Rent mjöl i påsen håller inte

Svenska Dagbladets Claes Arvidsson skriver idag att 2008 bör bli det år då vi tar farväl av 1984. Slut med övervakningssamhällets frammarsch, alltså. Det kan man ju hoppas, men så sannolikt är det inte. Det finns mycket att säga om saken, bland annat skrev jag en debattartikel i Göteborgs-Posten för några dagar sedan. I detta blogginlägg skulle jag vilja fokusera på mjölnarna – alla de personer som säger ”den som har rent mjöl i påsen har inget att dölja”.

Argumentet håller inte. Skälet är att hur lagligt en person än lever finns det en hel del som hon eller han vill behålla för sig själv, för att det är privat. För att man vill behålla det för sig själv. Det ska man inte behöva motivera. Det är en del av vad det innebär att vara människa. Den som ifrågasätter människors rätt att ha sitt privatliv ifred visar prov på att ha en auktoritär människosyn, anser jag. Ett motdrag är att be den personen om de senaste månadernas teleräkningar (där det står vilka nummer man ringt) för att lägga ut dessa på internet till allmänt beskådande. ”Nej, absolut inte” brukar svaret bli. ”Nähä, då har du alltså något att dölja?” säger man då. Snopet ansiktsuttryck.

Ett intressant fenomen är att makthavarnas vurm för övervakning är lika stor på båda sidor om blockgränsen. Man kunde annars förvänta sig att en borgerlig/liberal regering skulle ha större respekt för individen i maktbalansen gentemot statsmakten, men så är inte fallet. Det verkar som om politiker känner större samhörighet med andra politiker – även tvärs över blockgränsen – än med sina egna väljare. Fenomenet brukar kallas ”den politiska adeln”. Vi ska inte glömma att det är vi medborgare som äger staten, inte tvärtom.

Intervjuer och rapporter. Här finner du ett antal intervjuer (ljud) och rapporter (ljud eller text valfritt) som jag gjort om personlig integritet och storebror som integritetsombudsman vid Den Nya Välfärden. Jag vill särskilt rekommendera den mycket spännande intervjun med Leif GW Persson, där han avslöjar övervakningssamhället. Regeringensbloggen Blogge Bloggelito bloggar kritiskt om marschen mot övervakningssamhället här.

Annonser

Ett svar to “Rent mjöl i påsen håller inte”

  1. Perty Says:

    Rent mjöl i påsen argumentet går att köpa om man själv får bestämma över hur rent ens mjöl ska vara. Men så fort nån annan ska bestämma det faller det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: