ointressant, har vänts i sin raka motsats. Resultatet blir stora orättvisor för individer – exempelvis tvingas alltför ofta både män och kvinnor att stå tillbaka för sämre meriterade personer för att överheten ska bli nöjd med genusstatistiken. Individer offras på en orättfärdig ideologis altare.

Jag skulle kunna skriva mycket mer, men inte ens en bloggförlängd debattartikel kan bli hur lång som helst. Vill du veta mer, beställ eller ladda ned “Mansförtryck och kvinnovälde” här. I boken kan du bland annat läsa om kvinnogrisar och kvinnlig härskarteknik. Och mycket mer. Dessa är kapitlen:

– Man – underordnat kön 
– Fler kvinnliga privilegier
– Kvinnlig härskarteknik – de fem metoderna
– Myten om män som arbetsskygga drönare
– Kvinnor är alltid “drabbade” – vinkling i media
– Riggade undersökningar – som man frågar får man svar
– Män får kränkas grovt men kvinnor inte alls
– Kvinnor bevakar sitt revir och hindrar mäns jämställdhet
– Den matriarkala könsmaktsordningen på barnområdet
– Kvinnor skickar oskyldiga män i fängelse
– Kvinnliga brottslingar får mildare straff
– Kvinnors våld mot män tystas ned
– Hur några procent blev 20 – om löneskillnader
– Den sociala konstruktionen är en konstruktion
– Jämställdheten som utvecklades till sin motsats
– Jag anklagar

Skriv gärna kommentarer till detta blogginlägg! Och kom gärna tillbaka till min blogg!

Hälsningar från den brinnande jämställdhetsivraren

Pär Ström

Annonser

22 svar to “Artikelförfattarens kompletteringar”

 1. Framtidens religionskrig: kvinnor mot män! « DOPAD Says:

  […] Pär Ström […]

 2. Eric Rosén Says:

  http://detljuvalivet.blogspot.com/2008/01/frtryckta-vita-mn.html

 3. Avea Says:

  Och mäns våld mot kvinnor tystas aldrig ner… Nähä du. Så länge mäns våld mot kvinnor är så mycket allvarligare och mer frekvent kan jag tyvärr inte engagera mig djupt i om EN misshandlad man inte blir trodd. Och vad gäller misshandel på stan så är det inte gäng av tjejer som sparkar ner folk.

  Unga hormonstinna män står för i stort sett all ungdomsbrottslighet. Män (nej naturligtvis inte alla, måste jag verkligen skriva det??) för nästan allt våld, all knarkhandel, alla bilstölder, alla våldtäkter, all huliganism, all organiserad brottslighet, alla rån, nästan alla mord, de kostar samhället ofantliga summor. Pengar som alltså bara går till män (fängelser, sjukhuskostnader och terapi för offren osv) och att hålla dem i schack, (polis, rättsväsende)!

  När man tänker på det är det ju fullständigt absurt vilka pengar och vilket lidande det handlar om. Och Per Ström upprör sig över att kvinnor/feminismen gör samhället orättvist… Han vill ha humanism istället. Fint. Börja på egna planhalvan är ett tips. Det är där problemen finns. Med den förbannade mansrollen.

 4. Ludvig Emmoth Says:

  Helt galet sjukt skönt att få igång en stenhård, ordentlig antifeminist-debatt! Sandlådedebatten som feministerna har ägnat sig åt så länge det varit populärt att vara feminist har du nu grävt upp med en 20 meter hög grävskopa. Jobbigt för dom att bygga om sina sandslott igen och när dom gjort det får de hoppas att de inte börjar regna vilket det gör nu 🙂

  Tack Pär, du är underbar!

 5. Ersätt feminism med humanism « Blottad Bitch Says:

  […] i jämställdhetsdebatten. Hans bok om Mansförtryck och kvinnovälde finns HÄR Pär Ström i SD Pär Ströms blogg . Läs även andra bloggares åsikter om Pär Ström, Mansförtryck, […]

 6. Claes Says:

  Ni som kommenterar våld…..

  Ett utdrag från Wikipedia se nedan,

  Kön och våld i nära relationer

  Enligt en sammanställning (meta-analys) av 82 studier om parkonflikter (couple-conflict study) från år 2000 [2] [3][4] [5][6] är kvinnor är lika benägna, eller mer benägna, att använda fysiskt våld mot sin man än vice versa.

  Sverige
  Forskarna Gill och Remahl har kommit fram till att i Sverige är ”kvinnor lika våldsbenägna som män i parförhållanden”.

 7. Mikaela Says:

  Claes: Definiera våld. I det där kan både en lättare bitchslap och ett mord ingå.

 8. Sara Says:

  Herregud… Avea ovan uttrycker det bra; att använda de få (i jämförelse) fall då kvinnor är förövare i våldsfall mot män (särskilt om man tänker globalt) för att ifrågasätta feminismen är absurt. Män slår och mördar kvinnor. Fact. Gör något åt det istället för att tjata om ett mansförtyck som inte existerar, trots att det vore rätt förståeligt om det gjorde det.

 9. Käjn Says:

  http://ablativ.blogspot.com/2008/01/statliga-feminister-och-att-se-lngre-n.html

  Tralala. Kunde inte ha sagt det bättre själv.

 10. Kajsa Says:

  Claes, jämställdhetsivraren!

  Din tes om kvinnor som hemoritneterade och män som uttvingande i arbetslivet är troligen mycket välkommen av feminister, men även av kvinnor. (För dessa två behöver inte vara synomnymer Claes). Självklar skulle det vara positivt för samhällsklimatet om män och kvinnor kunde samsas om barnen och hemmet. Detta är någonting som feminister har kämpat för att uppmärksamma i decennier.

  Eftersom du ändå uppmärksammar medias roll Claes, borde du kanske beakta möjligheten att denna då och då snevrider de feministiska åsikterna och fövandlar feminiter till rabiata kvinnor.

  Gällande lumpen, har feminister lyckats införa kvinnligvärnplikt, då kvinnor tidigare uteslöts från detta. Idag har alla rätt att välja om de vill medverka. Är det inte så det ska vara Claes?

 11. felicia Says:

  ojsan. lille pelle har visst gått vilse i sin egen teori.

 12. Mirijam Says:

  hahaha, menar du allvar?
  Om du tycker att feministerna (som du så fint samlar alla under samma namn som) undanhåller massa viktig information i sina debatter.
  Vad gör inte du nu?
  Så du menar att feministerna inte gjort något bra?
  Kan du inte ens erkänna det när folk kastar fakta i ditt ansikte, som att lumpen numera är något man kan välja.

  Tror du på allvar att någon vettig människa köper din bok? isåfall för att skratta åt dig. förlåt, men du verkar helt sne.

 13. Nina Says:

  Cleas, könskrig är så 1900-tal. Det som nu är inne är kriget mot könskriget. Läs boken!

 14. Karolina Says:

  Herregud säger jag bara. Herregud.

 15. Maria Says:

  Du har ju en del poänger, tyvärr drunknar de i att du är så rabiat. Du snackar om rabiata feminister men själv är du helt hysterisk. Har du blivit dumpad eller??

 16. Anders Says:

  Men Pär. Lilla vän!

  Vad är det här? Har du blivit angripen av någon farlig kvinna? Eller, som Maria påpekar, kanske blivit dumpad och hjärtekrossad? Eller varifrån kommer egentligen allt detta hat?

  Jag ser inga som helst problem med att vara vit, heterosexuell man och kalla mig feminist. Man ska vara bra dum om man missar att det finns en massa skillnader ute i verkligheten som bara finns där för att män kollektivt trycker ned kvinnor (och, självklart, för att vissa kvinnor accepterar sin roll och förebrår kvinnor som vägrar underordna sig), och det är precis sådana som du som hindrar seriösa, hårt arbetande feministiska kvinnor och män från att uppnå det du faktiskt själv säger dig mena är jämställdhet: att könet inte spelar någon som helst roll. Någonsin. Någonstans.

  Till den dagen då det är lika ok för Olle som för Eva att ta hand om disken (och avloppsrensningen för den delen – ingen av de kvinnor jag bott med hittills har sett detta som någon exklusivt manlig uppgift, men du verkar ju göra det), till den dagen då det är lika OK att vara homo som hetero (MED barn!), till den dagen då kvinnor faktiskt har samma lönenivå som männen, till den dagen då jag slipper förväntas agera på ett manligt sätt, ha ett manligt känsloliv, ägna mig åt ”male bonding” med mina manliga vänner och vilja sätta på mina kvinnliga dito; till den dagen kommer vi att kämpa för riktig jämställdhet. Och Pär, du står i vår väg. Flytta på dig!

 17. Jonas Says:

  Man kan ju fundera på vad det är för samhälle som släpper fram en fullständigt oinsatt person i dagspressens debatt för att rabiat agitera mot … tja, ingen vet riktigt vem. Åsikterna som presenteras är inte särskilt koherenta och kan knappast tillskrivas någon annan.

  Jag kan inte hjälpa att slås av tanken om en lika oinsatt kvinna hade haft samma genväg att komma till tals. Eller förresten, kanske, om hon presenterat sig som ”antifeminist”? För jag är ledsen, Pär, men du svänger dig med vackra ord i en debatt du inte begriper.

  Själv är jag vit heteroman i mina bästa år. Inget jag tänker skämmas för naturligtvis, men nog är det en trivial insikt att även jag skulle må bättre av ett samhälle som inte hade så utpräglade könsroller som vårt. Män skulle få tillgång till barnsfären och mer spjutspetskvinnor i näringslivet, för att travestera din egen omvärldsbeskrivning ovan. En win-win-situation på utrikiska.

  Förlåt mig att jag inte går emot dig i någon sorts debatt utan bara presenterar min reaktion här på detta sätt, men finns inget enkelt sätt att bemöta hetluft. Läs något genusaktigt först, de sägs ju vara så populära på universiteten nuförtiden. Och du, prova tjata på din partner om disken när det behövs. Sådant kan vara förlösande.

 18. v2 cigs coupon Says:

  Greetings from California! I’m bored at work so I decided to browse your website on my iphone during lunch break. I enjoy the info you present here and can’t
  wait to take a look when I get home. I’m surprised at how fast your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .
  . Anyways, great site!

 19. guidesforbrides.co.uk Says:

  Greetings! I’ve been reading your weblog for a long time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from New Caney Texas! Just wanted to tell you keep up the good work!

 20. seo services provider small scale business Says:

  Hello! I’ve been reading your weblog for some time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Porter Texas! Just wanted to mention keep up the excellent work!

 21. Ernie Says:

  If you want to obtain a great deal from this piece of writing then you have to apply such strategies
  to your won website.

 22. Gracie Says:

  I don’t even understand how I stopped up right here, however I
  assumed this publish was once good. I don’t recognise who you’re however certainly you are going to a famous
  blogger when you are not already. Cheers!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: