Vardagsinformation kan skada dig mycket!

Idag skriver flera tidningar om ökande attacker mot sociala nätverk såsom Facebook och Myspace (här, här och här). Dels är det bedragare som fiskar efter kontokortsnummer, lösenord och liknande. Men det är också människor som vill snoka på personliga detaljer ur andras vardagsliv.

Man kan konstatera att det finns en stor naivitet när det gäller vad man lägger ut om sig själv på sociala sajter. Detaljer som man tror är helt okontroversiella kan faktiskt skada en, genom att hamna i oväntade händer eller genom att omständigheter förändras. Exempelvis fick en svensk kvinna brev från sin A-kassa som ifrågasatte rätten till arbetslöshetsunderstöd – eftersom de läst på hennes privata blogg att hon hade gått en viss utbildning! Jag brukar säga att man inte ska lägga ut sådan privat information som inte passar att ligga kvar på nätet för all framtid och vara tillgänglig för alla människor i hela världen. Tänker man så är man på den säkra sidan.

Nyhetsbrev om faror: För övrigt, är du intresserad av integritetsrisker och storebror-samhället kan du anmäla dig till mitt epost-nyhetsbrev Big Brother Bulletin (BBB), som ofta är källa till nyhetsinslag i radio och TV. Information om BBB och anmälning finns här (gratis och enkelt). I arkivet kan du se vilka enormt avancerade metoder som utvecklas för att kartlägga och övervaka dig, exempelvis spionerande flygplansstolar.

Ett svar to “Vardagsinformation kan skada dig mycket!”

  1. Facebook, en fara för användaren? at StefanBlogg Says:

    […] att ha funderat ett tag på, och läst en del artiklar ( bl.a. här och här) , om vad det innebär att publicera information om sig själv på exempelvis Facebook, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: