Strunta i sossarna i skolfrågan!

Mona Sahlin vill göra upp över blockgränsen i skolfrågan, på villkor att Jan Björklunds krav på betyg från och med årskurs ett tas bort (se här, här, här, här, här och här). Björklund säger nej, och står fast vid sitt krav. Det är bra. Det är på tiden att flumskolan sågas vid rötterna. Regeringsmakt är till för att användas. Vi har genom decennierna sett alldeles för mycket borgerlig rädsla att gå emot socialdemokraterna.

7 svar to “Strunta i sossarna i skolfrågan!”

 1. S.Ottemark Says:

  Intressant ståndpunkt. En mer konstruktiv och långsiktigt bärbar hållning är annars att partierna söker kompromissa i frågor som har stor betydelse för landet. Pensionsfrågan är ett sådant exempel. Skolan borde vara ett annat.

 2. hansa Says:

  ”En mer konstruktiv och långsiktigt bärbar hållning” borde annars vara att inte köra med utpressningsförsök vilket är det Sahlin håller på med. De borgerliga måste driva sin linje, för den är helt rätt.

 3. S.Ottemark Says:

  Hansa, visst kan det vara bra med trosvisshet men nu är ju inte Sahlin ensam om sin uppfattning betr. betyg redan i åk 1. De två stora lärarförbundens uppfattning i frågan borde väl också kunna tillmätas viss betydelse, eller?

 4. hansa Says:

  Ottemark: Jag citerar bloggposten ovan; ”Regeringsmakt är till för att användas. Vi har genom decennierna sett alldeles för mycket borgerlig rädsla att gå emot socialdemokraterna”.
  Mona Sahlin och hennes kompisar är ute efter regeringsmakten; Björklund sitter i en regering som vill behålla den efter valet om tre år. Sahlins utspel och Björklunds svar ska ses i det ljuset.
  För övrigt tycker jag Björklunds snabba, välunderbyggda och otvetydiga replik på Sahlins platta debattartikel var strålande. Sahlin hade nog väntat sig några dagars svarslatens och ytterligare opinionsvinst men pga Björklunds lysande politiska instinkt har alliansen avancerat. Och jag tror att Sahlin toppat lite för tidigt; det kommande året kommer vi se en långsam återhämtning för Alliansen och en alltmer uppenbar tomhet hos oppositionen. Sedan kommer fördämningarna brista. Sahlin blir aldrig statsminister.

 5. Jacob Says:

  Nu får det vara nog.

  Regeringsmakt ger inte Regeringen makten att stycka upp samhällets största institution på grund av dåligt informerade beslut tagna av pompösa lekmän. Inte någonstans tar Björklund hänsyn tlll den massiva pedagogiska forskning som bedrivits både i Sverige och i övriga världen.

  Bred lösningar som ger oss lärare lugn och ro att göra jobbet vi är experter på är en absolut nödvändighet. Vi kan inte byta skolsystem bara för att det svenska folket tröttnar på Ordförande Persson. Det funkar inte så.

  Att Fred van Leuwen, president för Education International (en organisation med över 30 miljoner lärare från hela världen) skrattar åt den svenska utbildningspolitiken och Björklund och använder honom som ett kul skämt när ahnhåller tal torde vara bevis nog.

  Det är dags att vi har en diskussion i det här landet kring vilka det är som sitter på expertkunskaperna i skolfrågan och det fasen dags att vi ger bestämmanderätt till de som akn något i frågan!

 6. S.Ottemark Says:

  Hansa, läs vad Henrik Sjöholm, f.d. talskrivare åt Maud Olofsson skriver i sin blogg. Han vill säkert också att regeringen ska få förnyat förtroende, men tror uppenbarligen inte på din och Björklunds metod för att bemöta Sahlin och lärarorganisationerna.

  ”Att skriva tillsammans med båda de fackliga organisationerna är smart. Därigenom framstår det inte som politisk konfrontation, utan som en inbjudan till en bred överenskommelse, samtidigt som regeringen, om den säger nej, isoleras i skolpolitiken”

 7. hansa Says:

  Jacob: ”Nu får det vara nog”? Vad är det för argumentation? Tycker du att för övrigt att skolan har lyckats i Sverige? När exempelvis 95% av gymnasisterna inte vet vad Gulag är för något?

  Ottemark: Men jag håller inte med Henrik Sjöholm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: