Varning för vinklade opinionsmätningar!

På ett mycket föredömligt sätt skriver idag Per Gudmundson på Svenska Dagbladets ledarsida om hur fotografer hos de stora internationella nyhetsbyråerna manipulerar världsopinionen genom att konstruera motiv. Det är allvarligt, inte minst på grund av att nyhetsbyråerna inte verkar bry sig om problemet. Det finns dock andra och mera näraliggande sätt på vilka den svenska opinionen manipuleras. Jag har länge förundrats över att så få inser hur lätt det är att skapa en opinion genom att beställa en opinionsmätning. Frågarna är slugt vinklade så att beställaren får det svar han eller hon vill ha, men detta bryr sig inte media om när de rapporterar svaret.

En vinklad fråga som ”Om det leder till att terrorismen kan bekämpas bättre, kan du då tänka dig en viss ökning av övervakningen i samhället?” ger (förstås) ett svar där ganska många vill ha mera övervakning. Sedan rapporterar media i feta rubriker ”Svenska folket vill bli mer övervakat”, och plötsligt är en ny ”sanning” etablerad. Om någon annan varit först ut med en opinionsmätning hade den där ”sanningen” kunnat se ut på motsatt sätt. Exempelvis hade frågan ”Vill du att myndigheterna ska få läsa din epost” förmodligen gett ett rungande nej. Ändå syftar de två frågorna i praktiken på samma föreslagna åtgärder.

Här och här kan du läsa om en opinionsmätning som sägs visa att många stockholmare vill ha högre trängselskatt för ”miljöns” skull.  Frågan var ställd så att resultatet skulle bli stöd för höjd trängselskatt. Så här frågades det: ”Enligt klimatforskare är utsläppen den tyngsta orsaken till klimatförändringarna och en stor del av utsläppen kommer från biltrafiken. Vad av följande tror du är bäst att göra för att minska biltrafiken i Stockholm?”. Anmärkningsvärt. Manipulativt.

Annonser

2 svar to “Varning för vinklade opinionsmätningar!”

  1. Dezcartez Says:

    Man undrar hur många stockholmare som vore för denna metod för skatteuttag om de själva var tvugna att betala den samma… 1%?
    Tja, man kan ju fortfarande skriva ”stockholmare vill ha högre trängselskatt” på DN så länge det är fler än två som tycker så.

  2. Man måste brinna för något! « Pär Ströms blogg Says:

    […] Jag har inte läst hur frågorna var formulerade, kanske var de vinklade (jag skriv igår ett blogginlägg om det allvarliga problemet med vinklade […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: